Kategória: Egyéb babás témák

Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

Megsavanyodik a tej?

Erőteljes testmozgás hatására emelkedik a vér tejsavszintje, s ennek következtében az anyatejben is nő ennek a savanykás, kicsit kesernyés anyagnak a mennyisége. Ezért régebben azt ajánlották, hogy sportolás után az első adag tejet inkább fejje le és öntse ki az édesanya. Ez azonban többnyire teljesen felesleges! A baba ugyanannyit szopik akkor is, ha sportol, akkor is, ha nem sportol a mama. Persze azért akadhatnak érzékeny apróságok, akik csak fintorognak a sportolás utáni tejtől. Ebben az esetben próbálkozhatunk azzal, hogy kis mennyiséget kifejünk, s csak utána tesszük mellre a babát. Arról azonban feltétlenül győződjünk meg előbb, hogy nem valami más okozta-e a fintorgást (izzadság, klóros víz, testápoló, parfüm). A vizsgálatok azt mutatták, hogy az anyatej sportolás utáni tejsavszintje nem csökkenthető azzal, ha alaposan kiürített mellekkel kezdünk mozogni. Annyit azonban mindenképpen elérhetünk a lefejéssel, hogy csökkentjük a gyulladás, tejcsatorna-elzáródás kockázatát. Ez pedig talán a legfontosabb szempont. A tejet termelő mellek nagyon érzékenyek a külső fizikai hatásokra, s ez az érzékenység teltség esetén sokszorosára nő!

Mennyi időt adjunk magunknak?

Ahogy a várandósság ideje sem két hét, a régi alakunkat sem tudjuk visszanyerni ennyi idő alatt. Legyünk türelmesek önmagunkkal szemben, de saját testünkre és jelzéseire figyelve, mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy visszakapjuk régi formánkat! A sportolás időpontja viszont nem mindegy. Szoptatás után célszerűbb nekilátnunk, ugyanis könnyebb úgy a gyakorlatokat elvégezni, ha a mellek megkönnyebbültek.
A súlyzós edzéseket nem feltétlenül erre az időszakra kell tervezni, a mell körüli izmokat terhelő edzések, tehát a nehezebb súlyzókkal végzett mell és kar gyakorlatok hatására a tejcsatornák eldugulhatnak. Az erőteljes izomépítést sem a szoptatás alatt célszerű végezni.
Célunk ilyenkor az esetlegesen felrakódó zsírpárnák eltüntetése, amit inkább könnyebb, nem súlyzós, de rendszeresen végzett gyakorlatokkal érünk el. Minden esetben fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. Ebben az időszakban különös jelentősége van a megfelelő mennyiségű tej termelődéséhez szükséges elegendő folyadékbevitel. Mozgás közben vizet vesztünk, ezért fokozottan kell figyelni a pótlására. Sportolás előtt és után is igyunk. Nem mindegy, hogy miben sportolunk. Olyan jó minőségű felsőrészt válasszunk, ami a mellbimbót nem fogja kidörzsölni, így a szoptatáskor és edzéskor sem érzünk majd kellemetlenséget.

Sport és fogyás

Ha a mozgás egyedüli célja a testsúly csökkentése, még egy szempontot hozzá kell illesztenünk az eddigiekhez! Szoptatás idején nem ajánlatosak a heti fél kilónál nagyobb fogyást eredményező módszerek. Óvakodjunk a különféle, fogyasztó hatásúnak hirdetett szerek, táplálék-kiegészítők és a sportolás együttes alkalmazásától, mert ezek egyrészt túlságosan erőteljes fogyást eredményezhetnek, másrészt nem is egészségesek

Mikor célszerű elkezdeni mozogni?

A szülés után 4-6 héttel, szervezetünket fokozatosan terhelve. Ha fájdalmat, kellemetlenséget érzünk, kellemetlen tüneteink vannak, a sportolást abba kell hagyni, és a panaszokról konzultálni kell az orvosunkkal.
Bőrünk, izmaink, alakunk eredeti formáját lassan, de biztosan visszanyerjük, ez akár fél-egy évig is eltarthat. A legnagyobb mértékű súlyvesztés körülbelül az 5. hónapnál következik be, normalizálódik testünk folyadékháztartása, A méh ekkorra már általában visszahúzódik és a hormonális rendszer is helyreáll.

Szerző: Földes Gyöngyi
Megjelent partneroldalunk, a Netbarátnő hozzájárulásával.
(A cikket beküldte: netbarátnő)Zsíroskenyér zabálók
Minap hallottam ezt a kifejezést használni egy gyermek szájából. Leszólt így egy másik gyereket. "- Jó van má, ő egy zsíroskenyér zabáló!" Megkérdeztem a nagyfiamat, hogy mit is jelent ez a korabelieknél. Kiderült, hogy a szegényebb gyerekeket gúnyolják így.... »

Egy háborítatlan szülés története
Mindig szívesen olvasom a szüléstörténeteket a hoxa.hu-n és gondoltam én is megírom a mi történetünket. Szeretném veletek megosztani életem legszebb élményét, kislányom Laura születésének történetét. Talán megéljük, hogy egyszer majd otthon is lehet háborítatlanul szülni, mint itt a briteknél. »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.