|
Kategória: Szabad-e?
Brie, camembert sajt és a terhesség
A táplálkozási szakértők általában azt tanácsolják, hogy a terhesség alatt ne lágy, hanem inkább kemény sajtokat fogyasszunk, mert ezek kevesebb telített zsírt tartalmaznak. Néhány évvel ezelőtt állítólag megjelent a liszteriózis nevű, szennyezett lágy sajt által okozott, fertőző betegség.
A camembert és az egyéb penészes sajtok olyan liszteriózis baktériumokat tartalmazhatnak, melyek egy egészséges felnőtt esetén teljesen ártalmatlanok, azonban a magzatra veszélyes hatásúak.
Emberi fertőzés esetében a liszteriózis lappangási ideje 1-2 naptól, 90 napig terjedhet. Jellemző tünetei láz, borzongás, rossz közérzet, fej-, izomfájdalmak, hasi fájdalom, hányinger.
A terhesség alatti fertőzés a 4. hónaptól vetéléssel, koraszüléssel, halva születéssel, vagy az újszülött súlyos liszteriózis fertőzésével jár.
Hazánkba évente 40-45 ember hal meg ebben a betegségben.
Tatar beafsteak és tojás
Szabad-e nyers húst, nyers tojást tartalmazó ételt enni a várandósság alatt?
Talán a beafsteaket nem sokan kívánják meg a terhesség hónapjaiban, de sok nyers tojást is tartalmazó étellel találkozhatsz. »
|
Szerinted jól döntök, ha terhesen is tovább dolgozok?
Ezt a kérdést tette fel nekem egy nagyon jó barátnőm. Most 25 hetes terhes és lassan szeretné eldönteni, hogyan szervezze a dolgait. Elgondolkodtam, majd azt javasoltam, hogy írjunk össze egy listát arról, mik az előnyei annak, ha otthon marad és mik az előnyei annak, ha továbbra is dolgozik? »
|
|