Kategória: Változások, panaszok

Mamatesttartás

Kényelmesen, pocakosan is
Ahogy a kismama hasa egyre nehezebbé válik, egyre gyakrabban érzi magát fáradtnak. A szív és a légző rendszer intenzívebb működésre kényszerül. A kismama gyakran küszködik derék- és hátpanaszokkal, ugyanis a baba növekvő súlya egyre jobban terheli a gerincoszlopát.


Ezek a fájdalmak hajlamossá tehetik a leendő anyukát, hogy hibás mozgásokat végezzen, és rossz testtartásokat vegyen fel. Fontos, hogy a kismama a terhessége alatt a legegyszerűbb napi tevékenységek elvégzésekor is nagy figyelmet szenteljen a gerincoszlop helyes tartására. Minden helyzetben - olvasáskor, tévézéskor, a számítógép előtt ülve stb. - tartsa egyenesen a gerincét.

Öltözködés: ne viseljen szoros, feszülő ruhát. Természetes anyagból (selyem, pamut) készült ruhákat hordjon, amelyek lehetővé teszik a bőr levegőzését. Viseljen speciális melltartót és gumiharisnyát a vérkeringés elősegítéséért.

Autóban
A legjobb megoldás az lenne, ha az utolsó trimeszterben a kismama már nem vezetne autót hosszabb úton. Természetesen kötelező a
biztonsági öv használata. Hosszabb utazáskor azért jobban tenné, ha a hátsó ülésen ülne, bekötve.
Helytelen: Ne vezessen az ülést mélyen hátratolva, mert akkor előre kényszerül dőlni, ami megterhelő, és könnyen hátfájást okoz. Ne
helyezze a biztonsági övet a hasára, mert hirtelen fékezés esetén károsodhat a magzatburok.
Helyes: Húzza előrébb az ülést, és úgy állítsa be, hogy a térde és a könyöke kissé be legyen hajlítva, mikor a volánhoz ül. A háta pedig
egyenesen támaszkodjon az üléshez. A biztonsági övet a hasfal aljára helyezze, a pocak alá.

Ülés
Pihenéshez, tévézéshez, olvasáshoz válasszon egy keményebb fotelt, ezzel megelőzheti a derékfájást.
Helytelen: Ne tegye keresztbe a lábát, mert ez megdönti a gerincoszlopot, és könnyen megfájdulhat a háta.
Helyes: Támassza alá a hátát a vese magasságában egy puha párnával, ezáltal elkerülheti a derékfájdalmakat. Kinyújtott lábát pedig emelje meg kispárnákkal, mert ez segíti a vérkeringést, és megelőzi a lábduzzadást.

Állás
A sokáig mozdulatlan álló helyzet a testnedvek - különösképpen a vérben szállított elhasznált anyagok - leülepedését okozza, ami duzzadáshoz vezet, és kitágítja az ereket. Ezért mindenképp hasznos a gumiharisnya használata, mert az elasztikus ruhadarab állandó nyomása elősegíti a vér visszajutását a szívbe.
Helytelen: Kerülje a mozdulatlan állást. Ha muszáj talpon lennie,ügyeljen a helyes tartásra, és néha lépegessen. Ezáltal váltogathatja a terhelést, és a vérkeringés is felfrissül.
Helyes: Időnként helyezze a testsúlyát az egyik lábáról a másikra. A cipőnél ügyeljen a talpmagasságra. Kilenc hónapig tegye félre a
magas sarkú cipőket. Az állómunkát (például a konyhában) mindig magasabb asztalnál végezze. Vasaláskor is váltogassa a testsúlyát az egyik lábáról a másikra.

Alvás

A pocak növekedésével egyre nehezebb kényelmes fekvő helyzetet találni a nagy has, illetve a keringési problémák és a gyakorta jelentkező gyomorégés miatt.
Helytelen: Ne aludjon a hátán fekve, mert a magzat ránehezedik a vénára, amely az alsó testrészeket látja el friss vérrel, s ez lelassíthatja a vérkeringést. Lefekvéskor gyakran jelentkezik gyomorégés, leginkább éjszaka. Megelőzhető, ha a kismama könnyű vacsorát fogyaszt, a lefekvés előtt legalább három órával.
Helyes: Készítsen kispárnákat az ágyához, amelyekkel feltámaszthatja a hátát majdnem ülő pozícióig. A legjobb, ha oldalra fordulva fekszik, mert így a magzat nem akadályozza a vérkeringést, és nem nyomja a hátat.

