Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Komplikációk

Méhszájzáró műtét és terhesség

Mikor az orvos mondta, hogy meg szeretné csinálni a műtétet, elkezdtem keresgélni a neten, de alig találtam valamit, ezért gondoltam arra, hogy leírom, nekem hogy volt. Azóta ahogy látom, minden orvosnak más a véleménye, hogyan kell kezelni egy „könnyen nyíló méhszájat”, van aki szerint otthon fekvés, vagy kórházban fekvés, lehet gyógyszerezés, vagy műtét, és ezek vegyítése is. Az én orvosom a műtét mellett döntött.

Mikor az orvos mondta, hogy meg szeretné csinálni a műtétet, elkezdtem keresgélni a neten, de alig találtam valamit, ezért gondoltam arra, hogy leírom, nekem hogy volt. Azóta ahogy látom, minden orvosnak más a véleménye, hogyan kell kezelni egy „könnyen nyíló méhszájat”, van aki szerint otthon fekvés, vagy kórházban fekvés, lehet gyógyszerezés, vagy műtét, és ezek vegyítése is. Az én orvosom a műtét mellett döntött. Fél évvel a teherbe esésem előtt koraszülésem volt, és az egyetlen ok, amit találtak, az a méhszájgyengeség.
Egyébként van aki feleslegesnek tartja, mert azt mondják, hogy a méhszáj, ha akar úgyis kinyílik.
Valójában nem tudom, hogy a szalag valóban tartotta-e a méhszájat, vagy e nélkül is rendben lett volna a terhességem, de legalább nem kellett végig feküdnöm, és megnyugtató volt a tudat is, hogy nem tud észrevétlenül kinyílni a méhszájam, mint legutóbb, hanem mindenképpen lenne jele.
Az orvos miután elmondta, hogy szerinte miért kellene elvégezni, azt is elmondta, mik a kockázatok. Én megbízok az orvosomban, úgyhogy más véleményét nem kértem ki, de ő tényleg jól tájékoztatott, és nagyon alapos volt.
A műtétnek az a kockázata, hogy mivel idegen anyag kerül a méhszájra, emiatt könnyebben el lehet kapni fertőzéseket, illetve maga az altatás, és azzal is "ijesztgetett" az orvos, hogy ritkán előfordul műtét alatt vetélés, vagy burokrepedés, de ez tényleg nagyon-nagyon ritka. Viszont mindent összevetve, kisebb a műtét kockázata, mint annak, ha nem csinálják meg. És valójában rutinműtétként csinálják, nem csinálnak belőle nagy felhajtást. Utána persze tilos a szex, a strandolás, és nagyon oda kell figyelni a higiéniára, nehogy elkapj valamit.
16. héten volt a műtét, úgy zajlott az egész, hogy hétfőn délelőtt befeküdtem a kórházba, aznap csak pihentem, aztán éjféltől nem ehettem, nem ihattam. Kedd hajnalban kötöttek be infúziót, magnéziumot kaptam így, hogy minél lazább legyen a méh. Reggel levittek a műtőbe, ott amíg készülődött az orvos, addig egy elég fárasztó műtősfiú próbált szórakoztatni, de nem voltak túl jó poénjai :). Az orvosom kedves volt, előre is elmondta, hogy mi fog történni, és akkor a műtőben is. Átfektettek a műtőasztalra, olyan formájú volt, mint egy szülőszék. Csak az előtt altattak el, mielőtt elkezdte a műtétet az orvos, hogy minél kevesebbet kelljen altatásba lenni, a baba miatt. Utána max fél órával már fel is ébredtem. Maga a műtét kb. 5-10 perc, és csak annyi, hogy egyetlen öltést varrnak a méhszájra, amit megkötnek, és majd a 37. héten veszik ki. Nekem szerencsére nem kellett erősebb méhlazítót sem adni, mert nem görcsöltem be. Aznap nem kelhettem fel, csak wc-re, a következő napokban pedig még enni felkelhettem, de más miatt nem. Engem az orvosom egy hétig bent tartott, nem volt gond, de azt mondta, óvatosságból inkább maradjak. Azután Magne-B6-ot szedtem, és még egy gyógyszert, és kb. 3 hetente jártam orvoshoz, nem kellett feküdnöm, de nem emelhettem, meg persze semmi fárasztót nem csinálhattam.
A műtét előtt még nem nyíltam ki, csak elkezdett felpuhulni a méhszájam, de kb. a 30. hét után mondta az orvos, hogy érzi, hogy a szalag tart zárva, és jó, hogy megcsinálta. Úgy tervezte, hogy a 37. héten veszi ki a szalagot (méhszáj-záró szalagot), és mondta, hogy a kivétel kellemetlenebb lesz, de azután sem kell befeküdnöm a kórházba. Azonban előtte 3 nappal fájásaim kezdődtek, bementünk a kórházba, rögtön kivették a szalagot, ahogy kivették már egy ujjnyira nyitva voltam, és rá 2 órára már teljesen kitágultam.
Így nekem szerencsére ezúttal minden rendben volt, csak a műtét előtt nagyon aggódtam, sok kérdésem lett volna, de nem tudtam, kitől kérdezhetnék.
Jó lenne, hogy aki teheti, leírná a méhszájzárással kapcsolatos történetét, mert kevés cikk van ezzel kapcsolatban a neten!
Mindenkinek boldog babavárást és babázást kívánok!
(A cikket beküldte: kifa)Hosszú várakozás
Már régóta szeretném a teherbeesésem történetét megosztani másokkal, de ez idáig nem sikerült. Most, hogy már tudok netezni, meg tudom osztani másokkal is az élményemet. »

Mindent a meddőség ellen
Csak egy dolgod van az életben: azt csinálni, amiben hiszel. Ha erre képes vagy, kitartóan, határozottan, nem feladva, akkor nem lesz gond. (...) Akinek menni kell és megy, az nem néz oldalra, csak az utat figyeli, mert megtanulta, hogy csak az számít. »
Minden jog fenntartva © 2020, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.