Kategória: Első trimeszter

Az első trimeszter kellemetlenségei

Van, aki szerencsésebb és megússza, van, aki kevésbé és nem szabadul az első trimeszter kellemetlenségeitől...

Hányinger, émelygés, fáradság, rosszkedv, szédülés, akár ájulás. Mindezek előfordulhatnak az első trimeszter során.
Ilyenkor azt kell szem előtt tartani, hogy ez sem tart örökké, és "akit" a terhesség végén "kapunk" majd, mindenért kárpótolni fog. :)


Hányinger, hányás
A hirtelen bekövetkező hormonváltozás okozza gyakran a hányingert, hányást. Sok nőt érint, főleg a terhesség első három hónapjában. Sokan félnek ilyenkor az evéstől, az ivástól, mondván úgysem marad meg bennük semmi. Ez azonban nem így van. A hányinger leküzdésére javasolt a gyakori kis étkezésekből álló étrend. Próbálj meg 2 óránként enni, osszd kisebb adagokra az ételt.

Alacsony vérnyomás
A terhesség alatt a vérnyomás csökkenése normálisnak számít, miután nagyobb mennyiségű vér kering a szervezetben és az erek is kitágultak. Alacsony vérnyomásról 120/140 higanymilliméter alatt beszélünk. Jelei lehetnek: enyhe szédülés, fejfájás, hideg verejtékezés, gyengeségérzet, esetleg ájulás.
Gyógyszeres kezelése a terhesség alatt nem javasolt, inkább az étrendi változtatás segíthet a probléma megoldásában. Ajánlott magas káliumtartalmú ételeket fogyasztani (narancslé, banán, szárított sárgabarack, datolya). Jót tesz a szénhidrátban gazdag, bőséges reggeli is.

Méhösszehúzódások
A méhösszehúzódások már a terhesség elején is érezhetővé válhatnak. Bár aggodalomra nem adnak okot, figyeld meg milyen időközönként, milyen gyakorisággal jelentkeznek és mennyi ideig tartanak és a következő látogatás során számolj be róla az orvosodnak!
A fáradtság fokozza ezt az érzést, és enyhülést a pihenés hozhat. Ne hajtsd magad túl, elvégre mégiscsak várandós vagy! J

Hangulatingadozások, rosszkedv
Természetes dolog, hogy félsz és aggódsz. Mindenki így van ezzel, főleg ha az első gyermekét várja. Olyan helyzetben találtad magad, ami nagy jelentőséggel bír a számodra, de olyan feladatok várnak rád, amelyekkel esetleg még sosem találkoztál korábban. Az elbizonytalanodás, a szorongás teljesen normális, ne szégyelld! Sőt, fordulj problémáddal más anyukák, kismamák felé. Minél több oldalról hallod mások tapasztalatait, annál könnyebben fogadod el a helyzetet. Járj szülésfelkészítő tanfolyamra, olvass könyveket a terhességről! A tudás ad némi önbizalmat.

Szédülés, ájulás
Ha úgy érzed kevés a levegőd és forog veled a világ, ne habozz segítséget kérni a körülötted lévőktől, akár idegenektől is. Fontos a testi biztonságod megőrzése. Feküdj le, ha nem teheted, akkor ülj le! Lazítsd meg a ruhád!


Terhesnaptár - 4 hetes terhesség
Gratulálok! Ezt a szót még sokszor fogod hallani. Szerintem már vagy százszor rápillantottál a kis csíkra a terhességi teszten, hogy megbizonyosodj róla, hogy nem tűnt-e el. Ha egyszer megjelent, akkor szinte biztos a terhességed. »

Fiatal lányoknak a babatervezésről
Persze nem csak a fiataloknak, az én generációmnak írok, de azt hiszem, ők a legveszélyeztetettebbek a témában, mert ez a generáció az, akiknek a korábbiaktól jobban át kell gondolni és tervezni a gyermekvállalást, a tanulmányokba és a karrierbe, munkába úgy mond... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.