Kategória: Szűrések

Laborértékek változása terhességben

Egy álom válhat valóra, amikor egy nő számára kiderül, hogy szíve alatt egy életet hordoz. Ez az állapot azonban nagy felelősség. Felelős az anya a magzatért és önmagáért, hogy a baba egészségesen jöjjön a világra és ő is egészséges maradjon. Ennek érdekében a laboratóriumokban vér-és vizeletvizsgálattal mérik fel az általános állapotot.
Az anyai szervezetben a következő értékek változnak a normál értékek függvényében.


HCG hormon: a terhesség fennállásának diagnosztizálására és monitorozására használják
A megtermékenyítés után a hormon aktiválódi,kb. 10000 trophoplast (csírahólyag, ebből alakul ki a méhlepény) sejt kell, hogy a szérumban erősen megemelkedjen az értéke.
A szérum normál értéke 10 IU/L.Terhességkor a következők szerint változik:

3 hét <50 IU/L
4 hét <400 IU/L
7 hét 5000-90000 IU/L
10 hét 40000-230000 IU/L
2. trimeszter 8000-100000 IU/L
3. trimeszter 5000-65000 IU/L

A legérzékenyebb tesztek a terhesség 3-4 hetében (a menses kimaradása után egy héttel) pozitívak. A HCG szint korai spontán abortusz, tumor esetében is megemelkedik.

AFP hormon: ezt a hormont a szikhólyag, majd a magzati máj termeli, innen a vérben az agyvízbe és az epébe kerül, majd a vizelettel a magzatvízbe és az anyai vérbe jut.
Az AFP koncentráció az anyai szérumban a 10 terhességi héttől növekszik, 24 héttől születésig csökken. Felezési ideje kb. 3 nap.
Jelentősége a központi idegrendszer rendellenességeinek kiszűrése, nyitott gerinc fejlődési rendellenesség esetén nagy mennyiségben emelkedik a hormon. Szűrése az anyai szérumból 16-20 gesztációs hét között ajánlott. Normál értéke:<8 µg/L, 0,5-2 MoM (Magyarországi átlag), régebbi mértékegység szerint: 15-50 ng/ml stb.,értéke adott módszertől függ.

Emelkedett érték esetén a pozitív leletek ismétléssel és ultrahanggal tisztázhatók. Ismételt vizsgálattal is emelkedett AFP és UH negatívitás esetében amnionfolyadékból kell AFP-t mérni.
Emelkedett érték a szérumban, amely nem jár együtt gerincfejlődési rendellenességgel: rossz kormegállapítás, UH nem észlelhető többes terhesség, alacsony súlyú magzat, cukorbetegség okozhatja.
Túl alacsony érték – normál érték alsó határánál 20-30%-al alacsonyabb- Down-szindrómára utalhat.
A HCG-hez hasonlóan daganatos betegségeknél emelkedik a normál szintje.

Az anyai szervezetben terhesség alatt a következő értékek változnak még fiziológiásan:
Csökken:
-haemoglobin (hgb): a vas felhasználódása miatt >112 g/l alatt van. Ennek függvényében csökken az HCT, MCH, MCHC is.
Nő:
- MCV, vizeletben a glükóz, protein, kreatinin,valamint a GFR.
A vérben mért éhezési glükóz kb, 0,8mmol/l –lel alacsonyabb, mint terhességen kívül, szénhidrát bevitele után közel azonos a normál értékhez (4-7,8mmol/l).

Ezen kívül még végeznek vércsoport meghatározást, HIV, rubeola, chlamydia,hepatitis syphilis,toxoplasm antitestszűrést.
(A cikket beküldte: szjmabe)Amniocentézis - ahogy én éltem át....
Amniocentézis, vagyis magzatvízvizsgálat. Rutinbeavatkozásnak számít, a kismamák zöme mégis retteg tőle. Én nem is hallottam mindaddig erről a vizsgálatról, amíg nekem is indokolttá vált… Sokan kérdezték, milyen volt, fájt-e, stb. elmeséltem már jó párszor,... »

Dorina születése
Dorina farosan jött a világra, természetes úton. Ez ritkaság manapság, az ilyen szülések nagy százaléka császárral fejeződik be. Én el akartam kerülni, rettegtem tőle, de végül nem volt rá szükség. »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.