Kategória: Változások, panaszok

Panaszok a terhesség alatt

Azt hiszem vagyunk úgy egy páran, hogy hosszú ideig reménykedve küzdünk egy babáért és mikor végre teljesül az álmunk, akkor jön hidegvízként a vérzés. Dr. Czeizel Endre leírja a lehetséges okokat és a teendőket.

Ha az állapotos asszony nem érzi jól magát, ha panaszai vannak, helyes, ha soron kívül és azonnal felkeresi a terhesgondozót. Az orvosnak a panaszok értékelése, súlyozása gyakran gondot jelent. Sok asszony számára a terhesség jelenti élete legjobb testi és/vagy legharmonikusabb lelki időszakát. Mások azonban nehezen viselik áldott terhüket. Nehéz arra a kérdésre egyértelműen válaszolni, hogy melyek azok a panaszok, amelyek miatt fel kell keresni a terhesgondozó szakembereit, de egy dolog biztos, érdemes inkább többször felkeresni hiába az orvost, mint kockáztatni azt, hogy egyszer is későn ismerjenek fel valamiféle szövődményt. A panaszok megítélésének megkönnyítése miatt felsorolunk néhányat, amelyek észlelésekor feltétlenül indokolt szakorvoshoz fordulni.

Hüvelyi vérzés észlelésekor. Minden negyedik terhes észlel kisebb-nagyobb hüvelyi vérzést a terhesség alatt, különösen a kimaradt havivérzés esedékes időpontjában. Mégis, a hüvelyi vérzés a fenyegető vetélésnek, sőt esetleg a méhen kívüli terhességnek a jele is lehet. A terhesség vége felé a vérzés a méhlepény leválását vagy rendellenes tapadását is jelezheti. Ha a vérzés erős, és kifejezett méhgörcsök kísérik, mentőt kell hívni, és a terhest azonnal a kórházba kell szállítani.

Ha ismételten méhgörcsök fordulnak elő. Ilyenek az ép terhesség alatt sem ritkák, különösen az utolsó időszakban. (Az utóbbiakat szokás jóslófájásoknak nevezni.) Jelentkezésükkor tehát nem kell eleve spontán abortuszra gondolni. Mégis fekvésre és orvosi ellenőrzésre van szükség.

Ha a terhesség korai időszakában éles vagy ismétlődő heves görcsös fájdalom jelentkezik az alhasban, különösen ha ez általános rosszulléttel társul. Ilyenkor sürgősen kórházi ellenőrzésre van szükség, mivel mindezek a nagyon ritka méhen kívüli terhesség tünetei is lehetnek.

u Bármilyen ismétlődő vagy tartós hasi fájdalom észlelésekor. Ezek általában nem a terhességgel függnek össze, mégis ellenőrzésre érdemesek.

Ha túlságosan gyakran kell vizelni, és ezt csípő vagy égető érzés követi. Különösen ha hőemelkedéssel, esetleg hidegrázással és hólyagtáji vagy derék-, tehát vesetáji fájdalommal társul. Ilyenkor a panaszok súlyosságától függően fel kell keresni a terhesgondozót, vagy a körzeti orvost kell házhoz hívni.

Ha a testsúly hirtelen, rendellenesen növekszik, különösen ha ez a lábszár vizenyőjével, az ujjak (emiatt a gyűrű túlságosan bevág) és a csukló, vagy a szemek bedagadásával jár együtt. A testsúly hirtelen vagy folyamatos, de számottevő csökkenéséről, különösen ha ez tartós és csillapíthatatlan hányással is társul, tájékoztatni kell a terhesgondozó orvosát.

Tartós fejfájás és más szokatlan panaszok jelentkezésekor.

A terhesség alatt viszonylag gyakoriak bizonyos enyhébb panaszok is. Ilyenkor szintén a terhesgondozó orvosával kell megbeszélni az egyénre szabott teendőket.

A terhesség elején sok nő úgy érzi, mintha a havivérzés megindulása előtt állna. Az ok a méh fokozott vérteltsége. Másoknál ez alhasi teltségérzéssel vagy tompa fájdalommal jár. Jellemző az emlők duzzadása és feszültsége is. Ez sokakat ugyancsak a havivérzés tüneteire emlékeztet.

A terhesség észlelését követően jelentkező és általában a terhesség tizenkettedik hete körül megszűnő hányinger, gyomorémelygés, esetleg hányás elkerülése érdekében arra kell törekedni, hogy ne legyen üres a gyomor. Ajánlatos reggel, az ébredést követően még az ágyban, sőt, esetleg a fej felemelését is kerülve egy-két kekszet elfogyasztani. Helyes még rövid ideig (kb. húsz percig) az ágyban maradni. Ügyeljünk arra, hogy napközben se maradjon üres a gyomor, tehát sokszor és keveset célszerű enni. Talán segít elviselni a gyakori hányás okozta kellemetlenségeket az a tudat, hogy a tapasztalat szerint az ilyen terhességek ritkán vetélődnek el.

Gyakoriak az emésztési panaszok is. Ezek fő oka a növekvő méhnek a környező szervekre gyakorolt hatása és a bélizomzat idegeinek renyhesége. A böffenés és a gyomortartalom felöklendezése a túlzottan nagy adagú és nem megfelelő összetételű táplálék (zsíros étel, hüvelyesek stb.) fogyasztására utalhat. A haspuffadás és a szélszorulás a táplálkozás összetételének megváltoztatását indokolhatják. Ha ez nem elégséges, akkor helyes szakorvossal megbeszélni a lehetséges teendőket. A székrekedés különösen sok gondot okozhat. A rendszeres táplálkozás és a rendszeres mozgás; reggelente egy pohár hideg vagy langyos víz; egy-két kanál lekvár (például baracklekvár) vagy gyümölcslé (például szilvalé) elfogyasztása segíthet. Ha szükséges, orvosi előírásra hashajtókat is szabad szedni. A terhesség alatti székrekedés és a szülés folyamata együttesen okozhatják a kellemetlen aranyeret.

Részletek dr. Czeizel Endre Az egészséges utódokért című munkájából
(A cikket beküldte: bocicsalad)Amniocentézis 2
Mivel az első gyermekünk down-szindrómával született nem volt kérdés, hogy utána minden terhességemnél megcsináltatjuk az amniocentézist még akkor is ha 1 % a vetélési kockázat. 2012 áprilisában ismét pozitívat teszteltem. »
Amniocentézis - ahogy én éltem át....
Amniocentézis, vagyis magzatvízvizsgálat. Rutinbeavatkozásnak számít, a kismamák zöme mégis retteg tőle. Én nem is hallottam mindaddig erről a vizsgálatról, amíg nekem is indokolttá vált… Sokan kérdezték, milyen volt, fájt-e, stb. elmeséltem már jó párszor,... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.