Kategória: Szabad-e?

A dohányzás

Aki felelősséggel vállalkozik gyermeke világra hozatalára, az nagy valószínűséggel lemond -legalább a terhesség alatt a cigarettáról. Akik nem mondanak le, azok vagy nem tudják, hogy mennyit árthatnak a még meg sem született gyermeküknek, esetleg éretlenek a szülői feladatokra.

A terhesség alatti cigarettázás során a méhen átfolyó vérmennyiség jelentősen csökken, ráadásul a vér oxigéntartalma is sokkal alacsonyabb a szokásosnál. Emiatt a méhen belül fejlődő magzat mintegy oxigén-, tehát levegőhiányos kamrában éhezve, kínlódva próbál életben maradni. Ez nem mindig sikerül. A cigarettázó terhesek magzatai kétszer gyakrabban vetélődnek el. A túlélőkön is meglátszik a megpróbáltatás. Születési súlyuk jóval kisebb a szokásosnál, gyakori a koraszülés. A kis súllyal világra jött csecsemők mindenfajta külső hatással szemben sokkal érzékenyebbek, ezért sokuk születés után rövid időn belül meghal.
Mégis, mindezek ellenére a terhesek közül sokan cigarettáznak. A dohányzás okozta ártalmak kb. egyharmada a nem dohányzókban jelentkezik, a passzív dohányzás miatt.

Ezért nem mehetünk el szó nélkül e téma mellett sem. A cigarettázó apák, rokonok felelőssége nem hallgatható el. Ha a terhes közvetlen bántalmazása óriási felháborodást kelt, akkor a közvetett sérelmek miatt miért hunyunk szemet? A magzat passzív dohányzással szembeni védelme is beletartozik az egészségesen születés jogába.

A passzív dohányzásnak kitett terhes nők esetében nagyobb a kockázata a kis születési súlynak, a szüléssel kapcsolatos halálozásnak és a spontán vetélésnek.

A cél nem a cigarettázók és a nem cigarettázók ellentétének kiélezése, hanem a "békés egymás mellett élés" biztosítása.
Mégis a sok odafigyelés, törődés ellenére is előfordulhatnak problémák a terhesség alatt. A megfelelő családi háttér hozzásegíti a kismamát, hogy terhessége idején a lehető legtöbbet törődjön magával és magzatával. Ne legyen teher, ha a kilenc hónap alatt le kell mondania bizonyos dolgokról. Ha vállalta, akkor akarja, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az a gyerek megszülethessen. Nem mindegy azonban, hogy milyen esélyt kap a méhen kívüli életre.

A napi munkafolyamatokhoz tartozik munkám során a magzati szívhangok rendszeres ellenőrzése is. Azok, akik boldogan és mindenben együttműködve várják ezeket a perceket, már az ágyban fekve domborodó pocakkal lesik, hogy mikor kerül rájuk a sor. A "klattyogó" hangot meghallva szinte mosolyog a szemük a büszkeségtől: "Igen, ez az én fiam, vagy lányom".

A másik véglet, akiket a dohányzóból vadászik elő az ember, morogva jönnek be, mondván, hogy:
- Éppen most gyújtottam rá, mindjárt megyek.
- Még az utolját elszívom, és bent vagyok.
Nehéz velük szót érteni, nem érzik át a probléma súlyát. Mindig van egy olyan példa, amellyel saját maguk lelkiismeretét nyugtatják. Tudnak olyan rokont, ismerőst, aki szintén dohányzott, és mégis milyen nagy, vagy egészséges, vagy túlhordott gyermeket hozott a világra. Talán csak ebbe a "cérnaszálba" kapaszkodnak, ez a hit, hogy velük sem történik semmi rossz. Muszáj valamiben hinniük, hogy büntetlenül élvezhessék a cigaretta nyújtotta örömet.

Mégis számtalan kérdés merül fel bennem:
- Hol az igazság?
- Ki védi a magzat érdekeit, ha az anya erre nem képes?
- Miért kell eltűrnünk, ha az anya fejjel rohan a falnak?
- Vajon ha sérült, koraszülött gyermeke születik, hogyan fogja felvállalni?
- Hogyan számol el önmagának a lelkiismeretével?
- Adott esetben kit fog majd hibáztatni problémái miatt?
- A magzat mint emberi lény hogyan kérhetne segítséget?

Vannak azonban olyan terhesek, akik bármit megtehetnek, dohányoznak, rosszabb esetben még alkoholizálnak is, mégsem történik semmi gond a terhesség és a szülés alatt. A gyermekük egészséges, minden gond nélkül veszik az akadályt, terhességük zavartalan.

És van a másik oldal, akik a legnagyobb körültekintéssel tervezik meg a gyermekvállalás időpontját, mindent megtesznek a cél érdekében, mégis vetéléssel, koraszüléssel esetleg egy sérült újszülöttel fejezik be a terhességet. Az ő számukra elgondolkodtató, hogy vajon mit tettek rosszul, mi az, amit másképp kellett volna tenniük.
Előfordul, hogy hibáztatják magukat, esetleg egymást, néha erős dühöt éreznek embertársukkal szemben. Irigylik sorsát, úgymond "szabad életét", hiszen neki a hibái ellenére látszólag ugyanolyan esélye van egy egészséges újszülött világra hozatalához.

És itt van a nagy igazság, hogy:
- csak látszólag egyformák az esélyek.

Az egészségesen születés jogának biztosítása tehát nem zárul le a fogamzással, hanem erre a terhesség egész ideje alatt nagy gondot kell fordítani.
(A cikket beküldte: ppiiccii)Mit lehet állapotosan...?
Lehet-e napozni? Lehet-e hajat festetni? Lehet-e macskát, kutyát tartani? Lehet-e fűszereset enni? Lehet-e gyantáztatni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések szinte minden kismamában felmerülnek. A legfontosabb, hogy ne ijedjünk meg a terhességtől, ez nem betegség, de... »

Van még remény?
Két zökkenőmentes terhesség, sima szülés után három vetélés, ahol két alkalommal spirál mellett fogant kisbabákat veszítettünk el. Idén karácsonykor már újabb taggal bővülhetett volna a kis családunk, ehelyett ismét egy kisbabánk hagyott itt minket... Nem adjuk... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.