Szülinapi gyerekbuli tapasztalatok

Sok lehetőség és mód van a szülinapi bulik megtartására, kérdés, hogy mennyi időnk, pénzünk van rá, illetve van-e elég helyünk otthon a sok gyerek fogadására. Mivel már többször sikerült igazán jó partit csinálnunk a gyerekekkel, gondoltam összefoglalom, mik voltak a nyerő ötletek és az elkerülendő hibák.

Gyerekek száma

Nálunk a szülinapos dönt a meghívott gyerekekről, de a lista összeírása előtt mindig megszabjuk, hogy mennyi a maximum. Ilyenkor az általam kigondolt számnál mindig két-hárommal kevesebbet mondok, mert akkor még adhatok lehetőséget a plusz gyerekek "kikönyörgésére".

Nem mindegy, hogy otthon tartjuk a bulit, vagy játszóházban. Otthonra sosem vállalok sok gyereket, mert egyszerűen szétkapják a lakást, a hely sem alkalmas a teljes ereszdelahajam tombolásra, ami a partik végét már jellemezni szokta. :)

A játszóházakban általában van egy minimum gyerekszám, ami felett vállalják csak a szervezést. Ez általában legalább nyolc gyerek, de van ahol akár tíz is kell. Megfontolandó, hogy ez az alaphangon 3500-4000 forintos díjjal számolva könnyen harmincezer fölé ugorhat.

Nekem van két lányom és egy fiam. A fiam bulijait mindig játszóházban tartjuk. Ennek a fő oka, hogy a fiúkat nehezebb kordában tartani, míg a lányokat asztalhoz lehet ültetni egy kis gyöngyfűzésre, addig a fiúkat a rengeteg mozgás, ugrálás köti le főként. Természetesen az anyagi korlátokat figyelembe vesszük, de ha beleszámítom, hogy itthon készülök, veszek egy csomó üdítőt, rágcsát, sütök sütit, kinyalom a lakást előtte és romokat takarítok utána, akkor már nem is olyan vészes az az ár, amit a játszóházban kell kifizetnem. :)


Előkészületek

A lista tehát az első lépés. Tapasztalat szerint mondom, hogy a lista még közben is sokszor változik. A fiamnál általában szaporodik, mert minden barát és ismerős szeretne jönni a játszóházba tombolni. A lányoknál azért szokott módosulni, mert hát a csajok állandóan barátkoznak-veszekednek-kibékülnek. Nagyon nehéz követni.
A meghívók már kicsit kötöttebbé teszik a listát. Érdemes legalább 2 héttel az esemény előtt odaadni a címzetteknek, hogy a szülők tudjanak tervezni. Én is kaptam már 2 nappal a buli előtt meghívót és nagyon nem voltam boldog tőle, hogy átszervezhettem az egész hétvégét...

Aki nem olyan kreatív, az használhat sablonokat, a játszóházak általában adnak is, csak egy nevet meg a dátumot kell beírni. Ha itthon tartunk partit, akkor általában kitalálunk valami tematikát köré és a meghívót is magunk készítjük a lányokkal. Az interneten könnyen található ilyen célra nyomtatható lap, de egy szövegszerkesztőben is simán össze lehet dobni, ha kicsit is értünk hozzá.

A meghívóra érdemes egy visszajelzési határidőt ráírni. Jó tudni, mégis hány emberre számítsunk, a játszóházak meg pláne szeretik tudni előre, hogy mekkora lesz a létszám. Sok szülő ezzel nem foglalkozik sajnos, őket külön kell zaklatni. Persze mindig van, aki az utolsó pillanatban betegszik le, sajnos. Ezért sosem érdemes a minimum létszámra játszani, mert azt akkor is ki kell fizetnünk, ha csak kevesebb gyerek jelenik meg.


Gyerekszülinap otthon

Ha megfelelően megtervezzük, az már fél siker. Amit saját káromon tanultam meg: érdemes átgondolni, melyik étel mekkora szemeteléssel jár... Felejtsük el a kókuszos dolgokat és a nagyon krémes süteményeket. Egyszerűen elrágható, falatnyi méretű ennivalókkal készüljünk. Nálunk általában csak a tortát eszik asztalnál, villával, minden mást állva, menet közben, tányér nélkül tömnek be, futtában. Ilyenek a gyerekek, szerintem tőlük nem is várhatunk mást. :)

Amíg a gyerekünk nem tinédzser, addig miénk a főszervező szerep a bulikon, minden a mi vállunkon nyugszik. Ha majd tini lesz, akkor legjobb, ha valami félreeső szobában várjuk ki a parti végét.:)

