Táplálkozási alapelvek várandósság és szoptatás alatt

Táplálkozási alapelvek várandósság és szoptatás alatt A várandósság alatt a fokozott anyagcsere és a magzat szükségletei miatt megnövekszik a várandósok vitamin-, és ásványianyag-igénye is. A megfelelő étkezési szokások kialakítása már a fogamzást megelőző időszakban is nagyon fontos, mert így tud az egész szervezet megfelelő állapotba kerülni az új élet fogadására. Manapság már egyre többen táplálkoznak egészségesen, ezért sok esetben különösebb életmódbeli illetve étrendbeli változtatásra a várandós időszakban sincsen szükség.

Az a régi meggyőződés, amely szerint "a kismamának kettő helyett kell táplálkoznia" már régen megdőlt, és sokkal inkább arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy a táplálkozás mind mennyiségileg, mind minőségileg megfelelő legyen. Nem elég tehát, sőt sokszor kifejezetten káros pusztán a mennyiségre helyezni a hangsúlyt. A túlzott súlygyarapodás szülészeti és magzati kockázatai bizonyos kórképek vonatkozásában jól ismertek. A súlygyarapodást tekintve maximum 10-15 kg tekinthető normálisnak. Egy átlagos testalkatú nem várandós nő napi energiaszükséglete 1800-2200 kalória között van. Ez az érték a terhesség alatt hozzávetőleg 300-350 kalóriával növekszik meg. Természetesen az elégtelenül táplálkozó, rosszabb szociális körülmények között élő asszonyok esetében is nagyobb az esély bizonyos kóros magzati állapotok (pl. magzati növekedési elmaradás) kialakulására. A megfelelő étrend, a rendszeres, előírás szerint végzett testmozgás, valamint a különböző tornagyakorlatok segítenek elkerülni a túlzott súlygyarapodást, és biztosítják a jó erőnlétet is.


A táplálkozás során a szükséges szénhidrátokat kenyérből, rizsből és egyes zöldségekből (pl. burgonya) veheti fel a kismama. A kalóriaszükségletnek legalább a felét ilyen táplálék útján javasolt elfogyasztani. Megjegyzendő, hogy az édességek, sütemények nagy kalóriatartalmúak, viszont kevés rostot tartalmaznak, így azokat érdemes kerülni. A fehérjék bevitele a vérképzéshez és magzat fejlődéséhez is rendkívül fontos. Ez tejtermékek (joghurt, sajtok, túró) és húsok (főleg "fehér húsok" – csirke, hal) fogyasztásával biztosítható. A tejtermékeknél főleg a "natúr", édesítőszert nem, vagy csak alig tartalmazó készítményekre kell helyezni a hangsúlyt. A várandósság alatt természetesen törekedni kell a zsírszegény táplálkozásra. A várandós lehetőleg úgynevezett telítetlen zsírsavakat (növényi olajok) tartalmazó ételeket fogyasszon, illetve azzal főzzön. Az élelmi rostok, azaz a rostdús táplálkozás nagyon fontos a székrekedés megelőzése és a megfelelő bélműködés fenntartása szempontjából.


