Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Egyéb a terhességről

A terhesség

2007-ben végeztem a csecsemő-és kisgyermekgondozó szakon, bölcsődében dolgozom, jelenleg itthon vagyok a kislányommal. Mindig is újszülöttekkel akartam foglalkozni, de akkor még nem volt hely az újszülött osztályon, bölcsibe kerültem.
Sok anyukában felmerül néhány kérdés, amikkel én is találkoztam, három témában szeretnék cikket írni, remélem segítek néhány kismama kérdéseire választ adni, legalábbis leírni a sokszor veszélytelen állapotokat amitől anyuka megijedhet, esetleg nem tudhat. Akit érdekel, annak ajánlom a cikkeimet: 1. A terhesség, 2. Az újszülött kori adaptáció, reflexek, és hormonális állapotok, 3. Az elválasztás, hozzátáplálás.


Az első témám a terhesség:

A terhesség a nő életében az egyik legjelentősebb esemény. Bekövetkezése azoknál, akik a gyermek világrajövetelét előre kívánták, örömteli várakozás időszaka.

Terhesség jelei:
1. gyanújelek
2. valószínűségi jelek
3. biztos jelek

1. gyanújelek:
- szubjektív jelek: idegrendszeri változásokkal kapcsolatosak, az egész szervezetre vonatkoznak (ezek nem terheseknél is előfordulhatnak): émelygés, hányinger, hányás, fokozott nyálelválasztás. Addig nem kedvelt ételek kívánása, kedvenc ételektől, szagoktól való undorodás. Gyakori hangulatváltozás.
A reggel éhgyomorra jelentkező hányinger ill. hányás a terhesek felénél a fogamzás utáni 3.-4. héten jelentkezik és a 12-13. terhességi hét betöltése után általában spontán megszűnik.

2. valószínűségi jelek: a nemi szervekre és emlőkre vonatkoznak. Az első: a menszesz elmaradása, szembetűnő a szederjes elszíneződés a hüvelyben (lividitás). A fokozott vérbőség - a rendesnél bővebb a hüvelyi folyás mennyisége.
A méhtest a terhesség alatt fokozatosan növekszik.
Az utolsó menstruáció első napjától számított 6. héten "tyúktojásnyi"
8. héten "lúdtojásnyi"
10. héten "női ökölnyi"
12. héten "férfi ökölnyi"
16. héten"csecsemő fejnyi"
20. héten a méh fundusa (feneke) a köldök alatt 2 ujjal van
24. héten a méh fundusa a köldök magasságában van
28. héten a méh fundusa 2 ujjal a köldök felett van
32. héten a köldök és a szegycsont között középen
36. héten a szegycsont alatt 2 ujjal helyezkedik el
40. héten a méh fundusa lesüllyed a gyomorgödörbe

Az emlőfeszülés, nyomásérzékenység már kora terhességnél is kifejezett lehet. Az emlők tömegükben jelentősen növekednek. A bimbó és a bimbóudvar pigmentáltsága fokozódik savó illetve tej préselhető ki az emlőből. A terhességi próbák pozitívak.

3. Biztos jelek: a petére, az embrióra, a magzatra illetve magzatrészekre (magzatvíz, burok, lepény, köldökzsinór) vagy a magzat életműködésére (magzati szívhangok, mozgások) vonatkoznak.

Ultrahang vizsgálattal a terhesség már korán megállapítható. A magzati szívműködés a 6. héttől indul be, a szívhangok füllel a 18. hét után hallhatók, a magzat különböző testrészei tapintással a 16.-20. hét között érezhető. A 20. terhességi hét után a magzat jelenléte a méhben biztonsággal igazolható.

Életmód: A terhesség élettani állapot, bár fokozott megterhelést jelent az anyai szervezet számára.
A terhesség folyamán 3 szakaszt lehet elkülöníteni, az első három hónapra a szervezet bizonyos átállítódása jellemző, a méhlepény mint újonnan fellépő endokrin szerv, hormontermelődésével felborítja a szervezet hormonális egyensúlyát, így főként idegrendszeri megnyilvánulások jellemzik az első 3 hónapot.

A második harmadra a kiegyensúlyozottság jellemző.

A harmadik harmadra a rekesz feltolódik, a szív tengelye megváltozik, a test súlypontja áttevődik, a hólyag az elöl fekvő résznyomása miatt csak részben telítődik, a kismamának nehezére esik a hosszabb ülés.
Amennyiben az anya egészséges, így fontos a változatos vitamindús táplálkozás, a nagy megterhelésektől való tartózkodás. Könnyű testedzés, szabad levegőn tartózkodás szabad.
A nikotin, alkohol, drogok elkerülése!!!
Különös gondot kell fordítani a testhigiénére, a zuhanyozás, szájápolás-fogászati ellenőrzés!
Emlőápolás-emlőbimbó kiemelés!
Teát, kávét fogyaszthat, de a túlzásoktól óvakodjon!!

Terhestanácsadás, gondozás:
- A terhesség és szülés szövődményei a kismama gondos ellenőrzésével vagy megelőzhetők vagy korai felismerésükkel súlyosabb alakjainak kifejlődése és ezek következményei elháríthatók. A leendő anya már a teherbeesése előtt gondoskodjon egészsége védelméről.
A terhestanácsadásra a megjelenés nem kötelező, de ajánlott.
A terhesség első felében 4, a második félévben 3 hetenként az alábbi rutinvizsgálatokat kell elvégezni:
- testsúly-, vérnyomásmérés
- vizeletvizsgálat
- első alkalommal vérvétel: vércsoport, haemoglobin, lues-vérbaj, haematokrit érték.
- nőgyógyászati vizsgálat

A havi súlygyarapodás kb. 1 kg. A hirtelen súlygyarapodás folyadék visszatartásra utal. Azon terheseknél, akik a 20. hét körül hirtelen 3-4 kg-ot híznak, a terhesség utolsó harmadában terhességi toxemia alakulhat ki, hacsak nem vezet be szigorú diétás megszorításokat.
A veszélyeztetett terhesség fokozott gondozást igényel.

Következő: újszülött adaptációja, jellemzői, hormonális hatásai, reflexek.
(A cikket beküldte: bettike2007)Utazás várandósság alatt
Megfigyelheti, hogy terhessége alatt erősödik "fészkelőösztöne", ezért akkor a legboldogabb, ha otthon lehet. Ha az első gyermekét várja, valószínűleg ez lesz az utolsó alkalom, hogy partnerével kettesben utazhat el. De hova és mikor? »

Oxigénhiány
Már akkor a szüléstől féltem, mikor már biztos volt, hogy jön az utód. Sajnos sem a gerincem sem a csípőm nincs abban az állapotban, hogy egy terhességet vagy egy szülést jól viselne. Számomra nagyon nehéz terhesség 34. hetében be kellett feküdnöm a kórházba, mert... »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.