Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Szűrések

Laborértékek változása terhességben

Egy álom válhat valóra, amikor egy nő számára kiderül, hogy szíve alatt egy életet hordoz. Ez az állapot azonban nagy felelősség. Felelős az anya a magzatért és önmagáért, hogy a baba egészségesen jöjjön a világra és ő is egészséges maradjon. Ennek érdekében a laboratóriumokban vér-és vizeletvizsgálattal mérik fel az általános állapotot.
Az anyai szervezetben a következő értékek változnak a normál értékek függvényében.


HCG hormon: a terhesség fennállásának diagnosztizálására és monitorozására használják
A megtermékenyítés után a hormon aktiválódi,kb. 10000 trophoplast (csírahólyag, ebből alakul ki a méhlepény) sejt kell, hogy a szérumban erősen megemelkedjen az értéke.
A szérum normál értéke 10 IU/L.Terhességkor a következők szerint változik:

3 hét <50 IU/L
4 hét <400 IU/L
7 hét 5000-90000 IU/L
10 hét 40000-230000 IU/L
2. trimeszter 8000-100000 IU/L
3. trimeszter 5000-65000 IU/L

A legérzékenyebb tesztek a terhesség 3-4 hetében (a menses kimaradása után egy héttel) pozitívak. A HCG szint korai spontán abortusz, tumor esetében is megemelkedik.

AFP hormon: ezt a hormont a szikhólyag, majd a magzati máj termeli, innen a vérben az agyvízbe és az epébe kerül, majd a vizelettel a magzatvízbe és az anyai vérbe jut.
Az AFP koncentráció az anyai szérumban a 10 terhességi héttől növekszik, 24 héttől születésig csökken. Felezési ideje kb. 3 nap.
Jelentősége a központi idegrendszer rendellenességeinek kiszűrése, nyitott gerinc fejlődési rendellenesség esetén nagy mennyiségben emelkedik a hormon. Szűrése az anyai szérumból 16-20 gesztációs hét között ajánlott. Normál értéke:<8 µg/L, 0,5-2 MoM (Magyarországi átlag), régebbi mértékegység szerint: 15-50 ng/ml stb.,értéke adott módszertől függ.

Emelkedett érték esetén a pozitív leletek ismétléssel és ultrahanggal tisztázhatók. Ismételt vizsgálattal is emelkedett AFP és UH negatívitás esetében amnionfolyadékból kell AFP-t mérni.
Emelkedett érték a szérumban, amely nem jár együtt gerincfejlődési rendellenességgel: rossz kormegállapítás, UH nem észlelhető többes terhesség, alacsony súlyú magzat, cukorbetegség okozhatja.
Túl alacsony érték – normál érték alsó határánál 20-30%-al alacsonyabb- Down-szindrómára utalhat.
A HCG-hez hasonlóan daganatos betegségeknél emelkedik a normál szintje.

Az anyai szervezetben terhesség alatt a következő értékek változnak még fiziológiásan:
Csökken:
-haemoglobin (hgb): a vas felhasználódása miatt >112 g/l alatt van. Ennek függvényében csökken az HCT, MCH, MCHC is.
Nő:
- MCV, vizeletben a glükóz, protein, kreatinin,valamint a GFR.
A vérben mért éhezési glükóz kb, 0,8mmol/l –lel alacsonyabb, mint terhességen kívül, szénhidrát bevitele után közel azonos a normál értékhez (4-7,8mmol/l).

Ezen kívül még végeznek vércsoport meghatározást, HIV, rubeola, chlamydia,hepatitis syphilis,toxoplasm antitestszűrést.
(A cikket beküldte: szjmabe)A Down-kór terhesség alatti szűrése
A Down-kór olyan kromoszóma rendellenesség, amely jellemző küllemmel járó értelmi fogyatékosságot okoz. Gyakorisága az anyai életkor előrehaladtával növekszik. A rendellenesség esetleges jelenlétére a magzati kromoszómavizsgálat ad diagnózist, de a magzati sejtek... »

Életem Ausztriában 3. – Gyermekágy Zsófi babával
Aztán áttoltak egy üres szülőszobába, és ott töltöttünk hármasban vagy két órát, amíg kiment az érzéstelenítő hatása. Zsófikám rögtön szopizott is, és gyanús szemmel méregette, hogy hová csöppent. Nekem meg egyre jobban fájt a hasam, minden mozdulat fájt, alig bírtam a gyereket is tartani. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.