Kategória: Egyéb a szülésről

Információ a dúlákról, munkájukról

A múltban természetes volt az asszonyok számára, hogy asszonytársak segítsék őket szülés közben, akik saját élményeik, tapasztalataik alapján nyújtanak megerősítést.
Asszonytársi segítő: ő a dúla.


A dúla...


• kulcsfontosságú élménynek ismeri el a szülést, születést,
• tisztában van a szülés természetével,
• képes megérteni és elfogadni az anya érzelmi szükségleteit,
• segít az anyának és partnerének a szülési terv elkészítésében és annak minél teljesebb megvalósításában,
• a szülés alatt végig a vajúdó mellett marad, műszakváltás nélkül,
• érzelmi támogatást nyújt,
• segít biztosítani az anya (a pár) kényelmét, komfortérzetét,
• objektív információnyújtással segít döntések meghozatalában anélkül, hogy saját véleményét az anyára (párra) erőltetné,
• elősegíti a vajúdó, a partnere és a kórházi segítők
közötti kommunikációt,
• kiegészíti a partner és a kórházi segítők által nyújtott
gondoskodást.

A szülésznők és a szülész-nőgyógyász orvosok feladata a szülés folyamatának szakmai felügyelete, ellátása, helyzetértékelés, és a szükséges beavatkozások elvégzése. A szülő nőknek azonban szinte állandó, követelő igényük van a vajúdás, szülés és a gyermekágyas időszak alatt arra is, hogy személyes, személyre szóló érzelmi támaszt kapjanak.

A mai kórházi gyakorlatban a nők ezt az igényüket a szülészorvosokra és a szülésznőkre zúdítják, akik – bár erejükön felül is igyekeznek –, a gyakori újabb és újabb kapcsolatteremtésben, a műszakok változásában folyamatos támaszt nem tudnak nyújtani.

A „papás szülés" bevezetésével az igények kielégítésének jó része a férjekre hárul. Ők azonban gyakran tanácstalanok, és tehetetlennek érzik magukat az ismeretlen közegben, az ismeretlen feladathelyzetben, valamint – saját gyerekük születéséről lévén szó – sok esetben ők maguk is támaszra szorulnak. A múltban természetes volt az asszonyok számára, hogy asszonytársak segítsék őket szülés közben, akik saját élményeik, tapasztalataik alapján nyújtanak megerősítést. Asszonytársi segítő: a dúla – avagy mitől lesz gyorsabb, könnyebb és természetesebb a szülés?


A dúlák képzett laikusok, nem egészségügyi feladatot látnak el, hanem segítő foglalkozásúként érzelmi, pszichológiai támaszt nyújtanak. Kiterjedt kutatások bizonyítják, hogy a dúla jelenlétében zajló szüléskor a szülés körüli komplikációk, beavatkozások szükségessége jelentősen csökken, jobban megy a szoptatás, és az anyák elégedettebbek a saját szülésükkel (Marshall H. Klaus, M.D.: Mothering the Mother; Addison-Wesley Publishing Company 1993). A szinte hihetetlen eredmények egyedül a folyamatos érzelmi támaszt nyújtó asszonytársi segítőknek köszönhetők.


Mit tehet a dúla?


Az egészségügy mai helyzetében (létszámhiány, túlterheltség) a kórházi személyzet sokszor legjobb szándéka ellenére sem tud személyre szabott és folyamatos jelenlétet, gondoskodást biztosítani a vajúdónak és párjának. Szükség lehet egy személyes kapcsolatra a várandósság, a szülés és a gyermekágy idején is.

A dúla a vajúdás és a szülés ideje alatt végig, teljes figyelmével kíséri az anyát, érzékelve és követve minden olyan pillanatot, amikor támogatásra, bátorításra, megerősítésre, biztatásra van szüksége. A dúla segítő jelenléte a tapasztalatok alapján jelentősen csökkentheti az orvosi beavatkozások szükségességének gyakoriságát, mivel sokszor képes az anyát érzelmileg átsegíteni a szülés nehezebb pillanatain.

Az anya mellett a partner érzelmi támogatására is képes: tapasztalatával, nyugalmával erősítheti, bátoríthatja a párjáért aggódó apát, figyelhet az ő igényeire is. Ideális esetben már a várandósság korai időszakában felveszik a kapcsolatot a dúlával, így mire a szülésre kerül a sor, már nem idegenek egymás számára, pontosan tudják, mire számíthatnak.


Mit nem tehet a dúla?


A dúla nem helyettesíti az orvost, a szülésznőt vagy a védőnőt, az ő szerepe elsősorban az anya érzelmi támogatásában, a róla való szerető gondoskodásban rejlik.

A dúlának nem feladata és nem is felelőssége a várandósság, a szülés és a gyermekágy orvosi szempontból történő figyelemmel kísérése. Nem végez vizsgálatokat, nem lát el klinikai feladatot.

A dúla nem hoz az anya helyett döntéseket, de segít a döntéshez szükséges információk megszerzésében és a szülés előzetes tervezésében. Az anya megbeszélheti vele örömeit, aggodalmait, kívánságait, de szülés közben nem vesz részt sem az anya, sem a kórházi személyzet döntéshozatalában.


Születés hete portál/Dúlarovat
(A cikket beküldte: Zsóci)Hogyan "kell" szülni?!
Rengeteg cikket, fórumot, szüléstörténetet olvastam. A főbb témákat szeretném a szüléssel kapcsolatban felvázolni, illetve a tapasztalataimat megosztani. Kicsit segíteni azoknak, akik még előtte állnak, vagy szeretnének állni. »

Gyönyörű péntek 13
2003 májusában épp a barátnőimmel beszélgettünk a kertünkben, mikor megjelent felettünk egy gólya. Megtett néhány kört és elrepült. Órákig cikiztük egymást, hogy ugyan melyikünkhöz jött. Pár hét múlva újra előjött a téma, de én jeleztem, hogy épp a "mikulást"... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.