Kategória: A terméketlenségről

PCOS - a leggyakoribb oka a női meddőségnek

A PCOS (policisztás ovárium szindróma) az egyik leggyakoribb oka a női meddőségnek. A nők tizedét (más statisztikák szerint 5%-át) érinti ez a betegség, de nagy részük nem tud róla. A PCO hátterében egy igen összetett anyagcsere-zavar áll. Amennyiben nem foglalkoznak vele, idősebb korban vérnyomás-problémákat, a vérkeringés zavaraokat, elhízást, magas koleszterinszintet és főleg másodlagos diabéteszt okozva.

Sok nő szembesül azzal, hogy miután elhagyta a tablettát, mert gyereket szeretne, egyszercsak a szervezete nem úgy működik, ahogy szeretné. A menstruáció rendszertelen, a vérzések kimaradoznak, és a várt gyermekáldás is elmarad. Miközben hiába küszködik egypár kiló felugrik. A bőre újra kamaszkorát éli, és pattanások jelennek meg, míg a haja fénytelenné, zsírossá válik, hullani kezd. Bezzeg más nem kívánt helyeken, meg elkezd szőrösödni.
Előbb vagy utóbb aztán eljut oda, hogy a nőgyógyász kideríti: Hölgyem, önnek PCO szindrómája van.

Mi az a PCO szindróma?
A PCOS egy szindróma, amelynek csak egy tünete a peteérészavar, a rendszertelen ciklus és terméketlenség. Valójában ennek hátterében egy igen összetett anyagcsere-zavar áll. Amennyiben nem foglalkoznak vele, idősebb korban vérnyomás-problémákat, a vérkeringés zavaraokat, elhízást, magas koleszterinszintet és főleg másodlagos diabéteszt okozva.
A feltételezések szerint a betegség általában öröklődik, ezért érdemes figyelni arra, hogy a szüleink, nagyszüleink, szüleink testvérei között előfordult-e ez a tünetegyüttes.

A PCO tünetei
Jó tudni, hogy a tünetek változatosak, és nem mindenkinél állnak fent!
  • Rendszertelen vagy hiányzó menzesz
  • Rendszertelen vagy hiányzó peteérés
  • Sok kis ciszta a petefészekben (8-10mm), de nem mindenkinél
  • Magas vérnyomás
  • Aknés, pattanásos bőr
  • Emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy látens diabétesz
  • Terméketlenség
  • Megnövekedett szőrzet az arcon és a testen
  • Hajhullás, esetleg kopaszosodás
  • Súlyproblémák, elhízás


A betegség háttere
Bár 75 éve felfedezték azóta sem tudják az orvosok pontosan miért alakul ki. Az újabb kutatások szerint a PCO szindrómának kialakulásában nagy szerepe van az inzulin rezisztenciának.
Az inzulin szerepe, hogy a vércukorszintet szabályozza. Mikor eszünk megemelkedik a vércukorszint a bevitt táplálék (CH) hatására. Hogy a vércukorszint ne legyen tartósan magas a hasnyálmirigy inzulint termel. Ez lenyomja a vércukor szintet az eredeti szint közelébe. Aztán az inzulin termelés is lecseng. Akik inzulinrezisztensek, azoknak szövetei, sejtjei nem érzékelik az inzulin jelenlétét. Ennek az az eredménye, hogy az inzulinszint nagyon magas lesz, és nem is tér vissza egy nyugvópontra (A betegség enyhébb fázisában még nem szükségszerű, hogy a vércukor-értékek eltérjenek a normálistól.). A magas inzulinszint túlzott férfihormon (androgén)-termelődésre ösztönzi a petefészkeket. Ahhoz, hogy egy egészséges peteérés végbemenjen, megfelelő arányban kell lennie a petefészek által termelt androgén – illetve az ösztrogén szintnek.A PCO-s betegeknél ez az androgén aránya túl magas, ezért a petesejtek nem tudnak teljesen megérni, és a tüszőrepedés is elmarad. A be nem érett tüszők cisztákká alakulnak, és a petefészek burka alatt maradnak.Ennek eredményeként a petefészek megnagyobbodik(a normálisnál 1,5-3-szor nagyobb), burka megvastagszik és legtöbbször opálos fehér színt kap. Hüvelyi utrahangon ez jól felismerhető.
Ha teherbeesés mégis megtörténik a megváltozott hormonszint miatt a vetélés valószínűsége magasabb. :(

Szükséges vizsgálatok
A cisztás petefészket hüvelyi ultrahanggal lehet jól kimutatni. PCOS esetén mindkét petefészekben több kisméretű ciszta van, a petefészek megnagyobodott. De nem minden PCOS-nál cisztás a petefészek!

