Kategória: Egyéb babás témák

Megnyilvánulások a terhesekkel szemben

Nem akarom magam piedesztálra emelni azért, mert sikerült teherbe esnem, de megdöbbenve vettem tudomásul, mennyi bunkó megnyilvánulásban és kellemetlen élményben lehet része egy várandós nőnek a 9 hónap alatt. Ezekből csemegézek kicsit.

Úgy hozta a sors (vagy az éveink száma, a megkomolyodásunk foka, etc.), hogy a baráti társaságunkban négyen is néhány hónap eltéréssel estünk teherbe. Ez nagyszerű dolog, mert nagyjából tudjuk mire számítsunk és tanácsokkal is el tudjuk látni azokat, akik még korábbi szakaszban tartanak. Amikor összeülünk egy kávé/tea mellett, mindig megbeszéljük, kivel mi történt, általában nagy önironizálások és hahotázások közepette meséljük el a "terhes-sztorikat". Ebből állt össze ez a kis gyűjtemény.


Összegyűjtöttük az embertípusokat, akikbe szinte mindegyikünk belebotlott már. Nem is egyszer.


Az indiszkrét

Szerintem a leggyakoribb illetlen kérdés az, hogy "Szándékosan lettél terhes, vagy csak becsúszott?"
Talán a szűk családon kívül senkit nem illet meg ez az információ. Mégis az emberek igen nagy százalékát ezt érdekli elsősorban és nem is nagyon tudják visszatartani ezt a kérdést. Aztán ha megválaszolod, hogy tervezted a babát, kacsintva közli - "Hát persze...".


A méregető

Biztosan sokan tapasztaltátok már meg azt, hogy mások szerint túl kicsi, vagy túl nagy a hasatok a terhesség heteihez képest, vagy másokhoz képest. Egy ismerősöm képes volt felülbírálni az orvos által megállapított adatokat, mert ő már olyan tapasztalt, hogy ránézésre megmondja, hogy az én babám 2 héttel kisebb, mint amit a tudomány állít...
A legszebb mondatokat meg idézem is:
"A hasad nem is lett nagyobb, de a feneked..."
"Úristen, ikreket vársz?!"


A taperolós

Megfoghatatlan, hogy miért akarja mindenki a terhes nők hasát taperolni. Én sem megyek oda soha másokhoz, hogy megfogdossam őket. Még nőktől is kellemetlen, pláne például egy férfi kollégától. Észre sem veszik, hogy átlépnek egy határt. Állítólag Amerikában már törtvényt is hoznak ebben a témában.


A huhogó

A huhogó olyan ember (általában nő), aki minden problémát és betegséget fel tud idézni fejből, ami a terhesség alatt előfordulhat. Rémtörténeteket mesél vetélésekről, sérült babákról, borzasztó rejtett elváltozásokról, amikről az interneten olvasott és/vagy a Fókuszban látott.


Az okos

Akinek már több gyereke van, ritkán tudja magában tartani a tapasztalatait. Az meg mindenről van neki. Már a 12. terhességi heteden lediktálja, mi kell a kórházi csomagba és hogy melyik pelenkát válaszd. Nem tagadom, jól jön egy ilyen ismerős, ha az első gyerekedet várod. És szerencsés esetben tudja a mértéket tartani...


A jós

A jós már akkor tudja a nemét a gyereknek, mikor még az ultrahangon sem látszik. A pocak formájából, a szemed állásából, mindegy, a lényeg, hogy ő tudja és közli is veled, amint lehet. :)
A jós megmondja azt is, mikor fogsz szülni, ha esetleg eltelik az a dátum, akkor sebaj, mondja a következőt.


Az aggodalmas

Óv mindentől, átadja a helyét, minden sóhajodra ugrik. Odahozza a kávét, nehogy fel kelljen kelned az irodai székedből, hiszen babát vársz. A terhességet úgy kezeli, mint valami gyógyíthatatlan, téged legyengítő kórt és mindent károsnak tekint a babára nézve, legyen az egy hosszabb séta, vagy egy teli táska.


A fáradt

A fáradt anyának természetesen már van gyermeke. Előrevetíti neked az álmatlan éjszakákat, a szoptatási problémákat, a hasfájást, a fogak áttörésével járó kínokat. Túlságosan őszinte, nem köntörfalaz, nem szépít. Nem is tudom, jó-e ezeket előre tudni. :)


Az ősanya

Általában kendővel magára kötött gyerekkel közlekedik. Néha kettővel. Szerinte istenkáromlás fájdalomcsillapítással szülni, ha te az epidurál mellett érvelsz, akkor véged. Szerinte aki császárral szül, az nem szül, hanem operálják, aki nem szoptat, annak nem lesz egészséges a gyereke. Vigyázz, monológjai alatt a vérnyomásod hamar az égbe szaladhat!Babával a pocakodban nehéz néha higgadtan lereagálni az emberi hülyeséget. Az ember lányában tombolnak a hormonok, kész arra, hogy a benne növekvő gyermekért anyatigrisként kiálljon, hogy mindent úgy csináljon, ahogy Neki a legjobb. Nehéz minden beáramló információt megrágni, megérteni, elfogadni... vagy a feleslegeket, károsakat elengedni a fülünk mellett.

Ha te gyermeket vársz: válogasd meg, hogy kire hallgatsz, kinek az energiáit hagyod áramlani magad felé. Nem mindenkiét érdemes...
Ha te nem vársz gyermeket, de találkozol egy terhes ismerősöddel: mielőtt kimondasz valamit, gondold át jól, feltétlenül meg kell-e azt kérdezned, vagy el kell-e azt mesélned. Nem biztos.
(A cikket beküldte: babyapocakban)Nem minden "fogyatékosság" látható!
Speciális nevelési igényű gyermek anyukája vagyok. Minden napom küzdelem, hogy működjön az életünk. Kérlek titeket, NE NEHEZÍTSÉTEK az ilyen szülők életét azzal, hogy kritizáltok, ítélkeztek, klisékkel és hülyeségekkel traktáltok minket! A legnagyobb segítség az... »

Leiden mutáció és terhesség
Leiden mutáció heterozigóta v-5-ös faktor genotípusú vagyok! 2006-ban 19 évesen terhes lettem az akkori páromtól és 23 hetesen meghalt a magzatom. Ekkor még nem vizsgáltak ki semmit, meg kellett szülnöm a babát, majdnem hullamérgezést kaptam. Aztán az akkori... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.