A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kiemelkedően jelentős, azok rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt. Különös hangsúlyt kell fektetni azonban a megfelelő tisztításra, mert a szennyezett (tartósítószerekkel, egyes esetekben állati ürülékkel) zöldségek-gyümölcsök fertőzés forrását képezhetik. Gyümölcsöket elsősorban a reggeli-délelőtti órákban javasolt fogyasztani. Narancsból, grapefruitból frissen facsart, nem édesített italokkal a folyadékigény és a rostszükséglet jelentős része fedezhető. Kerülni kell a szénsavas italok, tartósítószereket tartalmazó üdítők fogyasztását, mert azok puffasztó hatásuknál fogva kellemetlen panaszokat, felfúvódást okozhatnak. A várandós időszak alatt szénsavmentes ásványvizek fogyasztása javasolt elsősorban. Természetesen a vitaminok és ásványi anyagok bevitelét, amelyek a csont-, és vérképzéshez, valamint minden sejt működéséhez szükségesek, nem lehet teljesen fedezni csak a természetes táplálékok elfogyasztásával, és bizonyos hiányállapotok alakulhatnak ki még kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás esetén is, különösen a téli hónapokban. Egyes veszélyeztetett terhességekben (ikerterhesség, fiatalkorúak várandós állapota, vegetáriánusok, drog-, vagy rendszeres alkoholfogyasztók) azonban még a normál várandósságnál is fokozottabb a vitamin-, és ásványianyag-igény. Ezekre az állapotokra, megoldást jelenthetnek, a multivitamin-készítmények, amelyek összetételét a legújabb nemzetközi szakirodalmi adatok (ENSZ Világegészségügyi Szervezete – WHO), és a magyarországi orvosi ajánlások, protokollok figyelembevételével állították össze. Ezzel biztosított, hogy minden összetevőből a megfelelően szükséges, és biztonságos napi mennyiséget tartalmazzák. Az összetevők között különösen jelentős a folsav, amely tudományos bizonyítékokkal alátámasztottan alkalmas bizonyos magzati fejlődési rendellenességek (pl. velőcső záródási rendellenességek) előfordulásának csökkentésére. Vassal együtt alkalmazva a vérképzés folyamatára is pozitívan hat, így a vérszegénység kialakulása is megelőzhető. Ismert, hogy a várandós időszak alatt a pajzsmirigy is fokozottabban működik, ezért megnövekszik a szervezet jódigénye. Statisztikai adatok szerint Magyarország lakosságának mintegy 80%-a jódhiányos területen él. Tudományos közleményekben igazolt, hogy a gyermekkori értelmi fejlődési zavarok okai között az éhezés után a jódhiány a második leggyakoribb. Jódhiányos állapotban a spontán vetélés, és a koraszülés kockázata is emelkedik. Az elégtelen jódbevitel az újszülött ideg-, immun-, és csontrendszerének fejlődését is hátrányosan befolyásolja. Mivel nem mindegyik multivitamin-készítmény tartalmaz jódot, célszerű megnézni az összetételt, és szükség esetén jódtablettával pótolni a hiányt. Természetesen a multivitamin-készítmények valamennyi összetevője igen fontos mind a várandós időszakban, mind a fogamzást megelőzően. Még a szülést követő gyermekágyas időszakban és a szoptatás ideje alatt is nagy a készítmények alkalmazásának jelentősége.

Dr. Langmár Zoltán –szülész-nőgyógyász, onkológus szakorvos


A gólyát várja a család?A Gravida jó a babának, jó a mamának, és most az egész család nyerhet vele, ha Ön regisztrál a
Gravida Klubba!Mit érdemes tudni a Gravidáról?

A Gravidát a Béres szakértői csoportja a legújabb nemzetközi ajánlások figyelembevételével és a hazai szükségletek ismeretében fejlesztette ki – különös tekintettel a jódtartalmára.

A termék várandós anyák számára kifejlesztett komplex multivitamin-készítmény összesen 14 féle vitaminnal és 11 féle ásványi anyaggal.

A Gravida szedése javasolt a fogamzás előtt, a várandósság és a szoptatás ideje alatt.


Regisztráljon a Gravida Klubba, és amellett, hogy ezt követően rendszeresen ellátjuk a terhessége adott periódusára vonatkozó információval, most még nyereményjátékunkban is részt vehet!

A regisztráció határideje: 2009. 11. 16.
A sorsolás időpontja: 2009. 12. 02.

A Gravida vény nélkül kiadható gyógyszer. (VN)

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT.
(A cikket beküldte: _gravida_)


Papás szülésem története
Már váradósság alatt megbeszéltük, hogy én is ott akarok lenni, amikor a kis trónörökös előbújik. Páromnak nemhogy nem volt ellenvetése, de kifejezetten támogatta az ötletet. Egyikünk sem bánta meg... »
Régen várt álom beteljesülése
Ennek a cikknek már régen meg kellett volna íródnia. A szívem szerint már két éve, hogy anyának kellene lennem. Az élet máshogyan akarta és erre csak most került sor. A lényeg, hogy most klaviatúrát ragadhatok és leírhatom azt, amit eddig én csak olvashattam és... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.