A ciklus 3. napján mért hormonszint alapján lehet eldönteni, hogy tényleg PCOS-ről van-e szó. Ha nincs rendszeres ciklus, akkor tablettával indítják el a menstruációs vérzést. Ha rendszeres a ciklus, akkor a 21. napon (vagy a ciklus hosszának megfelelő időben) vesznek vért, annak vizsgálatára, hogy van-e peteérés.

Továbbá szükség van inzulinrezisztencia vizsgálatára. Ehhez 5 pontos terheléses vércukor ÉS inzulin mérés szükséges. Az inzulin mérése a fontos, mert lehet, hogy a vércukor nem tér el a normálistól, de az inzulin igen! A teszthez reggel éhgyomorra kell menni, először vért vesznek, majd meg kell inni egy tömény glükózoldatot, és utánna még négyszer félóránként vesznek vért.:(

Előfordulhat, hogy a PCOS-os nő nemcsak inzulinrezisztenciával küszködik, vagy nem kifejezetten inzulinrezisztens, ezért további vizsgálódásra lehet szükség.
Az endokrin zavarokat egyéb szervi rendellenességek is okozhatják, a leggyakoribb a pajzsmirigy-rendellenesség (alul- vagy túlműködés), és a hipofízis aedenoma (agyalapi mirigy jóindulatú daganata, ami magas prolaktinhoz vezet), illetve egyéb elváltozások. Ezeket célirányosan csak endokrinológus tudja kivizsgálni és a gyógyszeres kezelést beállítani.

A PCOS kezelése
Korábban csak a tünetek, és nem a kiváltó okok kezelésére koncntráltak PCOS esetén. A legrégebbi egyben legbrutálisabb beavatkozás az ún ékrezekció, melynek során a petefészek egyharmadát kimetszették. Ezt váltotta fel a petefészek-drilling, ahol golflabdaszerűen metszik (égetik) ki a petefészek felszínét. Ekkor a petefészek működése átmenetileg normalizálódik, beindulhatott a peteérés, és a rég várt terhesség bekövetkezhetett. Ez egy altatásban végzett eljárás, szövödményekkel járhat. A másik komoly hátránya, hogy csak átmeneti 1-1,5 éves megoldást jelent, utánna a tünetek újra jelentkeznek.

Fogamzásgátló tablettát azoknál a nőknél szokták alkalmazni, akik nem akarnak a közeljövőben gyereket. A fogamzásgátló "hibridálja" a petefészket, rendszeressé teszi a ciklust, csökkenti a túltengõ férfihormonokat, a külsődleges jegyeket enyhíti, meg is szüntetheti.
Anti-androgén tartalmú fogamzásgátlók segíthetnek a teherbeesésben is. Három hónapos szedése alatt a hormonszintek csökkennek, ezért elõfordulhat, hogy hirtelen abbahagyásával rögtön bekövetkezik a peteérés és így a terhesség. Hátránya, hogy magát a PCOS-t nem oldja meg, illetve szedése után kifejtett hatása nem több, mint pár hónap.

Cukorbetegségre használatos gyógyszerek (metformin) alkalmazása az utóbb években terjedt el a PCOS-betegek körében. Abból kiindulva, hogy többnyire inzulin-rezisztencia áll a háttérben, jelentõsen segíthet a tünetek megszüntetésében, és a ciklus rendszeressé is válhat, a petefészek-működés beindulhat. Általában pár hónapos (fél év-év) szedés után kezdi kifejteni a hatását.
A metforminnak emellet más hasznos "mellékhatásai" is vannak: növeli a teherbeesés esélyét, csökkenti a terhességi diabétesz kialakulását, a vetélés esélyét.

