Kategória: Első trimeszter

Terhesnaptár - 12 hetes terhesség

Az első trimeszter lassan végetér. Fellélegezhetünk: a harmada már mögöttünk, a magzatunk folyamatosan fejlődik, erősödik, készülődik a világrajövetelre. Aki megszenvedte az első heteket, megkönnyebbülhet. Nem kell már olyan gyakran pisilni szaladni és talán még a hányinger is kevesebbet vendégeskedik nálunk.

A 12. hét körül alakulnak ki a magzat reflexei. Már nyitja-csukja az ujjacskáit, a szájával már szopó mozgást végez. Fészkelődik is már a pocakodban, de ezt sajnos még nem érzed, kicsi türelemre van még szükség. :)
A belek, a belső szervek tovább fejlődnek, a vese már működik és vizeletet bocsájt ki.
Az agyban hihetetlen sebességgel fejlődnek az agysejtek, szinapszisok épülnek. Az arc is kezd alakulni, a szemek a fej elülső részére kerülnek.

A babád mérete ekkor körülbelül citrom nagyságú.

A 12. héten a nőgyógyász ultrahanggal ellenőrzi a magzat méretét a számított korhoz képest.
Érdemes ehhez áttekinteni az alábbi rövidítéseket:
GA: utolsó menstruáció szerint számolt hetek száma
CRL: ülőmagasság
BPD: fej átmérője keresztben
OFD: fej átmérője hosszában
HC: fej kerülete
APD: a gerinctől a hasfalig mért távolság
TAD: mellkas átmérője
AC: haskörfogat
FL: combcsont hossza
APAD: has hosszirányú átmérője
APTD: has keresztirányú átmérője
FL: combcsont
TIB: sípcsont
FIB: szárkapocscsont
HUM: felkarcsont
RAD: alkarcsont

Megvizsgálják a méhlepény elhelyezkedését, a magzat testrészeit, a magzatvíz mennyiségét. Ezen a héten mérik a nyaki-/tarkóredő hosszát is, ami fontos előzetes vizsgálat az esetleges Down-kór megállapításához. Ez a vizsgálat önmagában nem ad eredményt, csupán jelzésértékű. Ebből következtet az orvos arra, hogy további vizsgálatok szükségesek-e. A 12. héten a tarkóredő normális értéke 3 mm alatt van, de ez függ a magzat meghatározott korától is (CRL-ülőmagasság). Azt is vizsgálják, hogy a magzati orrcsont kialakult-e már, ezt NB rövidítéssel jelölik.


Előfordulhat gyomorégés, ami a terhesség alatt termelődött progeszteronnal van összefüggésben, ami kihat a gyomrot a nyelőcsőtől elválasztó záróizomra. Különösen fekvő helyzetben lehet erősebb az égető érzés.
Aki az első trimeszterben rosszul érezte magát, hányt, émelygett, azt sokszor azzal vigasztalták: „Majd a 12. hét körül elmúlik...” Hát elérkezett, hamarosan kiderül, hogy a szerencsésebbek táborába tartozol-e, akiknél tényleg csak az első trimeszterben jellemző a hányinger. Ha mégsem múlna, ne keseredj el, inkább találd meg a számodra hasznos apró trükköket, amikkel jobban érezheted magad (fekve reggelizés, zabkeksz, gyömbér, stb.).

Sokan a 12. hétig várnak a terhesség bejelentésével a családnak, munkahelynek. Ez amolyan vízválasztó hét, innen kicsit nyugodtabban telik a várandósság. Nincs is értelme sokáig várni, mert a legtöbb kismamának ekkor kezd igazán látszani a hasa. Főleg akkor kell kismamaruha után nézni, ha ez nem az első terhesség. Ha még nem is kell a „hasas” nadrág, a derék megvastagodik és érdemes kényelmes, bővebb fazonokra váltani.

A védőnővel kötelező felvenni a kapcsolatot a 12. hétig. Megkapod a terhes kiskönyvet tőle és ebbe kerülnek bejegyzésre a veled kapcsolatos mérések és a magzati vizsgálatok eredményei is.
(A cikket beküldte: babyapocakban)A terhesség jelei
Bizonyára mindenki ismeri a mondást, miszerint két dologért képes egy nő mindent megtenni, hogy teherbe essen és hogy ne... Ebben a cikkben azzal foglalkozom, hogy ha már úgy tűnik, ha valami belső hang azt súgja, hogy teherbe estél, akkor mik azok a tünetek,... »

Bercel születése
Nem szerepelt még a terveink között a baba, amikor ő kopogtatott, hogy mégiscsak jönne. Azt szoktam mondani: nem tervezett, de annál jobban várt baba ő, aki sok örömöt hozott az életünkbe. A kisfiúnk hosszan elnyúló vajúdás után végül császármetszéssel látta meg a holdvilágot. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.