Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Szűrések

A Down-kór terhesség alatti szűrése

A Down-kór terhesség alatti szűrése A Down-kór olyan kromoszóma rendellenesség, amely jellemző küllemmel járó értelmi fogyatékosságot okoz. Gyakorisága az anyai életkor előrehaladtával növekszik. A rendellenesség esetleges jelenlétére a magzati kromoszómavizsgálat ad diagnózist, de a magzati sejtek nyerése (magzatvízvétel, illetve magzatburokboholy-vétel) a várandósok 1-2 százalékában terhesség-megszakadást, spontán vetélést okozhat. Éppen ezért, a fejlett egészségügyi kultúrájú országokban azt javasolják, hogy e kockázatos beavatkozás szükségességének eldöntésére ne pusztán a várandós életkora, hanem komplex szűrővizsgálati eredmény szolgáljon alapul.

Az angol Wolfson Betegségmegelőzési Intézet által évek óta Magyarországon is biztosított a Quartett-teszt, amely a terhesség 15 és 20. hete között, négy jelző (az AFP, ösztriol, béta-hCG és inhibin A) értékelésével végzett vizsgálat. Ebben a terhességi korban a Quartett-teszt a legpontosabb, átlagosan 75%-os találati biztonságú szűrővizsgálat.
Lehetőség van azonban a legmodernebb, úgynevezett Integrált-teszt elvégzésére, mely a legnagyobb, átlagosan 94%-os találati arányt biztosítja. Az Integrált-teszt során, a Quartett-tesztnél alkalmazott jelzők mellett további olyan értékes jelzőket vonunk be a vizsgálatba, melyek a terhesség 11-14. hetében szolgálnak információval a rendellenesség esetleges előfordulására vonatkozóan. Ebben az időszakban az anyai vérben egy speciális, csak a terhesség alatt előforduló fehérje (PAPP A) szintjének és ultrahangos vizsgálattal, a magzat tarkóredő vastagságának mérésével kidolgozott részeredményt integráljuk a második trimeszterben végzett Quartett-teszttel, s így a lehető legpontosabban meghatározható a rendellenesség előfordulásának kockázata.
A terhesség első harmadában – a 11 és 14. hét között - nemcsak az előbb említett fehérje - a PAPP A – hanem a második trimeszterben végzett Quartett-tesztnél is vizsgált béta-hCG hormon szintje is információval szolgál a rendellenesség előfordulásának kockázatára vonatkozóan. E két, az anyai vérben vizsgálható jelző és az ultrahanggal mért tarkóredő-vastagság összevetését Kombinált-tesztnek nevezzük, mely már a terhesség korai időszakában (a 12. hét körül) jó hatékonysággal – átlagosan 85%-os találati biztonsággal - ad eredményt.

Sokak számára a szűrővizsgálat eredményének korai megismerése a legfontosabb, ezért a Kombinált-tesztet igénylik. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy bár az Integrált-teszt későbbi időpontban hoz végeredményt, ám a hat jelző alapos vizsgálata megbízhatóbban tisztázza a kérdést a rendellenesség esetleges kockázatára vonatkozóan, így megalapozottabban hozható a döntés a diagnózist adó, de a vetélés kockázatát magában hordozó beavatkozás szükségességét illetően.

A Wolfson Betegségmegelőzési Intézet a világon élen jár a szűrővizsgálatok fejlesztésében és Magzati Diagnosztikai Központunk révén, amely a szűrővizsgálatok az Intézet londoni központi laboratóriumában történő elvégzését koordinálja, az Ön számára is elérhetővé válik a mindenkori legkorszerűbb technológia alkalmazása és a legpontosabb eredmény-kidolgozásban megnyilvánuló szakértelem.

A szűrővizsgálatok eredménye két napon belül érkezik Londonból, díjuk egységesen 25.000 forint.

Magzati Diagnosztikai Központ
1148 Budapest, Bolgárkerék u. 3.
Tel.: 06-1-273-1913 vagy 06-20-945-3558
Fax: 06-1-273-1914
web: www.downszures.hu


Amniocentézis - ahogy én éltem át....
Amniocentézis, vagyis magzatvízvizsgálat. Rutinbeavatkozásnak számít, a kismamák zöme mégis retteg tőle. Én nem is hallottam mindaddig erről a vizsgálatról, amíg nekem is indokolttá vált… Sokan kérdezték, milyen volt, fájt-e, stb. elmeséltem már jó párszor,... »

Örökbefogadás
Úgy éreztem az előző cikkeim után most áttekintést nyerhetnénk, megbeszélhetnénk az örökbefogadást, kik fogadhatnak örökbe? Annak feltételeit... stb. Remélem ezt is szépen meg tudjuk beszélni, várok mindenkit, akit érdekel az örökbefogadás témája. »
Minden jog fenntartva © 2020, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.