Kategória: A vajúdás

Szülési tapasztalatok, tippek kezdő kismamáknak

Én csak egy 3. babáját váró kismama vagyok. Nem azért írtam ezt a cikket, hogy kioktassalak titeket, mindössze a tapasztalataimat szeretném megosztani veletek, mert sokszor azt látom, hogy a kismamák csak sodródnak az árral (tisztelet a kivételnek).

Már folyamatosan azon jár az eszed, mikor tarthatod kezedben a kisbabád és elsiklasz olyan fontos dolgok felett, mint például maga a szülés, mert bár várod, de fogalmad sincs, mi fog történni. Azt minden kismama tudja, hogy fáj és ezen lehet változtatni gyógyszerekkel meg mindenféle segítséggel.
De vannak egyéb nagyon hasznos módszerek is. Amik talán a babának is jók, csak nagyon sok kismama nem él ezekkel vagy nincs rá lehetőségük.
De kezdjük az elején. Akinek nincs segítsége, csak a kedves párja az nem is tudja, hogy indulhat egy szülés. Sok olyan kérdés merül fel, amiket nem mernek feltenni senkinek és sodródnak az árral. Pedig ez a legrosszabb, amit tehetnek. Itt a nyákdugó kérdés először is, mert bár ugye általában így indul egy szülés.
De ha elmegy, azonnal várhatóak fájások és mi az a nyákdugó egyáltalán? Hogy néz ki? Kérdezi sok kismama. A nyákdugó egy kocsonyás, akár véres is lehet, de lehet, hogy csak barnás váladék, ami általában wc-zés közben megy el és ott láthatod. Ez a váladék a méhszájban van. Ha lassan elkezd nyílni, akkor megy el.
De ez még nem jelenti azt, hogy rögtön fájásokkal is jár. Járhat, de nem feltétlenül. Akár hetek is eltelhetnek, mire elkezdődik. Tehát nem kell rögtön a kórházba rohanni, ha ezt meglátod. Ez csak egy jel, hogy készülj, nemsokára indul a buli.
Aztán jönnek a nagyanyáink tapasztalatai, miszerint: "hú, de leszállt a hasad biztos nem sokára szülni fogsz" vagy "de meg van dagadva a szád, nem sok van hátra". Mondják ők. Te meg felbuzdulva már újságolod is a párodnak, hogy mentek szülni. Na igen. Ugye ők mindent jobban tudnak. A pocid leszállhat, ez tény. De akár hetekkel, napokkal, sőt órákkal a szülés előtt. Ez mindössze annyit jelent, hogy a baba feje rögzült a helyes pózban. Ennyi. Ettől még nem lesznek fájások. A szád is bedagadhat bármikor a vége felé. De ez meg a hormonoktól van. Úgyhogy ettől is nyugi. Jóslófájások már lehetnek nagyon korai héttől is. Ez olyan, mint egy menstruációs fájdalom, hírtelen jön és kisugározhat a derekadba meg a lábadba.
De ahogy jön úgy megy is. Ez csak a méhizomzat tevékenységét jelenti. Viszont ebből már az utolsó hetekben lehet bármi. Úgy tudod leellenőrizni, hogy ez most az "igazi"-e, hogy beülsz egy kád vízbe vagy lezuhanyozol. De mindenképpen langyos vízben. Ha elmúlik, akkor csak jósló, ha nem, inkább erősödik, akkor az már a szülés kezdete is lehet. A magzatvíz elfolyása a szülés kezdete. De még ez sem jár feltétlenül fájásokkal. Ilyenkor legjobb, ha egyből a kórházba mentek, mert fertőzést is kaphat a babód. Nincs, ami védje. És ott már segítenek, csak merj kérdezni!!
Ha sima fájásokkal indul. Alhasi görcsökkel akkor nem kell rohanni. Ráérsz. Mindkettőtöknek az a legjobb, ha biztonságban érzed magad. Ennél nincs jobb hely, mint otthon. Mérd a fájásokat és ha 10 percessé válnak, akkor irány a kórház.

Bent a kórházban már minden a maga útján fog haladni. De, ismét mondom: Ne félj kérdezni!
Nem kell félni a beöntéstől csak egy pillanat és inkább kellemetlen, mint fájdalmas. A borotválást meg otthon is meg tudod oldani, csak szólj a páronak. Az már nem olyan kellemetlen, ha ő csinálja. Vajúdás közben, ha lehet sétálj! Sokat állj és használd ki a dolgokat amiket felajánlanak neked. A bordásfalon lógni jó, ott a gravitáció, ami segít.
(Illetve hát mindegyik alternatív módszernél az segít.) Vagy a labda. Ráülsz és rugózol a fájás alatt. Hidd el, órákkal lerövidíti a vajúdást és kicsit csökkenti a fájdalmat. Akkor az a kicsi is sokat fog jelenteni.
Amikor meg odaérsz, hogy nyomnod kell, akkor próbálj odafigyelni és arra gondolni, hogy lefelé, hasból. A doki is majd mondja biztos. Úgy csinálj, mintha kakilnál. Ne fejre, mert attól csak rosszul leszel. Hidd el hamar meg lesz a babád. Ragaszkodj hozzá, hogy rögtön rád tegyék és ne hagyd, hogy elvágják a köldökzsinórt csak ha már nem pulzál. Ezek a pillanatok a legszebbek lesznek az életedben!!
Ja és apás szülés. Apának ott a helye melletted. Még ha ezt valamelyikőtök nem is így gondolja, akkor is. Ha nem bírja, még mindig kimehet. De egy életen át bánni fogja, ha meg se próbálja.
(A cikket beküldte: babianyu)A vajúdásról
Megint olyanról írok cikket, amit még nem éltem át, de remélem segít abban, hogy rendszerezzem az ismereteimet és esetleg segítsek másoknak is ebben. Ha más tapasztalatokat szerzek majd a valóságban, akkor azokról is be fogok számolni, esetleg a cikket a... »

Szeretni s szeretve lenni!
Gondoltam leírom, miként lehet kétszer megszületni, hisz nekem két születésnapom van...s az igazi születésnapom az a pillanat volt, amikor megismerhettem Drága Szüleimet! Azt hiszem, ebből a cikkből kiderül, hogy mi az, szeretni s szeretve lenni. Engem szeretnek.. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.