Kategória: Egyéb a szülésről

Érdekek mentén

Mivel a várandósság utolsó harmadában vagyok, elég természetes, hogy bújom a szülés-történeteket, illetve minden ebben a témában fellelhető irodalmat. Van saját tapasztalatom, (az ötödik babámat várom) tudom milyen kórházban, kiszolgáltatottan, szinte megszégyenítetten vajúdni, de testközelből ismerem a háborítatlan szülés élményét is. Mondhatni komplex tapasztalatom van ebben a témában.

Ennek ellenére (vagy éppen ezért?) nagyon érdekel mások tapasztalata, élménye. Minden szülés más, és valahogy minden történet ad valamit.
Nekünk nőknek ez egy olyan beavatás, ami újra összekapcsol a Természettel, az ősi női erőkkel. Legalábbis jó esetben.
A saját tapasztalatom, és az olvasott más történetek alapján azt kell leszűrjem, hogy ebben az élményben nagyon fontos szerepet játszanak az érdekek. Mert nem csak az anya szerepel a történetben, hanem sok más ember, aki ilyenkor körülötte van, és bizony mindenki hozza a maga érdekeit, ami sokszor nem ugyanaz, mint a miénk...
A kórházi személyzetnek (úgy arctalanul, összességében) érdeke, hogy "jó betegek" legyünk. Akkor felelünk meg, ha csendben vagyunk, keveset kérdezünk, nem akadékoskodunk, és főleg nem akarunk mást, mint amit a protokoll diktál. Ez a részükről teljesen jogos, mert ők így tudják a munkájukat a lehető legkönnyebben végezni. Egy-egy akadékoskodó miatt esetleg még fáradtabban, fejgörccsel vagy később jutnak haza a családjukhoz. Semmilyen szakmában nem szeretik a kekec ügyfelet.
Azután ott a választott orvos. Aki ebben a státuszban van, az a végén pénzt kap, legalábbis a mai magyarországi gyakorlat szerint. Nos pénzt akkor kap valaki, ha csinál valamit. Egy kórházi orvos, akinek mellette magánrendelése van, nem tud minden "fogadott" páciense mellett ücsörögni 12-20 órát, ez teljesen érthető. A munka- és napirendjébe csak az időnkénti beszaladás, vizsgálat, valamint a végkifejletnél való asszisztálás fér bele, ami ugye teljesen érthető. Ezek után mindenkinek a saját gondolataira bízom, hogy végigvegye, miért is kell az anyának (?) az epidurál, a gátmetszés, a császár...
És a nő a végén még hálás is a megmentőjének. Vagy nem. Azt hiszem egyre többen jövünk rá arra, hogy ez a mindenáron való technikai szülés-segítés nem a mi érdekünket szolgálja. Természetesen vannak helyzetek, amikor ez kell, de közel sem annyiszor, mint ahányszor élnek vele.
Mi az anya érdeke? Hát, hogy könnyen szüljön. Ehhez pedig az kell, hogy elfogadja a testét, a folyamatot, és azt, hogy a szülés misztériumában olyan erők áramlanak át rajta, amiket az összes eddig szült nő megkapott. Amit a régiek még tudtak, de mára elfelejtettük, hogy az ilyenkor átélt fájdalommal nem harcolni kell, hanem átadni magunkat a folyamatnak. Mert ekkor tud megnyílni a kapu.
Fizikai síkon nézve a megfelelő hormonok összjátékára van szükség. Ez pedig minden nőbe bele van kódolva, minden asszony képes gyereket szülni. Nem kell más, mint hagyni, illetve elősegíteni a természet munkáját.
Érdekem, hogy biztonságban érezzem magam. Érdekem, hogy csakis olyan emberek legyenek körülöttem, akiket elfogadok, szeretek, és akikben teljes mértékig megbízom. Ha ez nem teljesül, ha idegenek (főként idegen férfiak) vannak körülöttem, akkor másfajta hormonok kezdenek termelődni, amik megakadályozzák a tágulást.
Érdekem, hogy amikor jólesik, hangokat adjak ki - énekeljek, kiabáljak, vagy bármi hangot kiadjak, ami kikívánkozik - mert ez bizonyítottan segít az ellazulásban és a tágulásban. Érdekem, hogy megéljem a szülés misztériumának szexuális vonatkozását, hisz ha nem vagyunk prűdek, akkor tisztán látható az összefüggés... arról nem is beszélve, hogy a csókolózás és (burokrepedés előtt) a testi együttlét szintén hatásos vajúdás-serkentő. Érdekem enni, ha jólesik, és inni, ha szomjas vagyok. Egy első szülés energia-felhasználása kb. annyi, mint egy 80 km-es túrának... vajon ki indulna el egy ilyen útra víz és élelem nélkül?
Végül elérkeztünk a legkényesebb ponthoz: mi a baba érdeke? Az orvosok szeretik különválasztani az anya érdekeitől, de egyre több bizonyítéka van annak, hogy a kettő igen szorosan összefügg. Mert ami az anyának jó, az jó a babájának is, hiszen elválaszthatatlan, összefüggő rendszert alkotnak. Így van ez a fogantatástól a szülésen át a gyermekágyig. Ha az anya rendben van, kiegyensúlyozott és boldog, akkor a babája is az.

Szeretném elmondani minden nőnek: Nagyszerű teremtmények vagytok, mindannyian képesek vagytok a szülésre, és amikor eljön az idő, akkor a saját érdekeiteket ne tegyétek a többiek érdeke mögé. Engedjétek be magatokba a szülés misztikus erőit, éljétek meg minden pillanatát, hogy a lányaink már egy egészséges mintát követhessenek.
A nők ereje olyan, mint a víz, összeadódik, ezzel megsokszorozódik, használjátok ki a Mindenség ezen adományát!
(A cikket beküldte: Hannapanni)Homeopátia a szülés és a szoptatás alatt
Homeopátiás szerek alkalmazása a szülés és szoptatás alatt. Nagyon hasznos, érdemes elolvasni és alkalmazni, aki hisz a homeopátiában. Sokkal hatékonyabb és természetesebb fájdalomcsillapítási mód, mint a gyógyszerek és az erős injekciók, fájdalomcsillapítók.... »

Legenda született
December 18-ra vártuk kisfiamat, Dominikot, a lassan 4 éves nagylányom mellé. Rettegtem, mert nem volt nagy élmény az első szülésem sem, bár utólag megszépülnek az élmények. Dominik születése még friss, így nagyon nincs eltorzulva a kép, ezt szeretném megosztani veletek. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.