Kategória: Táplálkozás és fitness

Kismama jóga

Jelenleg 7 hetes terhes vagyok és mivel eddig is fontos szerepe volt a sportnak az életemben, ezekben a csodás pillanatokban sem szeretném elhagyni és megfosztani magam a mozgástól.
Pont ezért érdekel nagyon a kismama jóga, így gondoltam megosztom veletek a kapott információkat.


A rendszer kidolgozója Francoise Barblira Freedman a Cambridge-i Egyetem orvos-antropológusa több évtizedes gyakorlattal rendelkező jógaoktató és négygyermekes anya.

A rendszer lényege a várandósság időszakának minél jobb kihasználása, a babára való ráhangolódás a kismama testi-lelki szempontjából.
A felkészülés részben a szülés eseményére történik, részben a születés utáni időszak fejlődésének megalapozását célozza, a babák foglalkoztatása által.
A várandósság időszakának foglalkozásai egyaránt tartalmaznak klasszikus jóga elemeket (ászanák, speciális légzések, sancalpá-s relaxáció, meditáció, testérzet figyelés), Freedman asszony Amazonas vidéki antropológiai kutatésai során, a természeti népek asszonyainál megfigyelt, és tőlük átvett mozgáselemeket, illetve a gátvédelem egyik alapelemeként ismert gátizomtornát.
Az ászanák (testhelyzetek) mindegyike a várandósság időszakában folyamatosan változó női szervezet szükségleteihez van igazítva. Így a várandós jógában az ászanák nem kitartott testhelyzeteket, hanem folytonos, könnyed mozgásban végzett gyakorlatokat jelentenek.
Ezek főként a hátizmok erősítését, a gerinc rugalmasságának megtartását, a nyugalmi légzés kapacitás növelését, a csípőizületek rugalmasítását célozzák. Ugyanakkor nagyon fontos szerepük van ezeknek a mozgásoknak, a kismama fizikai kondiciójának és ezáltal jó közérzetének elérésében és megőrzésében.
A speciális légzések szerepe is sokoldalú, a helyes erőltetés mentes légzés elsajátításától, az izmok egyidejű lazításán át, a hangokkal összekapcsolt légzések általi pszichikai lazításig terjednek.
A sancalpá-s relaxáció egy vezetett imaginatív technika, mely szintén a testi-lelki ellazulást, feltöltődést, a pozitív képekben való gondolkodást, ráhangolódást segíti. Gyakorlati tapasztalat, hogy azok a kismamák is tudnak ilyenkor pihentetően ellazulni, akik a várandósság bizonyos időszakában otthon már nem tudnak rendesen aludni.
A meditáció, melyhez vezető egyik módszer a testérzetfigyelés, az események elfogadását, az azzal való együttműködést, a kismama saját testének megismerését és jelzéseinek Magabiztos felismerését segíti.

Jó tudni:
A 8.héttől a 13.hétig semmilyen mozgás nem javasolt, mert elvetélhetünk. Ilyenkor fokozottan vigyáznunk kell. A 13. hét után is fokozatosan és kíméletesen kell hozzá szoktatnunk magunkat a mozgáshoz.


Mindenkinek kellemes és komplikáció mentes terhességet kívánok!
(A cikket beküldte: Mókuslány)Mellformázás ujjfűzéssel
Ahogy a várandósság során nőnek a kebleink, úgy nyújtják a tartóizmokat is. Hogy szülés után könnyebb legyen visszanyerni eredeti formánkat, naponta csupán negyedórát kell rászánni az izmaink erősítésére. Nem kell hozzá más eszköz, csak ami egyébként is kéznél... »

Babakelengye lista
Első gyermeknél nem egyszerű dolog a babakelengye lista összeállítása - ez saját tapasztalatom, mert éppen ezzel küzdök. :) Arra már nagyon hamar sikerült rájönnöm, hogy azok a listák, amiket a bababoltok adnak, hosszabbak, mint amiket a tapasztalt kismamák... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.