Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: A vajúdás

A vajúdásról

Megint olyanról írok cikket, amit még nem éltem át, de remélem segít abban, hogy rendszerezzem az ismereteimet és esetleg segítsek másoknak is ebben. Ha más tapasztalatokat szerzek majd a valóságban, akkor azokról is be fogok számolni, esetleg a cikket a későbbiekben kibővítem az új ismereteimmel. Egyelőre tehát szakanyagok és szakkönyvek alapján szólok a vajúdásról.

Először is ne a tévében látható szülések lebegjenek a szemünk előtt: anyuka felül éjjel az ágyban, szól a párjának: "Drágám, itt az idő.". Ha esetleg nem szül meg útközben a taxiban, akkor a kórházban segítik pár perc alatt világra, hatalmas, rózsaszín, tiszta, begyógyult köldökű babáját... Vicces :)


Első gyerek esetén a kismama még azt sem tudja mit kellene éreznie. (Na itt tartok én most :)) Szerencsésebbeknek (ha ugyan annak nevezhetjük őket, hiszen nekik sokkal több fájdalom jut osztályrészül) vannak jósló fájásai, abból már ki tudnak indulni, kevésbé szerencsések mindenféle meghatározást hallanak: "olyan mint a hascsikarás, csak háromszor annyira fáj", "olyan mint a menstruációs fájás, csak sokkal-sokkal jobban fáj", "képzeld el a legerősebb fájdalmat, amit valaha éreztél és szorozd fel ennyivel-annyival...". :)

A lényeg: mindenkinek másképp fáj. Majd meglátod, a tiéd milyen lesz, fontos, hogy az időtartamára és a jelentkezésének gyakoriságára figyelj oda.

A végső felkészülés jelei:
- a has leszáll, a koponya beilleszkedik,
- fokozódó nyomásérzet a medencében és a gátnál,
- a hízás megszűnése, esetleg fogyás,
- fáradékonyság,
- hüvelyváladék egyre több és sűrűbb,
- nyákdugó elvesztése,
- rózsaszín, vagy véres váladék,
- jóslófájások,
- hasmenés.

Az igazi vajúdás nem kezdődött el még
- ha a fájások nem rendszeresek, nem válnak egyre gyakoribbá és erősebbé,
- ha nem a hát, hanem a has lasó része fáj,
- ha a fájások alábbhagynak testhelyzet változtatás hatására, vagy ha a kismama sétálgat,
- ha a méhösszehúzódásokkal egy időben a magzatmozgás is intenzívebb.

A vajúdás igazi tünetei:
- a fájások mozgás hatására nem enyhülnek,
- fájni kezd a hát alsó szakasza, a fájdalom átterjed a hát alsó részére vagy a lábra,
- az összehúzódások a gyomorrontás görcseire emlékeztetnek, esetleg hasmenéssel járnak,
- a fájások folyamatosan egyre gyakoribbak és erősebbek,
- rózsaszín vagy véres váladék indul meg,
- megreped a magzatburok vastag sugár, vagy kis erecske formájában.


Persze ezek nem 100%-os alapigazságok. Kinek így, kinek úgy indul a vajúdás, minden ember más, sőt, minden szülés más.
Mindenesetre ennyi információ talán elég ahhoz, hogy tudjuk mire számíthatunk. :)


Szülési tapasztalatok, tippek kezdő kismamáknak
Én csak egy 3. babáját váró kismama vagyok. Nem azért írtam ezt a cikket, hogy kioktassalak titeket, mindössze a tapasztalataimat szeretném megosztani veletek, mert sokszor azt látom, hogy a kismamák csak sodródnak az árral (tisztelet a kivételnek). »

Tényleg annyira csodálatos a terhesség?
Mindenki ódákat zeng a csodálatos terhességről, de van, aki másként éli meg. Mint én... Vagy csak senki nem beszél róla, mert tabutémának számít és szégyennek... Mindenesetre én beszélek róla, még ha közfelháborodást is fog okozni. »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.