Kategória: Változások, panaszok

Terhességi kiütések

Létezik ilyen orvosi diagnózis: polimorf terhességi kiütés, sok kismama szenved tőle.

A saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy nagyon kellemetlen dologról van szó.
Áldott állapotom utolsó pár hetét ez a probléma árnyékolta be. Körülbelül a 36. terhességi héten kezdődött, hogy a combomon, majd a lábszáramon is megjelentek a viszkető piros pöttyök, amik mellé lapos, nagyobb foltok is társultak.


Nem tudtam, mire gondoljak, elsősorban az jutott eszembe, hogy a meleg, párás levegő, az összedörzsölődő combok és a súlytöbblettel összefüggő, nagyobb mértékű izzadás okozza a kiütéseket, amik eleinte alig, később pedig iszonyatosan viszkettek.

Először nem is jártam utána a dolognak, nem fordultam orvoshoz. Gondoltam, elég, ha gyakrabban mosakszom (a víz hűsített, és enyhítette a viszketést még a zuhanyzás után is), és babapúdert használok az izzadtság és a bőrfelületek kellemetlen összedörzsölődése ellen. Ez a házi praktika nem vált be, a viszketés elviselhetetlenné vált, így végül a bőrorvosnál kötöttem ki.

A szakembertől hallottam először ennek a tünetnek a nevét, aki nemcsak a terhességi kiütésre, de allergiás reakcióra is gondolt. Ezért kikérdezett, hogyan táplálkoztam az előző napokban, esetleg nem cseréltem-e mosóport az elmúlt időszakban. Végül arra jutottunk, hogy nehéz megállapítani, vajon egy bizonyos étel, esetleg vegyi anyag okozhatta a kiütéseket, vagy a polimorf terhességi kiütés tünetegyüttesről van szó. Mindenesetre az orvos felsorolta azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek kihagyásával enyhülhetnek a panaszaim. Én a sárgabarackra gyanakodtam, mert a kiütések és viszkető foltok körülbelül akkor jelentek meg a bőrömön, amikor a sárgabarack-szezon elkezdődött. Mosószereket nem váltottam előzőleg, az étkezésem pedig az egész várandóság alatt diétásabb volt a megszokottnál. A nyár beköszöntével elég sok szezonális zöldséget és gyümölcsöt ettem, ezért elsősorban ezek között kerestem a bűnöst. Végül az orvostól kaptam egy gyógyszertárban kikevert krémet, és azt a tanácsot, hogy ha pár napon belül nem javul a helyzet, nyugodtan menjek vissza hozzá.

Mikor hazaértem, utánanéztem a dolognak a világhálón, és bizony azt olvastam, hogy elég sok várandós kismama küzd ezzel a problémával. Sokan kétségbeesetten írták, hogy elviselhetetlenül viszket a hasuk, a combjuk, a lábszáruk, de még a karjuk is. Volt olyan nő, akinél a terhesség 20. hetétől fennállt ez az állapot, de a legtöbb kismamánál jellemzően a 35. héttől jelent meg. A betegségről azt olvastam: leggyakrabban a hason keletkező bőrrepedések közül terjednek át a viszkető kiütések más testtájakra, és elég gyakran csak a szülés után múlnak el. Okát nem ismerik, és mindenkinél más gyógymód válik be, ha egyáltalán segít valami a viszketés ellen.

Mert a viszketés volt az, ami elviselhetetlen kínokat okozott. A kapott krém nem segített, nagyon zsíros volt, és nehezen szívta be a bőröm, alig enyhítette a kellemetlen, égő érzést, ami a vakaródzással csak fokozódott. A bőrgyógyász másodszori meglátogatásakor egy krémesebb, gyorsabban felszívódó kencét kaptam és egy orvosságot, amit a terhesség alatt is lehet szedni, és ami a bőrön jelentkező allergiás tüneteket enyhíti. Emellett bevetettem mindenféle házi praktikát, igyekeztem nem vakaródzni, és tisztán, szárazon tartani a bőrömet a nyári kánikulában.

Azt tapasztaltam, hogy az „összeszorított fogakkal, de kibírom, nem vakaródzom” elv segített. A nap folyamán többször lemosakodtam, óvatosan (nem dörzsölve) megszárítottam a bőröm, majd a viszkető foltokat, pöttyöket bekentem a krémmel naponta kétszer. Az orvosságot este vettem be, ahogy az orvos javasolta, mivel álmossá teszi a pácienst – így én is álmatag lettem tőle.
A házi praktikák közül pedig kipróbáltam öt dolgot.
Eleinte apróbojtorján teafőzettel mostam le a viszkető bőrfelületeket – ez részben enyhítette a viszketést.
Majd kipróbáltam a cickafark teafőzetet a bőröm lemosására – ez a tea nagyobb mértékben enyhítette a tüneteket.
Végül következett a szódabikarbónás vízzel történő lemosás, de ez nem vált be, mert nagyon kiszárította az amúgy is száraz bőrömet.
A negyedik praktika – mivel az allergiás reakció is szóba került – napi egy kalciumos pezsgőtabletta fogyasztása volt, és ez az ital belsőleg jó hatással volt rám: enyhítette a kiütéseket (halványabbak lettek), és a viszketés eltüntetésében is segített.
Ami pedig szintén a javulást okozott: a bőr hidratálása. Jó minőségű bőrápoló krémmel és körömvirágot tartalmazó krémmel kentem be a bőrömet, felváltva, elég gyakran a nap folyamán. Mindkettő fokozatos javulást, a viszketés enyhülését hozta. Emellett pedig sok vizet ittam, nemcsak a hőség miatt, hanem a bőr hidratálása végett is.

A várandóság legeslegvége felé sikerült a nagyon viszkető érzést enyhíteni, viszont a pöttyök és a foltok nem tűntek el teljes mértékben. Ezzel az eredménnyel elégedett vagyok, mivel a folyamatos odafigyeléssel, az orvos által kapott szerekkel és a házi praktikák bevetésével eléggé eredményesen megszabadultam az embertelen viszketés érzésétől. Mindenesetre várom, hogy a szülés után hogyan alakul a bőröm állapota.

Bizonyára ennél nagyobb testi kínok is gyötörni fognak egy ideig, de ezt a borús gondolatot fényesebbé teszi, hogy nemsokára majd a karjaimban tarthatom a kisbabánkat.

Szerző: Huszár Ágnes
Megjelent partneroldalunk a Netbarátnő hozzájárulásával.
(A cikket beküldte: netbarátnő)Gyomorégés ellen terhesség alatt
Sok nőt kínoz a gyomorégés a várandósság alatt, vannak, akiket ekkor először életük során. Önmagában ártalmatlan folyamat ugyan, de a következményei nagyon kellemetlenek és nem tesznek jót az általános közérzetnek. Íme néhány tipp és trükk a túléléséhez :) »

Patrik megszületik
Férjemmel már nyolcadik éve együtt voltunk, jóban és rosszban, amikor végre megengedhettük magunknak, hogy életre hívjunk Valakit. Igazából ez csak bennünk dőlt el, sem anyagi, sem semmilyen más körülményünk nem változott számottevően. Egyszerűen csak a biológia... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.