Baba: nem az a kérdés, mennyibe kerül, hanem hogy honnan teremtjük elő!

Baba: nem az a kérdés, mennyibe kerül, hanem hogy honnan teremtjük elő! Egyre gyakrabban találkozom a kérdésekkel: „Mibe kerül a szülés?”; „Mennyibe kerül a gyermek?”; „Milyen kiadásokkal jár a baba?”
Vajon miért gondolja bárki, hogy a családtervezést a pelenka árával kell összefüggésbe hozni?
Miért van az, hogy mindenki a szüléssel és a gyermekkel kapcsolatban felmerülő költségekre kíváncsi, és nem arra, hogyan könnyíthetünk terheinken?


Hiszen valljuk be őszintén: az esetek többségében a fogantatás nem a véletlen műve! Amikor a kapcsolat elér ahhoz a ponthoz, hogy félretesszük a fogamzásgátlókat, bizony elhatározásra jutottunk. Akár számítunk rá, akár nem, előbb-utóbb szembesülünk a ténnyel, a baba úton van.

Ha már elhatároztuk, hogy gyermeket szeretnénk, ne csak lelkileg készüljünk fel. A babának nem attól lesz jó, de nekünk sem attól lesz könnyebb, hogy ultrahangfelvételeket mutogatunk a hozzátartozóknak, és szemezgetünk a szebbnél szebb babakocsikkal, ruhácskákkal. Eljött az ideje, hogy cselekedjünk!

De hogyan, ha az ebben az időszakban felvett hitelek törlesztése a lecsökkent jövedelem miatt nehézkessé válik, az állam által biztosított természetbeni és pénzbeli juttatások pedig nem fedezik a kieső részt?

Nagyon fontos, hogy – az ebben az életszakaszban lévők – úgy tervezzék pénzügyeiket, hogy azok a szülés után fedezni tudják a lecsökkenő jövedelmet és a megnövekedő költségeket.

Mivel az összeget rövidtávon akarjuk felhasználni, ezért nem igazán szerencsés kockázatos (részvény) vagy hosszú távú (biztosítás, lakástakarékpénztár) megtakarításokat indítani.

A legfontosabb szempontnak annak kell lennie, hogy megfelelő hozamot biztosítson, és elérhető legyen, amikor szükség van rá.

A magyar pénzpiac fejletlenségéből adódóan erre gyakorlatilag két lehetőség adódik.

Bankbetét Mindenki számára jól ismert konstrukció. A pénzt – általában – éven belüli lejárattal lekötik, amiért cserébe a bank csekély mértékű kamatot fizet és a kapott
kamat 20%-a, mint kamatadó levonásra kerül. Előnye, hogy kamatveszteséggel bármikor feltörhető és az összeg elkölthető. Hátránya a minimális hozam, melyet további költségek terhelnek (számlavezetési díj, pénzfelvét díja).

A másik lehetőség a kevésbé ismert Önsegélyező Pénztári számla. Az önsegélyező pénztár - hasonlóan a bankhoz egy számlán tartja nyilván tagjai megtakarításait és az elhelyezett összeg után kamatot fizet. Előnye, hogy az Állam az önsegélyező pénztáron keresztül elért hozamot nem adóztatja meg és a befizetett összeg után 30% adókedvezményt ad (évi 6 MFt-t meghaladó jövedelemmel rendelkezők SZÁMÁRA IS).

Az önsegélyező pénztár szolgáltatásait támogatásnak nevezik, ugyanis mindig a saját támogatásunkra használhatjuk fel a befizetett összegeket (ezért ön-segélyező). Szerencsére a szüléshez kapcsolódóan nagyon sok hasznos szolgáltatást nyújt, így a befizetett összeg felvehető a megnövekedő költségekhez (egy összegű szülési támogatás, csecsemő- és babaápolási szerek vagy anyatej kiegészítő- és helyettesítő szerek térítése) és a lecsökkenő jövedelemhez is (táppénz kiegészítés, TGYÁS/GYED/GYES/GYET kiegészítés). További pozítívuma, hogy nem kizárólag a szülők igényelhetik, hanem közeli hozzátartozók (testvérek, nagyszülők) is élhetnek vele.

