Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Szabad-e?

Gyógyszerek a terhesség alatt

Hogy mit lehet szedni és mit nem, elég relatív. Minden egyes pirula esetenként alkalmazható, másszor nem ajánlott.
Mindannyian láttunk már olyan tájékoztatót, melyen fel van tüntetve, hogy terhesség idején tilos a szer fogyasztása, vagy éppen csak orvos javaslatára szedhető.


A gyógyszerek nagy részén pedig nem találunk leírást arról, hogy ilyen esetben fogyasztható-e. Egy dolog biztos; minden esetben ki kell kérni az orvos tanácsát.

Mikor indokolt?

Az első három hónapban jelentheti a gyógyszerfogyasztás a legnagyobb veszélyt, s a vetélés esélye is ekkor a legnagyobb. Léteznek azonban olyan betegségek, melyek kezelés hiányában nagyobb veszélyt jelentenek. A gyógyszerek széles skálája alkalmazható várandósság idején is, többek között antibiotikumok és lázcsillapítók.

Az esetek többségében kivételt lehet tenni, ha olyan betegségről beszélünk, mely veszélyeztetheti a kismama vagy a magzat épségét. A várandósság idején lezajló hormonális változások hatására a kismamák nem egyszer küzdenek nőgyógyászati problémákkal, melyeket szintén kezelni kell, hiszen a magzatra is károsak lehetnek.

A gyógyszerszedést mindig az illetékes szülész-nőgyógyász rendeli el, hiszen ő ismeri legjobban a kismama és a magzat állapotát. Nem szabad önhatalmúan eldönteni milyen szerre van szükség, várandósság idején a vény nélkül kapható szerek is veszélyt jelenthetnek a magzatra.

Epilepszia, antidepresszások

Általában az epilepszia, az asztma, illetve a depresszió elleni szerek szedése terhesség idején nem javallott, mivel e szerek többsége károsíthatja a magzatot. Általánosságban azonban elmondható, hogy elég kevés gyógyszer okoz valóban nagy károsodást, tehát ha valaki gyógyszert szed be még mielőtt kiderülne, hogy várandós, azzal még nem feltétlenül veszélyeztette gyermeke épségét. A várandósság kiderülését követően azonban célszerű azonnal orvoshoz fordulni, s tájékoztatni a beszedett szerekről.

Egyes kutatások szerint az antidepresszánsok terhesség alatti elhagyása súlyosbíthatja a kismama állapotát, az utolsó három hónapban való alkalmazás azonban a magzatra jelenthet veszélyt.

Az első trimeszter

Minden ebben az időszakban dől el, ezért ekkor kell legjobban vigyázni a babára. Kerülni kell a strandokat, a közös fürdőzést, a forró fürdőt, s leginkább a vény nélkül kapható gyógyszereket. Az egyes gyógyszerek másként hatnak. Némelyek fejlődési rendellenességet okoznak, mások akár vetéléshez is vezethetnek. Legveszélyesebbek a vény nélkül kapható lázcsillapítók, illetve a hormonkészítmények. Éppen ezért fontos, ha nem zárhatjuk ki teljesen a terhesség lehetőség, inkább ne szedjünk be felelőtlenül egyetlen szert sem.

Forrás: Családinet


A dohányzás
Aki felelősséggel vállalkozik gyermeke világra hozatalára, az nagy valószínűséggel lemond -legalább a terhesség alatt a cigarettáról. Akik nem mondanak le, azok vagy nem tudják, hogy mennyit árthatnak a még meg sem született gyermeküknek, esetleg éretlenek a szülői feladatokra. »

Jó magyar egészségügy
Pontosan nem is tudom hol kezdjem, talán egy pár előzmény, és jöhet a kezdete a történetemnek. Azt a legelején el kell mondanom, hogy 3 éve szedtem fogamzásgátlót, s híztam tőle 12 kilót, mikor abbahagytam 9 hónap kellett, hogy kiürüljön a szervezetemből. Így 2... »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.