Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Komplikációk

Hematóma a terhesség alatt

De mi is ez valójában? Hogy alakul ki és miért? Okozhat ez nekünk vagy a babának gondot? Ezekre a kérdésekre szeretném személyes tapasztalataim megosztani, mert sokan esnek kétségbe miatta, ahogyan én is tettem!

2010-ben átestem egy Missed ab.-on a terhesség 6-7. hetében, mert sajnos a kis „pöttyöcske” nem volt életképes. Ez után azt gondoltam, hogy a következő tervezett terhességnél remélhetőleg nem lehet semmi baj. 2012. január 30-án megjelent az a bizonyos 2 csík a teszten, ami nagy öröm volt számunkra. Azonban az 5. héten barna folyás jelentkezett (ami sok nő számára lehet már ismerős), sajnos elég gyakori manapság! Azonnal orvoshoz fordultunk, aki megállapította a terhesség valódiságát. A monitoron egy 11 mm-es petezsák és mellette 12 mm-es hematóma ábrázolódott. Néztem kerek szemekkel és értetlenül, hogy mi ez? Miért van? Lehet-e belőle baj? Eleinte sok kérdés válasz nélkül maradt. Az orvos nagyon megijesztett, azt mondta, ennek fel kellene szívódni, ha nem, akkor sajnos vetélést is okozhat.
Nem hittem a fülemnek és nagyon aggódtam, mert azt mondták erre nincsen semmilyen gyógyszer! Pihenni kell, kímélet, tilos a házasélet, és majd felszívódik (remélhetőleg). Az én esetemben később vérzést is okozott kb. 3 nappal azután, hogy megállapították.
Bementünk az ügyeletre ahol azt mondták, ebből még bármi lehet, és mivel tervezett baba, írnak fel nekem egy progeszteron gyógyszert ami segít a babának „megtapadni”. Bíztam ebben a készítményben és további 2 hét szigorú fekvés, kímélet és gyógyszer kúra következett a folyamatosan rémisztő barna folyás és pecsételés mellett.
Sokat kutakodtam, olvasgattam, hogy mi is ez a hematóma valójában és miért jelenik meg épp a terhesség alatt. Nos, lényegében ez egy vérömleny amely a sűrűn erezett méhben akár a beágyazódás során vagy épp a lepény kialakulásánál egy apró ér elpattan, ami által kialakul a kis vérrel teli edény. Szerencsésebbeknél akár tünetmentes, de a barna maszatolás és vérezgetés a hematóma ürülését jelentheti. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, javaslom mindenkinek, hogy akinek diagnosztizáltak terhessége alatt hematómát, ellenőriztesse sűrűbben! Esetemben a 7-8. hét táján javulni látszott a helyzet, és az ultrahangon „szervültnek” (felszívódottnak) nyilvánították a vérömlenyt! Azonban az öröm nem tartott sokáig, pár nap múlva ismét pecsételő vérzés jelentkezett, melyet egy újabb ügyeleti látogatás követett, ahol megállapították, hogy még mindig van belőle egy kis részecske, ami nem tűnt el nyomtalanul, emiatt még vérezhet pár napig. A baba mindezek ellenére jól volt, ficánkolt, szépen vert a szívecskéje, egy tökéletesen fejlődő babácskát láttam a képen, ami megnyugtatott! A vérzés sajnos elhúzódott egy hétig, amikor is ismét ellenőriztettem: ekkor voltunk 11 hét + 6 naposak. Bizony látszódott a hematóma, de már nem ugyanott, egy másik lett, épp a már említett helyen, a lepény szélén ami 11x8 mm volt, de szervülőnek mondták, tehát ez is felszívódóban.
A babával ismét minden rendben, szép 61,1 mm izgő-mozgó kis csoda. A doktornő szerint egy ekkora babánál már nem okozhat bajt a hematóma, ami persze sok mindentől függ! Tudni kell ugyanis hogy a terhesség elején, vagyis az első hetekben amikor is a kisbaba azon dolgozik, hogy szépen megtapadjon, óvatosan kell bánni a hematómával mert a nagyobb vérzés következtében „kimoshatja” a méhből a csöppséget. Ezért kell olyan sokat-sokat pihenni, hogy bő vérzés nélkül a hematóma fel tudjon szívódni!!! Jelenleg állapotom 15. hetében járok és már nincsenek hematómára utaló panaszaim, nincs vérzés, nincs barna folyás, és a 13. heti UH-on is azt állapították meg ismét, hogy felszívódott!
Üzenném azoknak a várandós hölgyeknek akik aggódnak a hematóma miatt, hogy pihenjenek amennyit csak tudnak, tartsák be az orvos utasításait és bármi szokatlant tapasztalnak ami nem a terhességbe való, azonnal forduljanak orvoshoz! Inkább feleslegesen többször is minthogy egyszer túl későn! Amennyiben ezt mind megteszik, megnyugodhatnak majd, amikor a következő vizsgálat során azt mondják: Itt hematóma nem látható!
(A cikket beküldte: nikkkancs)Méhszájzáró műtét és terhesség
Mikor az orvos mondta, hogy meg szeretné csinálni a műtétet, elkezdtem keresgélni a neten, de alig találtam valamit, ezért gondoltam arra, hogy leírom, nekem hogy volt. Azóta ahogy látom, minden orvosnak más a véleménye, hogyan kell kezelni egy „könnyen... »

Down-kór szűrés – minden várandósnak
A korszerű várandósgondozás ma már lehetővé teszi, hogy a gyermek születését megelőzően számos betegség, például a Down-kór is kiszűrhetővé váljon. A 21. kromoszóma többletére visszavezethető rendellenesség jellemző küllemmel járó értelmi fogyatékosságot okoz,... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.