Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Gyermekágy

Tudnivalók a gyermekágyról

A szülést várva sokan nem is gondolnak arra, hogy mit takar a gyermekágy és mit kell ilyenkor tenni.
A szülés utáni hat-hetet nevezzük gyermekágynak, amikor is a kismama méhe regenerálódik, begyógyulnak a szülés alatt keletkezett sebek (gátmetszés) és a mellek megkezdik új szerepüket.


Fontos tudni, hogy ez alatt az időszak alatt mi is megy végbe egy nő testében!

Méhünk eredeti állapotában 50 gramm, alig több egy érett fügénél. A kilenc hónap alatt viszont egy kilósra is megnőhet, és tágulhat. A szülés után elkezdi visszanyerni eredeti méretét, tehát a felesleg valahol távozik. Meglepő ugyan, de ez a folyamat is a gyermekágyas időszakon megy végbe, két módon, egy része felszívódik, egy része pedig a hüvelyen keresztül távozik természetesen vérzés kíséretében. Ahogy telnek a hetek a vérzés halványodhat és a tisztulás átmehet egy erősebb folyásba is, de ennél sem kell aggódni, szépen el fog múlni magától.

A megfelelő higiénia még mindig nagyon fontos, hiszen méhünk ilyenkor igazán védtelen a fertőzésekkel szemben. Így naponta többször is lehet tisztálkodni, amennyiben módunk van rá. Ez már csak azért is fontos, hiszen ha gátmetszésen estünk át, vagy csak repedt magától a gát, de varrni nem is kellett, a környéket fontos tisztán tartani, ez a seb elég nehezen gyógyul, pont amiatt, hogy a vérzés miatt szinte mindig nedves környezetben van. Ilyenkor kerüljük az illatos parfümös mosakodó szereket, ajánlott a tisztálkodás vagy sima vízzel, vagy gyógyszertári mosakodó géllel, esetleg kamillás főzettel. Ez utóbbi segíti a seb gyógyulását is.

Ha valaki császármetszésen esett át, a hasi sebet is lehet kamillás folyadékkal kezelni, természetesen már csak akkor, ha a varr, ami keletkezett rajta nem nedvezik.

A mellek ápolása ebben az időszakban különösen fontos, hiszen a szoptatás során apró sérülések keletkezhetnek rajta, ezért mind az etetés előtt és utána is mossuk le a szappanos langyos vízzel. Semmiképpen nem szabad szárítani például alkohollal. Az első két hétben indul be rendesen a tejkiválasztás, ebben az időszakban fontos a többszöri fejés is, hogy ezt a folyamatot segítsük, illetve a nem elfogyasztott tejet eltávolítsuk. Ha hagyjuk a tejet pangni az emlőkben, akkor hamarosan gyulladás fog jelentkezni, ami amellett, hogy fájdalmas, antibiotikumos kezelést von maga után.

A gyermekágyi időszak alatt a kismama pihenése elengedhetetlen, de már az első naptól lehet sétálni. A szűk családon kívül ne terheljük látogatással, hiszen ilyenkor testileg - lelkileg fel kell készülni a következő időszakra. Ha mód van rá, akkor a nagyszülő segítsen a háztartási munkákban, illetve a baba körül. Főleg az első gyereknél fontos, hogy a felmerülő kérdéseket egy avatott „szakember” válaszolja meg, akár a védőnő legyen az, akár a nagymama. A jó védőnő nem ellenség, hanem barát! Rengeteg tanácsot tud adni, amik minden esetben megszívlelendőek. Ne idegenkedjünk tőle, még ha nagyon fiatal is, ő ezt tanulta, tanácsai nem légből kapottak!
A gyermekágyi időszak alatt, a táplálkozást ki lehet egészíteni vitaminokkal, főleg vaskészítményekkel, illetve C-vitaminnal. A megfelelő folyadékmennyiség bevitele a tejkiválasztás miatt is javallott. Ne ilyenkor kezdjünk diétába, viszont fokozottan figyeljünk ételeink minőségére, főleg a rostban és fehérjében gazdag táplálékok fogyasztása az ajánlott.

A hatodik hét letelte után pedig keressük fel nőgyógyászunkat, aki ellenőrzi a szülés utáni regenerálódást.
(A cikket beküldte: pi)Életem Ausztriában 3. – Gyermekágy Zsófi babával
Aztán áttoltak egy üres szülőszobába, és ott töltöttünk hármasban vagy két órát, amíg kiment az érzéstelenítő hatása. Zsófikám rögtön szopizott is, és gyanús szemmel méregette, hogy hová csöppent. Nekem meg egyre jobban fájt a hasam, minden mozdulat fájt, alig bírtam a gyereket is tartani. »

Down-kór szűrés – minden várandósnak
A korszerű várandósgondozás ma már lehetővé teszi, hogy a gyermek születését megelőzően számos betegség, például a Down-kór is kiszűrhetővé váljon. A 21. kromoszóma többletére visszavezethető rendellenesség jellemző küllemmel járó értelmi fogyatékosságot okoz,... »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.