Kategória: Munka és terhesség

Szerinted jól döntök, ha terhesen is tovább dolgozok?

Ezt a kérdést tette fel nekem egy nagyon jó barátnőm. Most 25 hetes terhes és lassan szeretné eldönteni, hogyan szervezze a dolgait. Elgondolkodtam, majd azt javasoltam, hogy írjunk össze egy listát arról, mik az előnyei annak, ha otthon marad és mik az előnyei annak, ha továbbra is dolgozik?

Az otthonmaradás előnyei:

- Könnyebben elviseli a várandóssággal járó kellemetlenségeket, fáradtságot
- Foglalkozhat magával, nyugodtan felkészülhet a későbbiekre
- Nem kell a munkába járással a közlekedés kellemetlenségeinek kitennie magát
- Nem kell a munkával járó stressznek kitennie magát
- Nem érik munkával kapcsolatos kudarcélmények
- Könnyebben eljár orvoshoz, védőnőhöz,
vérvételekre, stb.
- Több időt szánhat a fészekrakásra, babaszoba tervezésre, vásárlásra
- Nem kell napi 8 órát ülnie, kedvére mozoghat, felteheti a fájós lábát


A munkában maradás előnyei:

- Magasabb havi bevétel
- Jobban, gyorsabban telik az idő
- Még együtt lehet a kollégáival, akiket kedvel
- Munkával kapcsolatos sikerélmények
- A főnöke számít rá, előnye származhat később belőle, ha most tovább marad


Nehéz a döntés.


Mindenkinek, akit érint a kérdés, jó tudni, hogy a terhes nők és a szoptatós anyák védelme érdekében a Munka Törvénykönyve az alábbiak szerint rendelkezik.

"85. § (1) A nőt terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig - munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi véleménybemutatása alapján - az állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakörbe kell ideiglenesen áthelyezni, vagy meglévő munkakörében a munkafeltételeket kell megfelelően módosítani. Az új munkakör kijelöléséhez a munkavállaló hozzájárulása szükséges.
(2) Az (1) bekezdés alapján ideiglenesen áthelyezett, illetőleg áthelyezés nélkül módosított munkafeltételek mellett foglalkoztatott nő munkabére nem lehet kevesebb előző átlagkereseténél. Ha a munkáltató nem tud az egészségi állapotának megfelelő munkakört biztosítani, akkor a nőt a munkavégzés alól fel kell menteni, és erre az időre részére az állásidőre járó munkabért kell folyósítani.
(3) A munkáltató a munkaviszony fennállása alatt megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalót köteles - a külön jogszabályban meghatározottak szerint - az állapotának megfelelő munkakörben tovább foglalkoztatni.
(4) Az (1)-(2) bekezdésben foglalt rendelkezésektől érvényesen eltérni nem lehet.

105. § (1) A munkáltató gazdasági érdekből ideiglenesen, a szokásos munkavégzési helyén kívüli munkavégzésre kötelezheti a munkavállalót (kiküldetés). Ennek feltétele, hogy a munkavállaló ezen időtartam alatt is a munkáltató irányítása és utasításai alapján végezze a munkáját. Nem minősül kiküldetésnek, ha a munkavállaló a munkáját - a munka természetéből eredően - szokásosan telephelyen kívül végzi.
(2) Változó munkahely esetén szokásos munkahelynek a munkáltató azon telephelye minősül, ahol a munkavállaló munkáját a beosztása szerint végzi.

(3) Nem kötelezhető beleegyezése nélkül más helységben végzendő munkára a nő terhessége megállapításának kezdetétől gyermeke hároméves koráig. Ezt a rendelkezést megfelelően alkalmazni kell a gyermekét egyedül nevelő férfira is.
121. § (1) A 127. § (6) bekezdése a)-b) pontjában meghatározott munkavállaló éjszakai munkára [117. § (1) bekezdés d) pont] nem vehető igénybe. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.
127. § (6) Rendkívüli munkára nem vehető igénybe
a) a nő terhessége megállapításától a gyermeke egyéves koráig,
b) a gyermekét egyedül nevelő férfi a gyermeke egyéves koráig, valamint

117. § (1) d) éjszakai munka: a huszonkét és hat óra közötti időszakban teljesített munkavégzés;"
(A cikket beküldte: pi)Napló babámnak
Hosszú ideje élünk távol mindenkitől, és hogy a kapcsolat élő, mindennapi maradjon, az első naptól kezdve naplót írunk. Barátoknak, családnak, magunknak. Szüleim kincsként, folytatásos regényként kezelik ezeket az alkalmanként akár 10 oldalas leveleket. Nem futják... »
Kislányom Isten ajándéka!
Már nem tagadás kislány koromban is arra vágytam, hogy anya legyek. Ápolónőként rengeteg csecsemőt láttam világra jönni, az érzés csak erősödött bennem, hogy én is anya lehessek. Sokszor, ha barátnőm kérdezte, merre menjünk sétálni, csak annyit mondtam: tudod te... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.