Kategória: Szex a fogantatásért

Ha lelki ok miatt késik a baba…

Ha lelki ok miatt késik a baba… Mi bujkál a meddőség hátterében? „Az, hogy egy selejt vagyok, haszontalan,mert nem tudok eleget tenni a legalapvetőbb női feladatnak, az anyaságnak” – gondolja ilyenkor a termékenységi problémákkal küszködő nő. Ha te is ezt gondolod magadról, vagy csak valaha is megfordult a fejedben ilyesmi, kérlek, hogy gyorsan felejtsd el. Nemhogy nem vagy selejt, hanem épp az ellenkezője igaz. Túl tökéletes a szervezeted. Olyan tényezőket is figyelembe vesz, amelyekről neked eszedbe sem jutna, hogy pont az akadályozza meg a várandósság létrejöttét. Nézzük meg közösen, hogy a te tökéletes szervezted az evolúciós pszichológia képviselői szerint milyen információk alapján határozhatja el, hogy most nem alkalmas az idő arra, hogy anya légy. Meg fogsz lepődni.

Tisztázatlan eredetű meddőség


A meddő nőket két csoportra osztják az orvosok. Az egyik csoportba azok kerülnek, akiknél sikerül valamilyen szervi vagy hormonális okot találni, amelyre rá lehet mutatni: nos hölgyem, ezért nem sikerül. A másik csoportba az úgynevezett tisztázatlan eredetű meddőséggel küszködők kerülnek, akiknél az orvostudomány semmit sem talál, mégsem jön a baba. Ilyenkor az orvosok általában azt tanácsolják a párnak, törődjenek bele, hogy nem lehet gyerekük. Majd egy-két év múlva váratlanul kopogtat a gólya. Hogy lehetséges ez?! Mégsem csak a testünk szabályozza a szaporodást?

A várandósság feltételei

Dehogynem. Csak túl jól végzi a dolgát. Az evolúciós pszichológusok szerint mondhatni tökéletesen működik. Felméri a körülményeket, és ha valamit nem talál rendben, akkor nem „engedélyezi” a magzat megfoganását, kihordását.

Milyen feltételek teljesülését várja egy leendő anyuka szervezete?
- Legyen elegendő minőségű és mennyiségű táplálék a baba kihordására és megszületése után a táplálására (szoptatás).
- Biztonságos legyen a környezet a baba kihordására és a felnevelésére.

Nézzük először a táplálkozás és a várandósság közötti összefüggéseket!

Anorexia kontra kövérség

Enni vagy nem enni? Ez itt a kérdés. A mindent kontrolláló és memorizáló szervezeted szempontjából az egészséges egyensúlyra van szükség. Ínséges időkben csökken a termékenység, mert ilyen időszakban mind az anya, mind pedig a baba veszélynek lenne kitéve. Ha nem eszel eleget, ne adj isten fogyózol, vagy esetleg anorexiás vagy, fennáll a veszélye, hogy a szervezeted felfüggeszti normál női tevékenységét, és megszűnik a peteérés. Nyilván nem véletlen, hogy pont manapság ilyen sok a termékenységi problémákkal küszködő nő, amikor épp a karcsúság divatját éljük. Pedig ahhoz, hogy beköltözzön a pocaklakó, legalább 20 % zsírtartalommal kell rendelkeznie a testednek. Ha nagyon vékony vagy, akkor tehát segíthet egy kis hízókúra. Miért fontos ez? Mert a testednek a zsírszövet jelzi hormonális úton, hogy van elegendő táplálék a baba kihordásához.

A másik oldal a jelentős túlsúly. Ez szintén megboríthatja a hormonháztartás egyensúlyát, mert ilyenkor megnő az ösztrogén hormon mennyisége a szervezetben. Ebben az esetben nyilván az ellenkező módszerre, némi fogyásra van szükség, és így elkerülhetőek lehetnek a sokkal drasztikusabb hormonális beavatkozások.

Biztonság

Térjünk át a másik feltételre, amelynek szintén teljesülnie kell a várandóssághoz. Ez a bonyolultabb témakör. Biztonság, bizalom. Ezek a meddőség lelki okainak a kulcsszavai. Ha ezek nincsenek, valószínűleg hiába álmodozol egy kisbabáról. Mi nők ilyenek vagyunk, ezt el kell fogadnod, még akkor is, ha a felszínen rettentő öntudatosnak és emancipáltnak tűnsz is. Szükségünk van a testi, lelki, anyagi, párkapcsolati biztonságra. Ezeket részletezem egy kicsit, hogy érthetőbb legyen, mire gondolok.

