Kategória: A terhesgondozás

Leiden mutáció és terhesség

Leiden mutáció heterozigóta v-5-ös faktor genotípusú vagyok! 2006-ban 19 évesen terhes lettem az akkori páromtól és 23 hetesen meghalt a magzatom. Ekkor még nem vizsgáltak ki semmit, meg kellett szülnöm a babát, majdnem hullamérgezést kaptam. Aztán az akkori párommal szakítottunk és eltelt 3 év. A mostani páromtól teherbe estem, már minden jól alakult, jól éreztem magam és 18 hetesen újra elvetéltem, ekkor elfolyt a magzatvizem. Akkor még nem derült ki milyen oknál fogva. Szintén meg kellett szülnöm.

Mindkét terhességemnél a debreceni klinikán Dr. Juhász Alpár Gábor nőgyógyász volt az ügyeletes orvos és fura, de emlékezett rám, hogy már megint ott és miért? Ekkor a doktor látta már nagyon kétségbe vagyok esve, hogy talán soha nem lehet babám, akit épen és egészségesen kihordhatok, ő megsajnált és elküldött egy autoimmun kivizsgálásra. Ekkor derült ki a leiden mutáció, magyarul vérsűrűség :( Mikor visszamentem Juhász doktorhoz ő mondta, ha teherbe esek, mert azzal nem volt gond, akkor rögtön keressem fel őt és felír véralvadásgátló injekciót.

2012 májusában teherbe estem, 6 hetes terhes voltam mikor felkerestem, ő kiírta a véralvadásgátlót 0. 4ml Clexane injekciót. Azt mondta, a terhesség alatt végig szúrjam a hasfalam és szülés után 6 héttel is, úgy is volt, de még így is nagyon megjártam. 9 hetes terhesen bevéreztem, befektettek a klinikára. Az ultrahangon kiderült, hogy van egy 4 cm-es haematoma a petezsák alatt. Hát nem örültem neki. Bent feküdtem 5 napot, elmúlt a vérzés, de mikor mentem vissza a 11 hetes ultrahangra, kiderült, hogy a haematoma megnőtt 9 cm-re. Már nagyon kezdtem aggódni :(. Lemérték a baba nyaki redőjét is és 3. 7 mm-t mértek. A jó eredmény 3 mm lett volna. Azt is mondták, hogy van valami a baba szívével, teljesen le voltam törve és csak pozitívan gondolkodtam, hogy nem lehet beteg a gyerekem, Istenem segíts!
Egy hét múlva visszamentem a 12 hetes ultrahangra és érdekes módon a nyaki redő csak 2.7 mm volt, ami tökéletes és a haematoma magától felszívódott! De még ekkor sem hagytak békén, további aggódás... 18 hetesen elküldtek Budapestre a Semmelweis egyetemre szívultrahangra, mert itt Debrecenben a genetikán azt mondták, hogy a babám egyik szívkamrája vaskosabb és ez csakis a down kórra utalhat. El is mentem Pestre, ott azt mondta Dr. Hajdú Júlia adjunktus, hogy semmi baja a baba szívének, és olyan rendes volt, hogy az összes szervét végignézte ultrahangon és megnyugtatott, hogy nagyon szépen fejlődik. Én ekkor nagyon örültem.
20 hetesen a biztonság kedvéért felajánlották az amniocentézist (magzatvízvételt), hogy abból minden kiderül, ha a baba beteg. Egy egész hétvégét gondolkodtunk a párommal, menjek-e bele vagy sem, mert a vetélési arány magzatvízvételnél is 1%. De végül csak belementem, addig még idegeskedtem három hetet, mire megjött az eredmény, hogy a babám egészséges és kisfiú :)

Kicsit megnyugodtam, de itt még nincs vége!
32 hetesen már befordult a szülőcsatornába. 37 hét 1 naposan befeküdtem a klinikára, mert már két ujjnyira nyitva voltam és nem engedtek ki. Egy kis fájásra azt hittem jósló fájás, de kiderült nem. Két hetet feküdtem bent, és 38. hét 6 naposan, március 1-én éreztem, valami nem stimmel velem. Szóltam a szülésznőknek, hogy úgy érzem a magzatvíz szivárog, erre mondták, az nem az valószínű, csak a nyákdugó, úgy is volt, igazuk volt.
Aznap este, fél 9 körül mentem lezuhanyozni, mert éreztem, itt az idő a szüléshez, jó forró vízben a pocim megzuhanyoztattam, végeztem 9 előtt és egyszer csak éreztem, buggy... Szó szerint! Ekkor már biztos voltam benne, hogy a magzatvíz folyik fokozatosan. Már ekkor az éjszakás szülésznő volt, aki nagyon aranyos volt és mondta, hogy igen, ez valószínű, hogy a magzatvíz, megyünk szülni. Felkísért a szülőszobára, ott Dr. Orosz Gergő szülész megvizsgált és azt mondta, valóban a magzatvíz és ma éjszakára, vagy holnap reggelre meglesz a pici!

2013. március 2-án 3:17-kor boldog anyuka lehettem, mindössze 6 óra vajúdás után, mindenféle érzéstelenítő nélkül 5 perc alatt kibújt a kisfiam, aki 3740 grammal és 50 cm-rel született spontán és olyan egészséges, mint a makk. Ma már 5 és fél hónapos és 8 kg. 5 hónapig szopott rendszeresen, már kevés a tejcsim, de már mindent eszik az én életem, akit a világon a legjobban szeretek, életem értelme, szemem fénye, Gergő baba!

Szóval aki leidenes, írjon bátran, bármiben segítek és válaszolok, ha tudok! Mindenkinek jó egészséget és sok sikert a babavállaláshoz! :)
(A cikket beküldte: misticha)A koraszülés veszélye időben felismerhető
A terhesség során a szülők egyik rémálma, hogy kisbabájuk túl korán jön világra, emiatt élete veszélyben foroghat, vagy maradandó károsodása lehet. Sajnos hazánkban a koraszülés diagnosztizálásának és kezelésének gyakorlata messze a világszínvonal alatt van. Nem... »

Szex pocakosan
A várandós nő első gondolata a gyermekáldás örömén túl, hogy most aztán soha többet szex… Ami talán érthető is, hiszen az első trimeszter tele lehet olyan áldásokkal, amit egy férfi biztos nem élne túl, nekünk, nőknek ellenben még mosolyogni is kell! :) »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.