Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Egyéb babás témák

Mi legyen a GYED után?

Jóval a Gyed lejárta előtt érdemes elgondolkozni azon, hogy visszamenjünk dolgozni, vagy maradjunk otthon a gyermek 3 éves koráig.
Azért is kell még a Gyed ideje alatt számba venni a lehetőségeket, mert a legtöbb bölcsődébe 1-1,5 évvel korábban kell jelentkezni, és akkor sem biztos, hogy lesz hely.


Ma már nagyon sok helyen van elérhető magánbölcsőde, de azokat meg is kell tudni fizetni.

A Gyed összegéből még valamennyire ki lehet jönni, de a Gyes összege szinte semmire nem elég.
Akinek nincs munkahelye, más választása nem igazán van, mint otthon maradni Gyesen, de akinek van munkahelye, dilemmát jelenthet számára, hogy mit tegyen.

Nekem szerencsére van munkahelyem, de úgy döntöttem, hogy nem megyek még vissza. A férjemnek is van munkája, így - igaz, hogy szűkösen - de megleszünk.
Azért döntöttem így, mert nem szeretném, ha a gondozónőktől tudnám meg, hogy adott napon éppen mit tanult megy a lányom, én szeretném látni, hogy hogyan ügyesedik, okosodik.

Együtt érzek azokkal az anyákkal, akik kora hajnalban keltik a csöppségeket és nem láthatják őket csak este, de nem tehetnek mást, dolgozniuk kell menni.

A Gyes időszaka alatt már lehet munkát vállalni heti 30 órában, viszont ekkor is meg kell oldani a gyermek elhelyezését.
Lehet, hogy vannak nagyszülők, vagy olyan rokonok, barátok, akik tudnak segíteni, esetleg olyan bölcsőde található a közelben, ahova pár órára is be lehet vinni a kicsit.

Ha nincs ilyen segítségünk, akkor nincs más megoldás, csak a távmunka.

Na igen, de milyen távmunka?

Egy kicsit utána jártam a lehetőségeknek, és azt tapasztaltam, hogy a távmunka hirdetések 80%-a komolytalan, 15%-a informatikai (programozói) ismereteket, vagy komoly nyelvtudást igényel, míg a maradék 5% az, ahol van keresnivalója az átlag munkavállalónak.

Elég elkeserítő a helyzet.

Jó, hogy otthon lehet maradni a gyermek 3 éves koráig, jó, hogy ez idő alatt heti 30 órában lehet munkát vállalni, DE nem igazán vannak megteremtve a munkavállalás feltételei.

Magyarországon a munkáltatók, sajnos félnek a külföldön oly népszerű távmunkától.
Félnek a munkavállalók kezét elengedni, félnek, hogy ha nem látják őket, akkor nem is dolgoznak, és félnek attól is, hogy kiszivárognak bizalmas információk.
(A bizalmas információ könnyebben kiszivárog a „folyosói” pletykán. Egy jól megszövegezett megbízási szerződés nagyobb védelmet nyújthat.)

Számtalan olyan tevékenység van, amit távmunkában lehetne végezni.
A számítógép és az internet elterjedésével az adminisztrációs munkák nagy részét meg lehet távolról oldani.

Egy olyan kisebb cégnek, ahol nincs nagy személyes ügyfélforgalom, nem szükséges titkárnőt tartani csak azért, hogy legyen valaki az irodában, ugyanígy egy vállalkozónak a megnövekedett adminisztrációs feladatok elvégzéséhez is jól jönne néha segítség.

A titkársági, adminisztrációs feladatokat meg lehet oldani az internet/telefon segítségével is, hiszen milyen munkákról van szó?
Telefonügyelet, e-mailek, faxok fogadása, levelek, egyéb szövegek gépelése, az adminisztrációs munka nagy része is elvégezhető otthon.
Példásul adatbázis feltöltés, iratrendezés, hirdetések feladása, nyomon követése, hírlevelek továbbítása, jogszabályfigyelés, utazásszervezés, de a számlák rendszerezését, a munkaügyi adminisztrációt is meg lehet oldani, amennyiben elérhető távolságban van a megbízó.

Sokan felismerték már, hogy a legtöbb informatikai témájú munkát sem szükséges irodában ülve végezni. (Pl. program elkészítése, weblap dizájnjának kitalálása, elkészítése, honlap karbantartása...)

Ugyanígy nem szükséges egy fordítás elvégzéséhez, egy szöveg korrektúrázásához, vagy gépeléséhez, jegyzőkönyv vagy emlékeztető írásához sem fizikai jelenlét.

Ha valaki felnéz egy külföldi távmunkákat kínáló oldalra, meglepődve láthatja, hogy több száz, akár több ezer hirdetést találni, míg nálunk jó, ha pár tucattal találkozni.

Külföldön nagyon sokan keresnek:
- virtuális asszisztenseket komplett irodai szolgáltatásra, vagy csak részfeladatra (telefonügyelet, adatbázis feltöltés, gépelési munkák…)
- programozókat
- honlap készítőket, webdesignereket
- on-line marketingeseket
- különböző témákhoz szövegírókat
- blog/honlap karbantartókat
- virtuális ügyfélszolgálatokat (pld. webáruház üzemeltetők, csomagküldők…)
- facebook oldal elkészítéséhez, karbantartásához embereket...

Nálunk csak a távmunka iránti kereslet nagy, a kínálat igencsak elenyésző.
Szemléletváltással, jogszabályi változásokkal talán változik a helyzet, és akkor többen tudnának gyermekük 3 éves koráig otthon maradni (persze, ha akarnak).
(A cikket beküldte: manianyu)Életem Ausztriában 7. – Legyen-e harmadik gyerek?
A szülés utáni első hetek igencsak nehezek voltak. Először itt volt ugye anyum segíteni, utána anyósék is itt voltak két hétig, de aztán amikor ők is hazamentek, nehezen rázódtunk ám bele a hétköznapokba. »

Az élet ajándéka
A történet akkor kezdődött,amikor végre betöltöttem a 18. életévemet. Kitűnőre végeztem a helyi gimiben, és felvételt nyertem egy 180 km-re lévő főiskolára. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.