Egyes szolgáltatások esetén a befizetés és a kifizetés között legalább 180 napnak kell eltelnie (szülési támogatás, TGYÁS/GYED/GYES/GYET kiegészítés), míg más szolgáltatások bármikor igénybe vehetők (táppénz kiegészítés, csecsemő- és babaápolási szerek).

Minden önsegélyező pénztár a befizetések egy bizonyos százalékát – a százalék mértéke határozza meg az adott pénztár költségét - vonja le a működési költségekre. Így náluk nincs számlavezetési díj, nincs a pénzfelvétnek vagy az átutalásnak díja.

A pénzügyeink ilyen módon történő előretervezésével, akár 20-25%-kal nagyobb összeget fordíthatunk a szülés után lecsökkenő jövedelem és a megnövekvő költségek finanszírozására, ami félév alatt akár 80 ezer Ft-t jelenthet.

Mi alapján lehet megtalálni a megfelelő pénztárat?

Belányi-Sztraka Szabolcs, az IZYS Önsegélyező Pénztár igazgatója szerint a legfontosabb szempontok a biztos háttér megléte, illetve a kiegészítő szolgáltatások által hozzáadott érték. Elmondása szerint pénztáruk évek óta nyújtja sikeresen szolgáltatását gyermeket nevelők, illetve babát várok körében, ezért határozott véleménye van, milyen szempontok alapján találhatjuk meg a számunkra megfelelő szolgáltatót.

Fontos különbség lehet a pénztárak működési költsége, tehát az az összeg, amely a szervezetet illeti meg a szolgáltatásért cserébe (amolyan kezelési költségként), hiszen nem mindegy, végül ténylegesen mennyivel „gyarapszik a zsebünk”.

A „hangulat”, amely egy-egy pénzügyi szolgáltatót jellemez, komoly szerepet játszik döntésünkben. Érdemes ezért arra is odafigyelni, mennyire tartjuk megbízhatónak a partnert, aki a megoldást nyújtja. Ne azért mondjunk le a megszerezhető támogatásokról, mert nem a megfelelő szervezethez fordulunk, aki elveszi bizalmunkat az egész rendszerrel szemben.

Szakértőnk szerint házhoz menni a legjobb megoldás. Az így könnyebben kialakuló, családiasabb hangvételű beszélgetések alapján a szakember is könnyebben tud megoldást javasolni, hiszen sokféle támogatás közül választhat a jelentkező, és a befizetés mértékét, illetve ütemezését is okosan kell tervezni.

Az IZYS-nél a számlamozgások és az egyenleg lekérdezhető az interneten keresztül is, így mindig pontosan tisztában lehetünk vele, hogy mekkora összeg áll a rendelkezésünkre. Ez éppúgy hozzátartozik a biztonságérzet kialakításához, mint a telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége.

A cikk megírásának célja, hogy rávilágítson: mindent lehet egyszerűbben is csinálni. Ahogy Murphy mondja: „Ha az orrod előtt van az egyszerűbb megoldás, akkor nem fogod észrevenni!” Én most csak a figyelmet szeretném felkelteni. „Vedd észre! Így több marad a gyerekre.”

További hasznos információk az önsegélyező pénztárak által nyújtott, a szüléssel kapcsolatos szolgáltatásokról:
www.izys.hu

(A cikket beküldte: Z00M)


Tényleg könnyebb a második szülés, de ugyanakkor fájdalmasabb is?
Az első szülésem után sokat foglalkoztatott,hogy milyen lesz a második. Könnyebb, gyorsabb, fájdalmasabb? Mindenkitől kérdeztem, de nem vagyunk egyformák, viszont beigazolódott, amit sokan mondtak. Mégis félve indultam neki a szülésnek, mert nem tudtam meddig... »
Szülési tapasztalatok, tippek kezdő kismamáknak
Én csak egy 3. babáját váró kismama vagyok. Nem azért írtam ezt a cikket, hogy kioktassalak titeket, mindössze a tapasztalataimat szeretném megosztani veletek, mert sokszor azt látom, hogy a kismamák csak sodródnak az árral (tisztelet a kivételnek). »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.