Ülőmunka közben
Az 5-6. hónap táján a nagy pocak az irodai munkát is megnehezítheti, de megfelelő testtartással megelőzhető a hátfájás. Néha álljon fel, tegyen pár lépést a vérkeringés elősegítéséért.
Helytelen: Ne tegye keresztbe a lábát, mert azzal megdönti a gerincoszlopot, s az erős hátfájást okozhat. A klaviatúra eléréséhez ne kelljen előrehajolnia.
Helyes: Használjon mindenképpen állítható, támlás széket: ha a térd magassága a csípő alá kerül, akkor a hát automatikusan kiegyenesedik. A hátfájás azzal is megelőzhető, ha párnát tesz a
dereka mögé. A könyök támaszkodjon az asztal lapjára, a talp pedig a földön legyen. Helyezze szemmagasságba a monitort, hogy lefelé kelljen néznie.

Lehajlás
Az utolsó hónapokban a baba súlya fájdalmakat okozhat, leginkább hátfájásokat, és az egyszerű hétköznapi mozdulatok, mint a lehajlás, is nehezebbé válhatnak.
Helytelen: Kerülje a törzs előredöntését, mivel ez megerőlteti a hátizmokat és a hasat.
Helyes: Hajlítsa be az egyik lábát, térdeljen le, és egyenes törzstartással vegyen fel mindent a földről.

Cipekedéskor
Jobb lenne, ha a terhesség idején kerülné a cipekedést, de sajnos elkerülhetetlen, hogy néha még a leginkább óvott kismamának is súlyt kell cipelnie a kezében.
Helytelen: Ne csak az egyik oldalon vigye a cipelnivalót, mert ezáltal a törzs izmainak a terheltsége egy oldalra koncentrálódik.
Helyes: Két táskába pakoljon, hogy megossza a terhelést. A súlyelosztással váltogatni tudja a törzs izmainak a terheltségét. A legjobb, ha kerekes bevásárlókocsit használ.

Magasról le
Ha magasról kell valamit leemelnie, azt körültekintően tegye!
Helytelen: Semmit se nyújtózkodva emeljen le, mert az nem tesz jót a gerincének.
Helyes: Tegyen sámlit, kisszéket a lába alá, és arra álljon fel.

Tömegközlekedésben
Ha gyakran utazik járművön, ráadásul csúcsforgalomban, akkor több dologra is oda kell figyelnie, mindkettőjük érdekében.
Helytelen: Ne bízzon az egyensúlyában! Hirtelen fékezéskor vagy megálláskor könnyen elvesztheti az egyensúlyát. Ne álljon a jármű tömött részein, különösen ne az ajtóban.
Helyes: Mindig kapaszkodjon, legalább egy kézzel! Lehetőleg nyitott ablak közelében álljon, hogy ne érezze levegőtlennek a járművet.
(A cikket beküldte: Emoke77)Szenvedések a terhesség alatt, melyek "megtérülnek"!
Leírom, hogy nem mindenkinek egyszerű a gyermekvárás. Vannak olyan kismamák, akik végig élvezik a terhességet, nem fáj semmijük, és csak várják, hogy mikor ölelhetik magukhoz a gyermeküket. És vannak olyanok, akik szenvednek e kilenc hónap alatt, és a végén ők is... »

Cukorbetegen gyermekre vállalkozni nehéz, de nagyon megéri!
Nagyon sok történetet elolvastam, ez vezetett ide, hogy megosszam veletek, hogy milyen nehéz cukorbetegen 32 évesen gyermeket vállalni, ráadásul 14 hónap elteltével ismételni. Mi csodának tartjuk a párommal! Két kisfiam születését írom le. Köszönöm, aki ilyen hosszan kitart és elolvassa. »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.