A bulit még irányítani kell, előre felépített terv szerint, amit nem szabad rugalmatlanul használni. Mindig vannak játékok, amik jobban bejönnek, vagy a tervezett időnél tovább tartanak, míg más elfoglaltságokról kiderül, hogy ott és akkor senkit nem kötnek le, ezeket gyorsan át kell ugrani, el kell engedni, akkor is, ha órákat készültünk rájuk. Erőltetni semmit sem érdemes, a gyerekek adják a lendületet és a hangulatot, nem a szervező...
Készüljünk játékokkal, zenével, ha már nagyobbak a gyerkőcök. Tapasztalatom szerint 5 éves kor alatt ezekre nem lesz szükség, de 6 éves kortól már érdemes a szervezettebb időtöltés, hogy a lakás épségben maradjon a végére. Lányos bulikban vagyok otthon, a kiválasztott téma körül mindig kreatívkodtunk valamit, amit a meghívottak haza is vihettek. Ez nagy sikert szokott aratni. Ha valakinek nincs kedve, sose erőltessük, addig ő foglalja el magát mással. Arra érdemes figyelni, hogy a gyerekek ruhája sose károsodjon, olyan feladatok kellenek, amik nem kenik össze őket, különben szembe kell majd néznünk a szüleik haragjával később. :)

Sajnos egyre több gyerek ételérzékeny. Mindig tájékozódjunk arról, hogy van-e a meghívott gyerekek között ilyen. Keserű dolog a tortaszeleteléskor szembesülni azzal, hogy van, aki nem ehet belőle és csak egy üres tányér fölött fog ülni. Vendéglátóként és szülőként is elfogadhatatlannak tartom ezt, szóval készüljünk erre is!


Praktikumok

Műanyag tányér (de elég erős legyen, mert ha nyaklik, olyan vékony, akkor sok minden a padlón fog kikötni), erős műanyag pohár. Utóbbi azért is jó, mert akkor minden pohárra rá lehet rajzolni vagy írni a tulajdonosa jelét, nevét.

A szívószál jó dolog, de a bulikon felejtős, képesek a legkülönbözőbb helyeken kiesni a poharakból és szerteszét szóródni a lakásban.

Az ételekről már írtam, ne szóródós legyen és falatnyi méretűek. Az ennivalók mennyiségére érdemes kitérni. Több alkalom kellett, hogy megtanuljam: hiába lesz a bulin 15 gyerek, alig fognak enni valamit. Túl elfoglaltak hozzá, vagy mi. :) Szóval mértékkel érdemes tálalni, esetleg végszükség esetére olyan bolt rágcsálnivalókat venni, amit ha minden elfogy, akkor ki tudunk bontani.

Ipari mennyiségű konyhapapírt és nedves törlőt érdemes előkészíteni. Tegyük el az értékesebb és törhető dolgokat, meg mindent, amit nem szeretnénk, ha babrálnának. Bár kisebb korban a szülők is ott maradnak a gyerekekkel általában, az a tapasztalatom, hogy nem mind fordítja az időt arra, hogy a gyerekére figyeljen, így érdemes mindent gyerekbiztossá tenni előre, azokat a helyiségeket, ahová nem szeretnénk, ha betévednének az apróságok, be kell zárni. Minden veszélyes dolgot el kell elérhetetlen helyre pakolni. Lehet, hogy a mi gyerekeink már nem isznak mosószert, de másé még lehet! :)


Vendégajándékok

Egy ideje divatba jött, hogy nem csak az ünnepelt kap ajándékot, hanem a meghívottak is. A vendégajándékok legyenek apróságok, nem kell túlzásokba esni. Lehetőség szerint ne legyen édesség, nem minden szülő örül neki. Én is küzdöttem már hazafelé az amúgy is cukortúltengéses gyerekemmel, hogy már ne egye meg a csokikat, amiket eljövetelkor kapott. Nem volt kellemes. :)


Legyen akármekkora anyagi keretünk, vagy akármekkora lakásunk a célra, érdemes bulit tartani a gyerekünknek. Ha csak két gyereket hívhat át és csak kicsit játszanak együtt, akkor is. Ez olyan élmény a csemeténk számára, amit nem szabad kihagyni az életéből. Néha nem könnyű és utána úgy érezhetjük magunkat, mit akit kétszer kimostak, de megéri. Többször előfordult, hogy a következő iskolanapon csillogó szemmel mesélte a pozitív visszajelzéseket, amiket kapott a buliról. Szerintem minden körülmény között szervezhető parti, igazából csak az akaraton múlik.
(A cikket beküldte: 10milliószorosnap)Gyermek a vízben! – Biztonság mindenek előtt
Nekünk szülőknek az egyik legfontosabb feladatunk így nyáron strandoláskor, hogy – főleg – az úszni még nem tudó kisgyermekeinket biztonságban engedjük vagy vigyük a vízbe. Akármennyire is éberen figyeljük, fogjuk őket, elengedhetetlen valamilyen... »

Terhesnaptár - 4 hetes terhesség
Gratulálok! Ezt a szót még sokszor fogod hallani. Szerintem már vagy százszor rápillantottál a kis csíkra a terhességi teszten, hogy megbizonyosodj róla, hogy nem tűnt-e el. Ha egyszer megjelent, akkor szinte biztos a terhességed. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.