Kategória: Munka és terhesség

Munkavégzés a terhesség alatt

Munkavégzés szempontjából az első harmad a legnehezebb, nehéz koncentrálni, aluszékonyság, fáradtság vesz erőt rajtad. Ha teheted, dolgozz kevesebbet és aludj sokat!
A kismama a terhessége alatt, majd a szülés után bizonyos előjogokat élvez.


Felmondási védettség

A munkaviszony megszüntetésére a terhesség, illetve a gyermek gondozása nem adhat alapot.

A Munka Törvénykönyve értelmében a nő felmondási védettséget élvez a terhesség, a szülési szabadság időtartamára, továbbá ha igénybe veszi a gyermek gondozása, ápolása céljából biztosított fizetés nélküli szabadságot, akkor ennek az időtartamára is. 2006. január 1-jétől a felmondási védelem akkor is megilleti a munkavállalót a gyermek hároméves koráig, ha fizetés nélküli szabadságot nem vesz igénybe, tehát, ha dolgozik és gyest folyósítanak a részére. Ha a szülési szabadság előbb megszakad, a felmondási védelem a szülést követő három hónapra mindenképpen kiterjed. Szintén nem lehet felmondani a dolgozónak a beteg gyermek ápolása miatt a munkahelyről távol töltött idő alatt.
A felmondási védelemre alapot adó időtartamok lejárta után a munkaviszony rendes felmondással megszüntethető, de a felmondási idő a védettség tartamától függően a Munka Törvénykönyvben meghatározott 15, illetve 30 napig nem kezdődhet el.
A felmondási tilalom csak a munkáltatói rendes felmondásra vonatkozik. Nincs akadálya a munkaviszony más jogcímen történő megszüntetésének (rendkívüli felmondásnak, ha annak törvényben meghatározott indoka fennáll; munkavállalói rendes felmondásnak; közös megegyezésnek).
A csoportos létszámleépítés során azonban a védettség időtartama alatt is átadható a felmondási szándékot jelző előzetes értesítés. Ez esetben - ha az értesítés kézhez vétele és a munkába állás között 30 nap eltelt - a munkába állás napján a felmondás közölhető és a felmondási idő elkezdődhet.
A rendes felmondás okát a törvényben meghatározottak szerint kell megjelölni (ez a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetőleg a munkáltató működésével összefüggő ok lehet), tehát nem szerepelhet felmondási indokként a munkavállaló terhessége, illetve gyermekének gondozása miatt távol töltött idő.

A felmondási védettség biztosítása és ezzel a tájékoztatás hiánya miatti esetleges felmondás elkerülése érdekében ajánlatos a terhességet mielőbb a közvetlen munkahelyi vezető tudomására hozni.

Munkaidő kedvezmény
A Munka Törvénykönyve alapján a terhes, illetve a szülő nőt 24 hét szülési szabadság illeti meg, amelyből 4 hetet lehetőség szerint a szülés várható időpontja előtt kell kiadni. A szülési szabadságot az anya veheti igénybe legkésőbb a szülés napjától.

A szülési szabadság megszűnik:
 • a 24 hét lejártával,
 • ha a gyermek halva született, a szüléstől számított 6 hét elteltével,
 • ha a gyermek meghal, a halált követő 15. napon,
 • ha a gyermeket állami gondozásba adják, az azt követő napon.

 • Egyik esetben sem lehet a szülési szabadság időtartama a szülést követő 6 hétnél rövidebb.
  Ha a gyermeket koraszülöttek intézményében gondozzák s erre az időre az anya szoptatási táppénzt vesz igénybe, úgy a szülési szabadság igénybe nem vett részét a gyermeknek az intézményből történő elbocsátását követően, de legkésőbb a szülést követő egy évig lehet igénybe venni.
  A szülési szabadság időtartamára terhességi-gyermekágyi segély (gyás) annak jár, aki
  ° a szülést megelőzően két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt (biztosított az, aki a munkáltatója által és saját maga után fizetett társadalombiztosítási járulék alapján jogosult valamennyi társadalombiztosítási ellátásra) és
  °° a biztosítás tartama alatt vagy
  °° a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül vagy
  °° a biztosítás megszűnését követő 42 napon túl táppénz, baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül
  szül.
  (A cikket beküldte: adrya24)  Állást találni kismamaként
  Már teljesen padlón vagyok lelkileg. Mindig csak falakba ütközök, mindenhol csak a fejüket rázzák. Pedig nem akarok mást, csak dolgozni, de mivel kismama vagyok, "én ezt mégis hogy képzelem". Senkit nem érdekel az önéletrajzom, hogy hány helyen dolgoztam, milyen... »

  A szülés időpontjának kiszámítása
  A menstruációs előzményekkel muszáj tisztában lenni ahhoz, hogy a terhesség korát meg tudja a nőgyógyász állapítani és így ki tudja számítani a szülés várható időpontját is. »
  Minden jog fenntartva © 2024, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.