Kategória: Bevásárlólista

Előkészületek a baba fogadására

Nem feltétlenül szükséges, hogy a gyermeknek saját szobája legyen: nagyon jól megosztozhat a nagyobb testvérekkel vagy a szülőkkel. Ha a szülők szobájába költözik, célszerű számára egy kis sarkot elkeríteni.

Szükség van egy tompa fényű lámpára is, hogy amikor éjjel tisztába kell tennie és meg kell etetnie a babát, partnere ne ébredjen fel (kivéve persze azt az esetet, ha ő akar segíteni).
Ha a baba külön szobát kap, az legyen élénk, üde színű, de nem kell rá sok pénzt áldozni. A gyermek akkor alszik és játszik a legboldogabban, ha kedvére pihenhet és tevékenykedhet-erre pedig nem lesz lehetősége, ha a szülei amiatt idegeskednek, hogy tönkreteszi a falat vagy a berendezést. Arra is gondolni kell, hogy a gyermek hamar nő, és igényei mindig változnak. Akár teljesen felújítja a szobát és a bútorzatot, akár csak kisebb átalakítást tervez-gondolkodásban mindenképpen tekintélyes "átalakításokra" lesz szükség.

Ablakok: Szigetelje az ablakokat (és ajtókat), de a baba ágyát még így se tegye túl közel hozzájuk! Az ablakszárnyakat jól kell rögzíteni, ne tudjanak annyira kinyílni, hogy véletlenül kiessen rajtuk a gyerek. Az alacsony ablakokra zárt szelvényű, függőleges osztású (tűz esetén eltávolítható) rácsot kell szerelni. Vastag vagy dupla anyagból varrt sötétítő függönyre van szükség.

Burkolat: Hacsak nem szőnyegpadlós az egész lakás, célszerű könnyen tisztán tartható műanyag, linóleum- vagy textildarabokból álló padlóburkolatot lerakni, amit könnyebb lesz kicserélni, mint egy egész szobára való szőnyegpadlót. A parketta vagy hajópadló ne legyen szálkás! A kisebb szőnyegek, pokrócok könnyen csúsznak, úgyhogy lehetőleg tapadó hátoldalút tegyen a gyerekszoba padlójára.

Bútorok: A nagyobb darab bútor a jó, amit nem tud a gyerek felborítani. Az örökölt bútorokat (bölcsőt, gyermekágyat) fesse át nem mérgező festékkel! Szükség van egy alacsony, lehetőleg karfa nélküli, egyenes támlájú, kényelmes székre az etetéshez. Tegyen mellé kis asztalkát vagy polcot, amire rakodhat. Egy megfelelő magasságú fiókos szekrényben tárolhatja a ruhanaműt és a pelenkákat, Erre a célra egyébként a készen vásárolható pelenkázó a legjobb.

Fal: A festett fal könnyebben tisztán tartható. Ha tapétázza a szobát, válasszon lemosható tapétát és olyan mintájút, amelyen nem látszik meg minden ujjnyom.

Fűtés: Hideg időben a gyerekszobát éjjel-nappal melegen kell tartani. Állitson be hőfokszabályzós fűtőkészüléket, de a már meglévő radiátorra is szerelhető hőfokszabályozó. A gyerekszobában legyen mindig egyenletes, 20-22 fok körüli hőmérséklet, legalábbis az első hetekben. Szén-, villany- vagy gáztüzelésű kályhára védőlemezt, kis lyukú rácsot kell szerelni. A gáz- vagy olajfűtésű helyiség legyen jól szellőztethető, és a készülékeket is rendszeresen ellenőriztetni kell. Ha a levegő száraz, jó szolgálatot tesz a párológtató.

Lámpák: Legjobb a mennyezetvilágítás vagy a falikar. Az asztali lámpák ledőlhetnek, és vezetélükben könnyű megbotlani. A konnektorokba speciális biztonsági betéteket lehet dugni. Jó, ha van a szobában egy tompított fényű vagy éjjeli lámpa, mert így a babát ellenőrizheti anélkül, hogy fölkeltené.
(A cikket beküldte: Paróczainé Knyul Tímea)Babakelengye lista
Első gyermeknél nem egyszerű dolog a babakelengye lista összeállítása - ez saját tapasztalatom, mert éppen ezzel küzdök. :) Arra már nagyon hamar sikerült rájönnöm, hogy azok a listák, amiket a bababoltok adnak, hosszabbak, mint amiket a tapasztalt kismamák... »

A fogamzásgátló tabletta veszélyei
Van egy jó idézet, valahogy így szól: Egy nő két dologért képes bármit megtenni: egy, hogy ne legyen terhes, kettő, hogy terhes legyen! Persze manapság a fogamzásgátló tabletták a legnépszerűbbek a fiatal nők, lányok körében, de jól van ez így? »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.