Kategória: Munka és terhesség

Hogyan és mikor mondjam el a főnökömnek?

A Munka Törvénykönyve mind a munkáltató, mind a munkavállaló kötelezettségévé teszi, hogy a másik felet tájékoztassa minden olyan tényről, körülményről, illetve ezek változásáról, amely a jogok gyakorlása és a kötelezettség teljesítése szempontjából jelentős lehet.

A törvény azonban kifejezetten tiltja, hogy a munkáltató a munkavállalót terhesség megállapítására irányuló vizsgálat elvégzésére, vagy arról szóló igazolás bemutatására kötelezze, kivéve, ha erre jogszabály előírása alapján, a munkaköri alkalmasság vizsgálata körében kerül sor.

Ezen túlmenően a munkavállaló belátásán múlik, hogy mikor tájékoztatja állapotáról a munkáltatót. Persze a kedvezményeket a munkáltató csak ettől az időponttól tudja alkalmazni, továbbá a munkavállalónak számítania kell arra, hogy ha munkáltatói intézkedés esetén ezt a körülményt elhallgatja, úgy később az intézkedés – pl. a felmondási védelem miatti rendes felmondás – jogellenességére nem hivatkozhat.


Szülés után, baba nélkül
Első babám a koraszülöttsége miatt, második fertőzés miatt, a harmadik tüdőgyulladás miatt került a koraszülött intenzív osztályra. Negyedszerre tudtam meg, milyen érzés, amikor szüléstől kezdve együtt lehet az anyuka a babájával. »
Háborítatlanságra készülve
Mostanában újra, hála a médiának, ismét a középpontba került az otthonszülés, vagyis a háborítatlan, bábás szülés lehetősége. Végre született egy rendelet is, amit valószínűleg bőven alakítgatnak még, de legalább nem tekintenek bűnözőként többet azokra a... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.