Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Egyéb babás témák

Mosható pelenkát szeretnél használni? Akkor ne vesd el a hagyományos tetra pelenkát sem!

Ez a cikk nem akar senkit meggyőzni arról, hogy mosható pelenkát használjon eldobható helyett. Parttalan vitát lehetne folytatni - és sokan folytatnak is - arról, hogy melyik megoldás az olcsóbb, a környezettudatosabb, az egészségesebb. Ezt a vitát folytassák le mások helyettem. Én azok számára írtam a cikkemet, akik már eldöntötték - bármilyen megfontolásból -, hogy moshatózni fognak, de még nem döntöttek a típust illetően, a hagyományos tetra pelenkáról pedig csak a kifőzés, hypózás, esetleg büfiztetés jut eszükbe, és fel sem merül bennük, hogy a 21. században pelenkázásra is lehet használni. Pedig lehet, de még mennyire!

Az interneten nagyon sok blog, webáruház ír a mosható pelenka előnyeiről, helyes használatáról. A legtöbb úgy kezdi az írását, hogy nyugodjon meg a kedves anyuka, a moshatózás már nem egyenlő a nagyanyáink által használt korszerűtlen tetra pelenkákkal. Ilyenkor veszek egy nagy levegőt, és lassan kifújom. Két és fél év tetra pelenkázás és sok más típusú modern pelenka kipróbálása után állítom, hogy a tetra pelenka a pamut pelenkák közül máig az egyik legjobb, és soha nem volt, nem is lesz korszerűtlen maga az anyag, csupán a régi iskola agyonfertőtlenítési módszere volt az (hypós vízben áztatás, majd mosás, kifőzés és még ezek után mindkét oldalán vasalás). És bár ez nem jelenti azt, hogy mindenki számára meg fog felelni, azért szeretném összegyűjteni róla a tapasztalataimat, hátha segítek vele valakinek a mosható pelus kiválasztásánál:

Először is gondoljunk bele: ha a méregdrága, sokrétegű modern pelenkákat nem kell, sőt, tilos vasalni, és 60, de sokszor 40 foknál magasabb hőfokon mosni, akkor miért kellene egy vékony, egyrétegű anyaggal másképpen bánni? Régen a kézi mosás vagy max. forgótárcsás mosógépek korában nem volt lehetőség igazán magas hőfokon történő mosásra, ezáltal a hőfok általi fertőtlenítésre sem. A forgótárcsás mosógépben az volt a legmelegebb hőfok, ami a meleg vizes csapból jött. Egy mai mosógép 60 fokos pamut programján, vagy alacsonyabb hőfokon, de fertőtlenítő textilöblítő vagy speciális pelenkafertőtlenítő adalék használatával sem kifőzésre, sem vasalásra, sem olyan durva vegyszerek használatára nincs szükség a tetra pelenkák mosásánál sem, mint pl. a hypo.

Ha tehát elhisszük, hogy a tetra pelenkát ugyanolyan egyszerű kezelni, mint a többi mosható pelenkát, akkor számba is vehetjük az előnyeit a drágább mosható pelenkákkal szemben:

- A tetra pelenka (a megfelelő számú előmosás után) hihetetlen sebességgel képes magába szívni a folyadékot. Nem folydogálnak erre-arra a vízcseppek a tetra pelenka felületén, ahogy pl. sok mikroszálas pelus felületén teszik. Ennek akkor van nagy jelentősége, amikor a folyadékot gyorsan el kell vezetni a pelus belsejébe, mert nagyobb erővel jön, pl. totyogó esetében.
- A tetra pelenkából nagyon könnyen kijön a kakifolt, nem kell félni a megdörzsölésétől, jól bírja a Na-perkarbonátot, és ha ragaszkodunk az időnkénti kifőzéshez pl. újszülöttnél (mosógépben persze, 95 fokos programon), azt is bátran megtehetjük.
- A tetra pelenka a legsokoldalúbban használható pelenkaként: hajtogathatjuk nadrágpelenka formájúra és rögzíthetjük Snappy csattal, de használhatjuk úgy is, mint egy prefoldot. Mi döntjük el, hogy hová kerüljön több anyag, középre (lányos hajtogatás) vagy előre (fiús hajtogatás). Ha nadrágpelenka-szerűen hajtogatjuk, akkor méretét tökéletesen a baba méretéhez tudjuk igazítani, nem kell próbálgatni a fazonokat, hogy a husisabb vagy éppen vékonyabb babánknak melyik típus felel meg jobban. Viszont a tetrában nem lesznek gumik és tépőzárak, amik amortizálódnak a használat során. Ha prefold-szerűen hajtogatjuk, akkor sem kell két vagy három méretből beszerezni a készletet, mi döntjük el, milyen hosszú és milyen széles legyen az összehajtott pelus.
- A tetra pelenkát nem növi ki a gyermek. Az igaz, hogy az első hetek-hónapok után nem elég egyet használni belőle általában (ez attól is függ, hogy hogyan hajtogatjuk, ha 12-rét hajtogatjuk prefold-szerűen, akkor több hónapos korig is elég lehet egy), hanem vagy egy betéttel vagy egy másik tetrával kell turbózni. De ezeket a betéteket a zsebes, AIO, kontúr és prefold pelenkákhoz is megvesszük általában.
- a tetra pelenka vékonyságához és laza szövéséhez képest meglepően sok folyadékot tud magába szívni ÉS magában tartani (utóbbi nagyon fontos. A legtöbb mikroszálas betét sok folyadékot vesz fel, de nyomásra ki is engedi azt magából, így ha pl. leül a gyermek, vagy hordozókendőben kiázhat a pelus). Egy jobb minőségű tetra kb. 2 dl folyadékot szív fel, ugyanannyit, illetve sokszor többet, mint az 1-es méretű prefoldok. Duplázva már 4 dl-t, amivel a legtöbb pamut alapanyagú belső pelenkától semmivel sem marad le, a pamut zsebesek többségét pedig lekörözi.
- A tetra pelenka hihetetlenül gyorsan szárad és kézzel is könnyen kimosható vészhelyzet esetén, mivel csak egy réteg. Ezért kitűnő megoldás lehet utazáshoz, mert az este kézzel kimosott pelusok másnap reggelre - persze időjárástól és egyéb körülményektől függően - általában megszáradnak.
- Éppúgy válogathatunk a színek és minták között, mint a divatosabb, drága mosható pelenkák esetében. Megtehetjük, hogy csak fehér tetrákat használunk, de a peluskülső színes. De választhatunk mintás tetrákat is a színes külsőkbe, hogy kívül-belül vidám és szemet gyönyörködtető legyen a pelenkás popsi:) Van lehetőség egyedi mintát vagy szöveget nyomtattatni a tetrákra, sőt, házilag is batikolhatjuk, festhetjük őket, de természetesen ilyenkor ne a legolcsóbb háztartási boltos textilfestéket, hanem kifejezetten minősített bőrbarát textilfestéket válasszunk, amely biztosan nem engedi a színt nedvesen (tapasztalatból írom, hogy van ilyen festék és hozzáférhető itthon is. Bizonyíték a szekrényben sorakozó vidám almazöld, napsárga, narancsszínű, babakék tetrák sokasága, amelyekből legtöbbször a kisfiam választja ki a hangulatához legjobban illőt)
- A tetrával való pelenkázás végső soron mindenképpen a legolcsóbb megoldás a mosható pelusok között. Igaz, hogy két db tetra már árban nem vagy alig olcsóbb, mint egy prefold, de nem kell belőle több készletet venni. Ugyanakkor a legtöbb egyméretes prefold nem egyformán jó újszülött kortól a pelenkázós kor végéig (újszülöttnek még túl nagy és vaskos vagy totyogónak már kevés), ezért a legtöbben több méretet vásárolnak, és minden méretből kell kb. 20 db, így összesen prefoldokra is többet költenénk, mint a tetrákra, hogy a kontúrbelsők, AIO-k és zsebesek áráról már ne is beszéljünk.
- Bár a tetra pelenkákat is el lehet adni később használtan, mint a többi mosható pelust, ha mégsem adjuk el, semmi sem fog olyan jól jönni a háztartásban, mint ezek a pelenkaanyagok: portörlő, konyharuha, kéztörlő, könnyű nyári babatakaró, stb.

