Kategória: Egyéb babás témák

Jó anya, rossz anya

Vajon van-e jó és rossz anya? Az anyaság tanulható?
Vajon megítélhetem a másik "anyaságát", amennyiben nem tesz kirívó dolgot? Biztos, hogy általánosságban véve van rossz és jó anya? Tanulható-e az anyaság?


Vajon van-e jó és rossz anya? Persze tudom, hogy vannak rossz anyák (vegyük az enyémet), de most általánosságról beszélek.


Tanulható-e az anyaság?

Én anyakép hiányában tulajdonképen az ösztöneim, érzéseim alapján nevelem a gyermekemet. 12 hetes pocaklakó kora óta vagyok vele egyedül. Hajlamos vagyok a legkisebb rosszat is hatalmas kudarcként megélni, őrlődni magamban, hogy hol rontottam el, mit tettem rosszul, stb..
A visszajelzések az mondják, más sem tudná jobban csinálni. Persze kapok olyat is, hogy én a gyerekemmel ezt így csinálom és ez a tuti, mert az én anyám is így csinálta és nézd meg, milyen nagy ember lettem... De vajon az a módszer az én gyerekemnél is beválik-e?
Sokat gondolkoztam, vajon az ember a génjeivel mennyi mindent hoz magával, ami hatással van a neveltetésre.


Jogom van kioktatni a másikat, hogy hogyan csinálja?

Persze, azt gondolom, ha nagyon durva dolgot tapasztalok a másiknál, azt valahogyan jelezni kellene, de kioktatni szerintem nem. Tanácsokat lehet adni, de kioktatni nem.


Amilyen az anya, olyan a lánya?

Biztosan a lány is úgy fogja nevelni a gyermekét, ahogyan azt az anyjától látta? Ezt szeretném megcáfolni. Tudom, mert éreztem, tapasztaltam és átéltem, hogy mi a nem jó. Lehet, hogy elkövetek valamit, amit anyám is tett, de mivel tudom a következményét, hamar korrigálni tudom.
Mindennapi küzdelmem az, hogy rossz anya vagyok és elrontottam és mit csinálhatnék másképpen, de ezt kinek van joga felül bírálni?


Persze, ha egy anya olyat tesz, akkor a gyámügy vagy a családsegítő, tanár, óvónő közbelép, de ha nincsen olyan gond, s magamban mégis őrlődöm?
A kedves kis rajzok, a napi ezer puszi és ölelés mindent elmond, de mikor kicsit más a gyermeked, a külvilág megbélyegez. Miért jó ez?
Kíváncsian várom a véleményeket.
(A cikket beküldte: egy nulla)Fiatal lányoknak a babatervezésről
Persze nem csak a fiataloknak, az én generációmnak írok, de azt hiszem, ők a legveszélyeztetettebbek a témában, mert ez a generáció az, akiknek a korábbiaktól jobban át kell gondolni és tervezni a gyermekvállalást, a tanulmányokba és a karrierbe, munkába úgy mond... »

Hogyan és mikor mondjam el a főnökömnek?
A Munka Törvénykönyve mind a munkáltató, mind a munkavállaló kötelezettségévé teszi, hogy a másik felet tájékoztassa minden olyan tényről, körülményről, illetve ezek változásáról, amely a jogok gyakorlása és a kötelezettség teljesítése szempontjából jelentős lehet. »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.