De a legfontosabb, hogy a beteg lefogyjon. A legtöbb esetben a súly csökenésével a hormonszintek normalizálódnak, és szerencsés esetben a peteérés is beindulhat. Ehhez életmódváltásra van szükség. Az esetlegesen fennálló inzulinrezisztencia, és magas koleszterin értékek miatt az orvosok zsírszegény, alacsony GI értékekű szénhidrátokra épülő diétát, és rendszeres mozgást javasolnak.

Ha mégsem indul be a peteérés, akkor azt a meddőségi kezelésben használt módszerekkel lehet elősegíteni.
Klomifen–citrát: ismertebb nevén Clostybegyt tabletta nem hormon, hanem az agyalapi mirigyet serkentésével aktivizálja a petefészket. Hátránya, hogy megnövekszik egy nagyobb ciszta kialakulásának esélye (szedését ultrahangos megfigyeléssel kell követni), továbbá elvékonyítja a méhnyálkahártyát. 3 ciklusig lehet maximum használni.
Hormonkészítmények kis (!) mennyiségben alkalmazva szintén segíthetnek, hogy az ideálisnak tartott 1-3 számú tüsző beérjen. A módszer nehézségét a hormonkészítmény megfelelően alacsony adagolása jelenti, mert a PCOS petefészek könnyen túlstimulálódik, és egyszerre 8-10 tüsző is megérhet, ami nem kívánt sokszoros ikerterhességhez vezethet.

Ha a peteérés bekövetkezett, de az időzített házsélet nem járt eredménnyel lehetőség van inszeminációra, ami azt jelenti, hogy a tüszőrepedés után egy katéter segítségével az apától korábban levett ondósejteket a méhbe fecskendezik. (Erre ekkor van leggyakrabban szükség ha az apánál is gondok vannak.)
Inszemáció előtt általában petevezeték átjárjárhatósági vizsgálatot is végeznek: 3 féle vizsgálat létezik: röntgenes, laparoszkópiás és valami hüvelyen keresztüli. A röntgenes kicsit veszélyes és fájdalmas. A laparoszkópiás vizsgálat 2 nap kórház, és altatásban végzett műtét, ahol egy kis sebet metszenek, és ezen keresztül térképezik fel nem csak a petefészek átjárhatóságát, de a többi szervet is ellenőrzik. A hüvelyi rövid ideig tart, és veszélytelen. Az első kettő TB támogatott, a harmadik fizetős.

Az esetek kis %-ában van szükség csak a lombikra. Főleg akkor, ha valami addig rejtett plussz akadály miatt nem lesz sikeres fenti lehetőség, vagy nem sikerül úgy stimulálni, hogy egyszerre maximum 3 tüsző érjen be. Ekkor alkalmasabb lehet a magasabb dózisú, lombik eljárásban alkalmazott petefészek stimuláció, amikor is egyszerre több petesejtet nyernek ki. És 2-3 megtermékenyített embriót ültetnek vissza.

Ha esetleg kiderült, hogy PCOS vagy, az még nem jelenti a világ végét. Lesz gyereked, csak kicsit több időbe fog kerülni. Keress egy jó nőgyógyászt, és endokrinológust, aki tisztában van a betegséggel, és az újabb kezelési módokkal. Fontos, hogy próbálj meg lefogyni, mert az nagyon sokat segíthet.:)

További olvasnivaló
http://www.pcos.hu/
(A cikket beküldte: Rekus)Természetes módszerek a termékenység növelésre
Sok pár évekig küzd, hogy a család új taggal bővüljön. Nem érdemes elkeseredni, ma már természetes módszerekkel is felvehetjük a küzdelmet a meddőség ellen. »

16. őszi BabyMarkt Babaruhabörze és Gyerek Expo
Itt minden megtalálható ami a babaváráshoz és gyerekneveléshez szükséges! Szeretettel meghívunk a hazai legnagyobb baba-mama tematikát bemutató új és használt termékek vásárára és babaholmibörzére! Időpont: 2011 október 13. szombat Nyitva tartás: 8 óra - 16... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.