Testi biztonság

Háború idején rengeteg nőnek megszűnik a havi ciklusa. Így védekezik a szervezet a gyermekáldás ellen, mert a veszélyes környezet nem kedvez a baba kihordásának és felnevelésének. Manapság nem nagyon vannak háborúk (legalábbis nálunk nincsenek, csak a világ többi részén), de a szervezeted az őt érő stressz hatásokra ugyanúgy reagál, mert a lényeg ugyanaz: nincs biztonságban a leendő utód.

Stressz pedig bőven ér téged, mert manapság mindenen idegeskedünk. Ha nem jön a busz és elkésünk a munkahelyről, ha a főnök ok nélkül behívat, ha a párunk mobilja hosszú ideig ki van kapcsolva, ha jön egy újabb számla, ha kevesebbet adnak vissza a boltban, és még hosszan lehetne sorolni.

Gyakran megkapom a nagyszülőktől, hogy milyen jó dolga van a mai fiataloknak, régen nekik még szombaton is dolgozniuk kellett, kézzel kellett mosni a pelenkát, stb. Igen, ez így van. Viszont nekik nem kellett idegeskedniük a munkahelyük megléte miatt, mert szinte mindenkinek „nyugdíjas” állása volt. Nyugodtan vállalhattak gyereket, és mikor visszamentek dolgozni, megvolt a helyük a cégnél. Nem úgy,mint manapság, amikor a felvételi beszélgetésen le kell tagadni, hogy a közeljövőben esetleg gyereket szeretnél. Nem kellett megküzdeniük a törtető kollégákkal, biztos volt a jövedelmük, és a párkapcsolatok gyakran végződtek házassággal, a házasságok pedig nem végződtek szinte törvényszerűen válással. Van tehát bőven kihívás a mai korban, amivel együtt jár a stresszhormon szint gyakori megemelkedése. Ez vészhelyzetet jelez a szervezetednek, és a tested emiatt gátolhatja a szaporodási funkciókat.

Ugyanilyen vészhelyzet-effektust idézhet elő a túlzásba vitt sportolás is. Az üzenet a szervezeted számára ugyanaz, mint háború idején: menekülni kell, nem szabad gyereket vállalni. Mi minősül túlzásba vitt sportolásnak? Ami nagyon megterheli a szervezetedet. Napi fél óra testmozgás semmiképpen sem megterhelő, sőt szükséges a sok ülés ellensúlyozásához.

Párkapcsolati biztonság


Sok nő hiszi azt magáról, hogy meddő, mert az adott párkapcsolatában nem esik teherbe. Aztán jön egy új kapcsolat, és vele együtt a gyermekáldás. Mi lehet ennek az oka?

Az, hogy nekünk nőknek a párkapcsolati biztonság nagyon fontos. Leegyszerűsítve: ahhoz, hogy várandósak legyünk, meg kell bíznunk a leendő gyermekünk apjában. Minden téren! Nem csak anyagilag, erkölcsileg, hanem a kapcsolat minden egyes szintjén. Nem biztos, hogy ezt tudatosan is átgondolod amikor gyermeket tervezel, de a várandósság és később a gyermeknevelés idején nagy szükséged lesz a partneredre. Tudatosan vagy nem tudatosan, de rá akarsz, rá kell támaszkodnod. Neki kell megteremteni az anyagi biztonságot, amíg te a kisbabádat szoptatod, ellátod, neveled. A gyerek apjának kell erősnek lennie, és támaszt nyújtania a számodra a nehéz helyzetekben, amiből pedig akad bőven: fogzás, láz, betegeskedés, hiszti, stb. Ez talán most kiszolgáltatott állapotnak tűnhet a számodra, de amint
megszületik a kisbabád, természetesnek érzed majd a helyzetet, mert az anyai ösztönöktől hajtva (amelyek mindenkiben megvannak, benned is, akkor is, ha ezt esetleg most még nem hiszed) te csak a babával akarsz majd foglalkozni.

Ha úgy érzed, hogy a kapcsolatod nem áll elég erős alapokon mindehhez, akkor elképzelhető, hogy ez az oka a termékenységi problémáidnak. Vigyázz, ismételten hangsúlyoznám, valószínűleg eszedbe sem jut ezt tudatosan végiggondolni! Hidd el, a tudatalattid azonban már rég számba vette, milyenek is lennének a körülményeitek a babával, ha a jelenlegi párod lenne a pici édesapja. Érdemes tehát ezúttal tudatosan is átgondolnod a helyzetedet: biztonságban éreznéd magad az aktuális pároddal és a leendő kisbabáddal mind anyagilag, mind pedig lelkileg? Ha nem vagy benne száz százalékig biztos, akár meg is lehet a válasz, miért késik a gólya.

