Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Császármetszés

Tények és adatok a császármetszésről

Néhány év alatt megszaporodott a császármetszések száma. Mégis, jó tudni, milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat ez a beavatkozás.

Egyáltalán nem törekszünk arra, hogy bárkit is elriasszunk a császármetszéstől, hiszen évente ezen műtétekből zajlik le a legtöbb. Mindenesetre érdemes végiggondolni, miért is nőhetett duplájára a császármetszések száma, csupán néhány év alatt.


Büszke vagyok, mert megszenvedtem a gyermekemértSzámtalan édesanya esetében elmondható, hogy büszke arra a szenvedésre, amit saját akaratából élt meg. Sokan azért választják a császármetszést, mert félnek a fájdalomtól, ugyanakkor szégyellik ezt kimondani. Amellett, hogy néhányan valóban a baba egészségéért aggódva nem kérnek fájdalomcsillapítást, érdemes lenne átgondolni:

A számtalan fájdalomcsillapítási lehetőséget azért nem vesszük igénybe, mert félünk a mellékhatásoktól, vagy saját egónk gátol meg ebben.Félelem vagy divat?A kismamák néhány hónap után elkezdenek foglalkozni a szülés gondolatával. Gyakran kérik ki mások véleményét, ami nem feltétlenül jó ötlet. Alapvetően nincs két egyforma szülés, hiszen a nagy esemény lezajlását befolyásolja az egészségi állapot, a testalkat, és rengeteg más tényező is.

Lehet, hogy egyesek természetes módon szülnek, s ez a fájdalom miatt rossz élményként marad meg emlékezetükben. Másoknál ugyanez teljesen gyorsan, és szinte fájdalommentesen zajlik le. Ilyenkor gyakran az orvosokat, vagy egyes szülészeteket hibáztatnak.

Sokszor az emiatti félelem, vagy a mások véleménye alapján választott orvos erősbíti a szüléstől való félelmet. Ezért sok nő az egyszerűbb utat választja, a gyors és fájdalommentes császármetszést.


Pro és kontraA szülőnő által kért császármetszés létjogosultsága mindig is vita kérdése volt. Azonban kétségtelenül van olyan eset, amikor jobb megoldásnak bizonyul a műtéti beavatkozás. Bizonyos tényezők „kötelezővé” tehetik a műtétet:

1.A császármetszés megelőzheti a magzat hüvelyben történő megfertőzését. Ha a természetes szülési folyamat veszélyezteti az anya életét, műtétre van szükség.

2.Amennyiben a magzatot oxigénhiány, esetleg fulladásveszély fenyegeti, indokolt a beavatkozás.

Tehát bármilyen tényező, mely az édesanya, vagy a magzat életét fenyegetheti, indokolja a műtét elvégzését. Természetesen egy egészséges édesanya számára a hagyományos módon történő szülés lenne a normális. Ennek ma már nem lehet akadálya a fájdalomtól való félelem: többféle, a magzatot nem károsító fájdalomcsillapítási módszer is választható.


Jogos-e az anya kérésére lezajló császármetszés?Császármetszést olyan esetben végeznek, ha a normál szülés kockázata egyenlő mértékű a műtét kockázatával, vagy akár meghaladja azt. A törvény szempontjából a műtét csak indokolt esetben végezhető el. Indokot azonban akkor sem nehéz találni, ha valójában nem áll fent komolyabb probléma.

Mindig is viták alapjául szolgált, hogy a nők kérhetik-e a császármetszést. Emberjogi szempontból reális, hogy az édesanya dönthessen saját testéről, ha az nem veszélyezteti egyikük életét sem. Tény azonban, hogy egyes esetekben maguk az orvosok preferálják a műtétet.

Szerző: Kókai Kata
Megjelent partneroldalunk, a Családinet hozzájárulásával.


Bercel születése
Nem szerepelt még a terveink között a baba, amikor ő kopogtatott, hogy mégiscsak jönne. Azt szoktam mondani: nem tervezett, de annál jobban várt baba ő, aki sok örömöt hozott az életünkbe. A kisfiúnk hosszan elnyúló vajúdás után végül császármetszéssel látta meg a holdvilágot. »

Tényleg annyira csodálatos a terhesség?
Mindenki ódákat zeng a csodálatos terhességről, de van, aki másként éli meg. Mint én... Vagy csak senki nem beszél róla, mert tabutémának számít és szégyennek... Mindenesetre én beszélek róla, még ha közfelháborodást is fog okozni. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.