Az Apa feladatai a szülés után

„Akkor teszel legtöbbet a gyerekért, ha szereted az anyját, az anyáért akkor, ha részt veszel a gyereknevelésben.”


Mit tegyen az Apa, hogy a kezdeti idők nehézségeit könnyebben áthidalja a család? Hogyan segíthet az anyának, mik azok a lelki támogatások, amelyekre ilyenkor szükség van, és melyek azok a tettek, amelyekkel megkönnyíti a mindennapi életet?


Az első években erős biológiai kötődés van az anya és gyermeke között. Ez a kapcsolatból nem zárja ki az apát, csak fel kell ismernünk, hogy az ő kötődése más jellegű, inkább tanuláson alapszik, nem ösztönös. Prolaktin „az anyai hormon”, amely a tejtermelésért felel, csak a nőkben van, ez a hormon alakítja ki az anyai ösztönöket is.

Fontos, hogy az apa úgy tekintsen az anyára, mint ösztönösen viselkedő emberre, s fogadja el, hogy az anya tudja legjobban, mit kell tennie.

Az apa talán úgy értékelheti a helyzetet, hogy az anya és a gyerek túlságosan kötődnek, túlzásnak érzi, ha az anya egy pillanatra sem akar elszakadni a babától. Pedig az ösztönöktől vezérelt anya csak válaszol a baba szükségleteire, nem rossz szokást alakít ki.

Az apa feladata rendkívül fontos az újdonsült anya mellett.
Hiszen anyai ösztönei vannak, önbizalma viszont még nincs elég. Az apának kell ezt megerősítenie. Fogadja el, hogy felesége jól reagál és biztassa: „Úgy kell tenned, ahogy jónak látod. Nem szállok szembe az anyai megérzéseiddel. Te végzed a legfontosabb munkát a világon.”

Ne zavarja össze még az apa is kritikákkal és tanácsokkal („úgy érzem, túlzottan függni fog tőled, el fogod kényeztetni”), hiszen már így is épp elég tanácsot kapott mindenkitől az új anya, aki éppen keresi saját szülői stílusát.

Az apa feladata megteremteni az otthon biztonságát és nyugalmát
A biztonságot ne borítsuk fel költözködéssel, munkahelyváltással, a terhesség végétől hadd érvényesüljön az anya fészekrakó ösztöne.

A nyugalmat ne zavarja meg látogatók hada, a gyerekágyas időszakban gondoskodjon róla az apa, hogy csak az jöjjön, aki segíteni akar. Tudjon nemet mondani. (A legjobb, amit egy barát tehet, hogy beadja a vacsorát egy üzenettel: majd később találkozunk). Ilyenkor csak egy bejárónőért lehet hálás az ember, aki rendet tesz, de nem szól bele a gyereknevelésbe. Az első hetekben az új családnak egyedül kell kialakítania új életét.

Az apa segítsen a baba körül, főleg ha az anya már kimerült. Legyen érzékeny a „már nem bírom tovább” üzenet megértésére. Ilyenkor mondja azt: ”menj, és tegyél valamit, ami jól esik neked!”

Délután, munka után az apa hősként lehet úrrá az otthoni feldúlt helyzeten. Az egész nap nyűgös babák percek alatt megnyugszanak a „friss”, nyugodt apa meztelen mellkasán.

Éjszaka, ha biztosan nem éhes a baba, aludni küldheti kicsit az anyát a nyűgös gyerektől. Tudatosítsa az anyában, hogy nem várja el tőle, hogy otthon minden a helyén legyen, segítsen a háztartásban.

Vannak kényes témák:
Ne sértődjön meg az apa, ha az anya vonakodik rábízni a gyereket, a védő ösztön és a társadalmi sémák okozzák ezt.

Normális dolog azt érezni, hogy „túlságosan kötődik a gyerekhez”, de ezt vitassa meg a feleségével. Ha nem beszélnek róla, az idő múlásával az anya valóban a gyerekhez, a férj pedig a munkájához fog túlzottan kötődni. Ne kényszerítse az anyát, hogy elhagyja a babát, menjenek pihenni hármasban, háztartás helyett ilyenkor a férjére szentelheti idejét az anya.

És „van-e szex a szülővé válás után?”
Természetes és a baba védelmét szolgáló folyamat, hogy a szexhormonok aránya lecsökken az anyai hormonhoz képest (kb.: 6-9 hónapra). A „házasság évszakát” felváltja a „szülőség évszaka”.

Az anyának is meg kell értenie azt, hogy a férje hormonjai mit sem változtak, ne tekintse bosszantásnak közeledését.

Az anyát a szex nem érdekli, nem a férje, így a szexhez kell kedvet csinálni. Mivel a szex legnagyobb ellensége a fáradtság, tehermentesítse a feleségét a babától, háztartástól néha. Udvaroljon neki újra (virág, gyertyafény), ez meglendíti a hormonokat.

Ha a baba fölébred szerelmeskedés közben, ne tekintse elveszett próbálkozásnak az estét, mondja azt: ”Segítek visszaaltatni, utána szerelmeskedjünk kicsit.”

Ha az anya érzi, hogy segítenek neki a gyerek körül, általában nagyobb kedvet érez a szexre.

Forrás: www.lll.hu


Nem volt hétköznapi...
Terhességem nem volt egyszerű eset,de az a lényeg,hogy minden rendben lezajlott...8)) Sokminden történt,eseménydús hónapok voltak. Ennek ellenére mégis megvolt a szépsége. Sokkal jobban kötődünk egymáshoz a párommal meg a lányunkal is. »
Előbb érkezett csoda!
Több mint egy éves próbálkozás után már szinte lemondtam arról, hogy én is anya lehetek. Nagyon szeretem volna babát, és érezni milyen édesanyának lenni. 2008. február végén egy két csíkos tesztet tartottam a kezemben. Nagyon boldogok voltunk. Végre éreztem, így... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.