Az is lehet, hogy teljesen biztos vagy abban, hogy minden rendben van a párkapcsolatodban, tudat alatt azonban rejtett félelmekkel birkózol. Például felmerül benned, hogy állapotosan a párod csúnyának talál majd, ne adj’ Isten megcsal. Esetleg félsz, hogy a szülés-szoptatás során-után elhidegül majd tőled. Vagy elgondolkozol azon, hogy esetleg rosszul reagál majd az éjszakai gyereksírásra. Talán nem vagy biztos abban, hogy fel tudná vállalni az apai szerepet, és minden egyéb kötelezettséget, ami ezzel jár. Bármilyen apróságnak tűnő, hasonló dolog okozhat nálad termékenységi problémákat.

Egyéb lelki akadályok

…és akkor még nem értünk a lelki akadályok végére. Nekünk nőknek rettentő érzékeny lelkünk van. Sok-sok apró emlék bujkálhat benned, amely akadályozhatja, hogy várandós légy. Elég akár csak egy mondat valaki szüléssel kapcsolatos beszámolójából, amely most nálad – tudat alatt – a szüléssel kapcsolatos félelmeket okoz.

Előfordulhat, hogy apa, esetleg anya nélkül nőttél fel (vagy teljes családban ugyan, de nem kaptál elegendő szeretetet) és úgy érzed, nincs meg a megfelelő szülői mintád ahhoz, hogy felnevelj egy gyermeket.

Vagy talán csak viszonylag későn vállalkozol a gyermekáldásra, és úgy gondolod, hogy nehezen tudnád feladni a már kialakult szokásaidat, a kényelmes életedet egy baba kedvéért. Valószínűleg szégyelled is magad az ilyen jellegű gondolataid miatt. (Ne tedd. Hidd el, nagyon sok nő gondolja ugyanezt. Ettől még valószínűleg csodálatos anya leszel, aki nagyon fogja szeretni a gyermekét. Minden változás félelmet vált ki az emberben, kiben jobban, kiben kevésbé. Csak a tudatosabb spirituális szinten élő emberek tudják, hogy a változás jó, mert a változás maga az élet. Ezért nem félnek a változásoktól, hanem örömmel fogadják azokat. De egy „hétköznapi” halandó igenis félhet a gyermekvállalástól. Én is féltem, mégis meghoztam ezt a döntést. Ma már tudom, hogy nagyon jól tettem, imádom a kisfiamat.)

Érdekes, de a közösségben szerzett (óvoda, iskola) traumatikus élményeid is jelentős szerepet játszhatnak a termékenységi problémák kialakulásában. Előfordulhat, hogy sokat bántottak gyermekkorodban a kortársaid, és már előre félted a gyermeked a hasonló helyzetektől. Így tudat alatt esetleg azt gondolod, jobb neki, ha meg sem születik erre a világra.

A fenti esetek nagy részében nem tudatosan hárítod a várandósságot, az akadályok a tudatalattidban vannak. A megoldás az, ha ezeket a rejtett félelmeket a felszínre hozod, és szembenézel velük, ezáltal megszűnik a gátló hatásuk. Ebben kíván neked segíteni ez a könyv:

Ha lelki ok miatt késik a baba…


Ez 260 oldalon keresztül foglalkozik mindazokkal a lelki akadályokkal, amelyekből most csak egy pici ízelítő hangzott el. A könyvben természetesen gyakorlati segítséget is találsz.

Kattints ide, hogy megtudd, miben segíthet Neked ez a könyv: MEGNÉZEM!

A tartalomjegyzékbe itt tudsz belekuksizni: TARTALOMJEGYZÉK

A könyv szerzője a www.babatakarok.hu (Babát akarok!) web oldal írója és szerkesztője.
Megvásárolható: a Babát akarok! web oldalon. Rendeléshez kattints ide: MEGRENDELEM!
(A cikket beküldte: Babát akarok! magazin)


Egy méhen kívüli terhesség, 3 vetélés, 2 biokémiai terhesség után... nem adtam fel, és...
Folytatása annak, amit az előző cikkemben leírtam, de immáron lényegesen vidámabban, bízva abban, hogy reményt adhatok másoknak is. Arról, hogy csodák márpedig vannak, és hogy kellő kitartással, hittel, (részemről rengeteg imával) bizony sikerülhet. »

Pöttömke az életmentő
Második gyermekemmel nagyon nehezen estem teherbe. Sok rossz kiderült, de nem adtuk fel. Végül sikerült. Rettentő boldogok voltunk! Rövid ideig volt a pocakomban, mindössze 13 hétig. Azzal, hogy Ő meghalt, az én életemet mentette meg. Köszönöm Neki! Hiányzik! »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.