Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Második trimeszter

Terhesnaptár - 20 hetes terhesség

Itt a félidő! De vajon mi zajlik le bennem? Mi van a picurral, hogyan s mi fejlődik? Vajon mekkora lehet, milyen súlya van? Sok-sok ilyen kérdéssel találkoztam, s természetesen bennem is előfordultak. Így hát úgy gondoltam, hogy írok egy cikked erről a hétről.

A terhesség első napjaimban, s talán az első hetekben is, arról álmodoztam, hogy mikor lesz már félidő, és hogy mennyire sokká van még. De az idő gyorsan telik. A pocak nő, s sok változáson megyünk keresztül.

Ami az első terhességnél kicsit furinak is tűnik, hogy mi történik bennünk. Légzési nehézségeim voltak, amik természetesek, mert a babám nyomni kezdi a belső szerveimet. De én akkor is megijedtem, s sok kismama van ezzel így.

Tehát, mi is történik velünk ebben a csodálatos hétben?

Előfordulhatnak légzési nehézségek (amit az előbb is említettem), de ezek természetesek, s egyes kismamáknál ezek a szülés előtti utolsó hat hétig eltarthatnak. Egészen addig amíg a baba meg nem fordul, s a kicsinyke buksija beilleszkedik a medencékben.
A melleink érzékenyebbé telítettebbé változnak, egyes kismamáknál ilyenkor fordul elő az első előtej (mint pl nálam).
Gyakoribb vizelési ingerrel találkozunk, s a székrekedés is némi gondot okozhat. Székrekedés ellen én lekvárt ettem, ettől hamar elmúlt.
A legtöbb kismama innentől kezdve kezd el hízni, akár heti fél kiló pluszt is elérhetjük. Bár eddig kb 4 kilót híztál, de ez lehet kevesebb is, attól függ mennyire voltál rosszul az elején (én pl elég rosszul bírtam, s eddig mínusz 2,5 kilóval tartom a frontot).
Előfordulhatnak hőhullámok, ezek nekem nagyon megkeserítették az életemet. Sokkal jobban izzadunk mint eddig, de ez nem minden kismamánál fordul elő.

De a picivel mi is történik ezen a héten?

Az utolsó hónapban a kisbabánk nagyon sokat nőt, s megnégyszerezte súlyát. Most elérheti a 25-28 centi hosszat, s kb 30 deka.
Innentől kezdve érezhetjük úgy erőteljesebben a pici mozgásait.
Tökéletesen hallja, hogy mit mondunk, felismeri a hangunkat, s a külvilág hangját is. Reagál zenére, de más zajra, hangra is. Az én picurkám pl. zenére nyugodott meg :D
A kisbaba teste és szervei teljesen kifejlődtek, de még nem lenne alkalmas a külvilági életre. Már gyakorolja a légzést, de még nem képes igazán lélegezni. Mostantól csak a növekedésre és a súlygyarapodásra kell odafigyelnie.

Ezen a héten a legtöbb kismama már tudja a picurja nemét (én is csak most tudtam meg).
Kisfiú vagy kislány? Szerintem ez volt a kérdés, ami a legtöbbször elhangzott, s ez így természetes.
Most már van a picurkánknak neve is (ha már el lett döntve), s nevét szólítjuk.

Ezen a héten van a második genetikai Ultrahang is, amin megmérik picinyke porontyunk méretei.
S úgy gondolom (vagyis én így éltem át), ettől a héttől kezdve érezhetjük magunkat igazán kismamásnak. A pocakunkat már a külvilág is látja, mi érezhetjük már hogy mozog, tudjuk a nemét, tudjuk (esetleg) a nevét is. Most már kész emberke lakik bennünk, s már csak ki kell várnunk, hogy megszülessen az a csoda.
(A cikket beküldte: diamond88)Terhesnaptár - 14 hetes terhesség
Telnek a hetek, a pocak csak növekszik. Egyre jobban felfogja a kismama, hogy egy új emberke fejlődik a testében, ami teljesen megváltoztatja majd az életét. »

Az első trimeszter kellemetlenségei
Van, aki szerencsésebb és megússza, van, aki kevésbé és nem szabadul az első trimeszter kellemetlenségeitől... Hányinger, émelygés, fáradság, rosszkedv, szédülés, akár ájulás. Mindezek előfordulhatnak az első trimeszter során. Ilyenkor azt kell szem előtt... »

Minden jog fenntartva © 2020, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.