Persze a tetrának vannak hátrányai is a többi modernebb mosható pelussal szemben:
- nagyobb helyet foglal el a ruhaszárítón, így általában egy mosásnyi tetra be is tölt egy ruhaszárítót és kis lakásban két ruhaszárító nem mindig fér el, amire szükség lehet, ha mást is kell aznap mosni. Ezt talán ellensúlyozza, hogy estétől reggelig általában megszáradnak a tetrák (nyáron a szabad levegőn egy-két óra alatt), így nem sokáig foglalják el a ruhaszárítót.
- kétségkívül időigényes megtanulni a különböző hajtogatási módokat, ámbár vannak egészen egyszerűek is. De érdemes mindig újakat és újabbakat tanulni, hogy mindig a körülményeknek és a babánk igényeinek megfelelően tudjunk hajtogatni. Az internet tele van fényképes és videós útmutatókkal.
- ha már megtanultuk a hajtogatásokat, azokat kivitelezni is kell, ez is több idő, mint elővenni egy kontúrpelenkát például
- Snappy csat kell a rögzítéséhez, ha nadrágpelenka-szerűen hajtogatjuk a babára
- az AIO típusú pelenkákkal szemben hátránya, hogy külön külső is kell hozzá
- Kétségkívül problémát jelenthet, hogy ma már nehéz itthon igazán jó minőségű tetra pelenkát találni. Nagyanyáink prémium minőségű "cseh" pelenkái helyett a legtöbb drogériában és még a bababoltok többségében is pókhálószerűen vékony, könnyen kirojtosodó, ágas-bogas és egyáltalán nem formatartó pelusokat árulnak. A vékonyság érdekes módon nem akkora probléma, a legelterjedtebb vékony pelusra is igaz, hogy kb. 2 dl folyadékot szív be, mégpedig azonnal. De tényleg érdemes inkább megbízható helyről, sokszor webáruházakból rendelni a pelust.
- a tetra pelenkák anyaga legtöbbször pamut. Ez azoknak hátrány, akik bambusz vagy kender pelusokat szeretnének használni, ámbár kaphatóak bambusz-pamut anyagú tetrák is
- éjjelre sokszor nem elég a csak tetrákból álló összeállítás, illetve túl nagy csomagot képez a popsin, ha annyi tetrát akarunk használni, amennyi egy totyogónál is kibírja az éjszakát. Én éjjelre frottírral kombinálom a tetrát, de nagyon jók a bambuszbetétek is, amelyek egyébként a modernebb mosható pelenkákba is szükségesek általában éjszakára.
- kevésbé apuka-kompatibilis, mint az AIO pelenkák. Az én férjem a két és fél év alatt legalábbis egyszer sem vállalkozott arra, hogy Snappy-t igénylő hajtogatást megpróbáljon. Viszont elöl-hátul "füles" PUL külsőbe előre behelyezett prefold-szerűen hajtogatott tetrát ugyanolyan könnyen és gyorsan fel tud adni, mint egy AIO-t (vagy egy eldobhatót)

Összességében úgy gondolom, hogy a legnagyobb hátrány a modernebb mosható pelusokhoz képest a tetránál a hajtogatások megtanulásához és a hajtogatások kivitelezéséhez szükséges idő. Persze kis gyakorlással ez csak perceket vesz igénybe, de tudjuk jól, hogy néha a néhány perc is túlságosan sok kisgyerek(ek) mellett. Nekem előnyöm, hogy nagyon élvezem a hajtogatást, szeretek újabb és újabb módokat kipróbálni és kitalálni, és néha magam is meglepődöm, hogy az az anyagmennyiség, amire azt hittem, hogy a fiam termelése miatt már nem elég, másképp hajtva még mindig jó lehet. És persze nem esem kétségbe, ha a fiam is segíteni akar a hajtogatásban - ámbár úgy általában tovább tart:)
(A cikket beküldte: algea)Együtt A Daganatos Gyermekekért Alapítvány
Az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány 1999 óta segíti a daganatos és leukémiás gyermekek gyógyulását. »

A babagondozás új dimenziója
Most már Magyarországon is élhetnek a kismamák azzal a lehetőséggel, hogy alapos elméleti és gyakorlati tudással felvértezve várják kisbabájuk érkezését. A csecsemők első életéve az anyukák és babájuk szempontjából is nagyon meghatározó. A megszokáson és a teljes... »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.