Kategória: Gyermekágy

Tudnivalók a gyermekágyról

A szülést várva sokan nem is gondolnak arra, hogy mit takar a gyermekágy és mit kell ilyenkor tenni.
A szülés utáni hat-hetet nevezzük gyermekágynak, amikor is a kismama méhe regenerálódik, begyógyulnak a szülés alatt keletkezett sebek (gátmetszés) és a mellek megkezdik új szerepüket.


Fontos tudni, hogy ez alatt az időszak alatt mi is megy végbe egy nő testében!

Méhünk eredeti állapotában 50 gramm, alig több egy érett fügénél. A kilenc hónap alatt viszont egy kilósra is megnőhet, és tágulhat. A szülés után elkezdi visszanyerni eredeti méretét, tehát a felesleg valahol távozik. Meglepő ugyan, de ez a folyamat is a gyermekágyas időszakon megy végbe, két módon, egy része felszívódik, egy része pedig a hüvelyen keresztül távozik természetesen vérzés kíséretében. Ahogy telnek a hetek a vérzés halványodhat és a tisztulás átmehet egy erősebb folyásba is, de ennél sem kell aggódni, szépen el fog múlni magától.

A megfelelő higiénia még mindig nagyon fontos, hiszen méhünk ilyenkor igazán védtelen a fertőzésekkel szemben. Így naponta többször is lehet tisztálkodni, amennyiben módunk van rá. Ez már csak azért is fontos, hiszen ha gátmetszésen estünk át, vagy csak repedt magától a gát, de varrni nem is kellett, a környéket fontos tisztán tartani, ez a seb elég nehezen gyógyul, pont amiatt, hogy a vérzés miatt szinte mindig nedves környezetben van. Ilyenkor kerüljük az illatos parfümös mosakodó szereket, ajánlott a tisztálkodás vagy sima vízzel, vagy gyógyszertári mosakodó géllel, esetleg kamillás főzettel. Ez utóbbi segíti a seb gyógyulását is.

Ha valaki császármetszésen esett át, a hasi sebet is lehet kamillás folyadékkal kezelni, természetesen már csak akkor, ha a varr, ami keletkezett rajta nem nedvezik.

A mellek ápolása ebben az időszakban különösen fontos, hiszen a szoptatás során apró sérülések keletkezhetnek rajta, ezért mind az etetés előtt és utána is mossuk le a szappanos langyos vízzel. Semmiképpen nem szabad szárítani például alkohollal. Az első két hétben indul be rendesen a tejkiválasztás, ebben az időszakban fontos a többszöri fejés is, hogy ezt a folyamatot segítsük, illetve a nem elfogyasztott tejet eltávolítsuk. Ha hagyjuk a tejet pangni az emlőkben, akkor hamarosan gyulladás fog jelentkezni, ami amellett, hogy fájdalmas, antibiotikumos kezelést von maga után.

A gyermekágyi időszak alatt a kismama pihenése elengedhetetlen, de már az első naptól lehet sétálni. A szűk családon kívül ne terheljük látogatással, hiszen ilyenkor testileg - lelkileg fel kell készülni a következő időszakra. Ha mód van rá, akkor a nagyszülő segítsen a háztartási munkákban, illetve a baba körül. Főleg az első gyereknél fontos, hogy a felmerülő kérdéseket egy avatott „szakember” válaszolja meg, akár a védőnő legyen az, akár a nagymama. A jó védőnő nem ellenség, hanem barát! Rengeteg tanácsot tud adni, amik minden esetben megszívlelendőek. Ne idegenkedjünk tőle, még ha nagyon fiatal is, ő ezt tanulta, tanácsai nem légből kapottak!
A gyermekágyi időszak alatt, a táplálkozást ki lehet egészíteni vitaminokkal, főleg vaskészítményekkel, illetve C-vitaminnal. A megfelelő folyadékmennyiség bevitele a tejkiválasztás miatt is javallott. Ne ilyenkor kezdjünk diétába, viszont fokozottan figyeljünk ételeink minőségére, főleg a rostban és fehérjében gazdag táplálékok fogyasztása az ajánlott.

A hatodik hét letelte után pedig keressük fel nőgyógyászunkat, aki ellenőrzi a szülés utáni regenerálódást.
(A cikket beküldte: pi)Az első hetek -a gyermekágyas időszak-
A szülés utáni első hat hetet gyermekágynak nevezzük, ez az édesanya regenerálódásának időszaka. Nagyanyáinknak még szigorú ágynyugalmat javasoltak - ma már ezt is másképpen látjuk. A szoptatás az első hat hónapban általában természetes fogamzásgátlást is... »

Születésnapi ajándék
Nagyon sok fiatal lány inkább abortuszra megy, minthogy megtartsa a babát! Sajnálják az addigi életüket! Persze, aki nagyon szeretne babát... neki nem sikerül... Én 18 évesen képes vagyok vállalni a babát! Képtelen lettem volna megölni... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.