Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Az apa dolga

Család születik - Avagy apa szerepe a gyermeknevelésben

A mi történetünk. Ahogyan családdá váltunk. Egy gyermek születésével nem csak anya, hanem apa is születik. A szakirodalom ezt nevezi Családnak. Én a Mi családdá válásunkról szeretnék írni, ezen belül is inkább a férjem apává válásáról. Mert ezt mindig kihagyjuk. Valahogy az apaszerep mindig háttérbe szorul. Pedig nem kellene. Nagyon nem.

A férjem meglehetősen magának való ember. Kicsit izgultunk is, hogyan fogja apaként megállni a helyét. Félelmünk teljesen alaptalan volt, ennél jobb apa nem is lehetne.
Császáros szülésem volt, az első pelenka-csere máris az övé volt. A látogatók segíteni akartak (inkább megcsinálni helyette), de ő az ágyra tette mellém a kisfiunkat és az én útmutatásommal és minimális segítségemmel tökéletesen megoldotta a feladatot.
A hazaérkezésünktől Ő fürdeti a kisfiunkat, s ez a mai napig így van, kivéve, ha valami nagyon fontos dolog jön közbe.
Emellett esténként nem "tesped le" a tv elé egy sörrel, vagy nem megy a haverokhoz, hanem leül a gyerekkel és játszik.
Sokan azt mondják, az apuka eleinte nem tud mit kezdeni a babával. Én ezt nem egészen értem. Miért kéne akármit is kezdeni vele? Már az is nagyon sokat számít a babának és az apának is, ha csak fogja a babát, esetleg a mellkasán alszik. Ilyenkor aztán nem kell semmit sem kezdeni vele.

Nem isteníteni akarom a férjem, hiszen senki sem tökéletes, ahogyan nyilván Ő sem. Rózsaszín köd sincsen, mert látom a hibáit. Emellett nem vagyunk úgynevezett álompár, aki sosem vitázik, vagy mindenben egyetért. Nem vagyok elfogult sem. Az viszont biztos, hogy sosem kellett könyörögnöm a férjemnek, hogy "foglalkozz már a gyerekkel egy kicsit", vagy "rakd már tisztába a fiadat" vagy ilyesmi, mert ezt kérés nélkül, szívesen megteszi.

Nagyon sokan elfelejtik megemlíteni az apa szerepét a családban, hiszen nem csak az a feladata, hogy ő legyen a családfenntartó. Ez csak egy kis ága annak a sokrétű feladatnak, ami az övének tudható be.
Azt még hozzátenném, hogy nem csak az anyában ébrednek fel az ösztönök a gyermek születésekor, hanem az apában is.(normál esetben)

Abszolút átlagos család vagyunk. Én itthon vagyok a kisfiunkkal, vezetem a háztartást, elvégzem az itthoni teendőket, feleség, nő és családanya vagyok. A férjem eljár hétfőtől péntekig dolgozni, délutánonként vagy maszekol, barkácsol illetve heti 2-szer elmegy focizni másfél órára, de az estéket szinte mindig velünk, velem ÉS a kisfiunkkal tölti. Mindemellett természetesen férj, férfi és családapa is. Nem kötelezettségből foglalkozik a gyerekkel, hanem mert van igénye arra, hogy valamit átadjon neki saját magából, a tudásából. És nem utolsó sorban élményeket, közös emlékeket akar teremteni.
Persze vannak napok, mikor ő is fáradt, ilyenkor kevesebbet játszik a gyerekkel, vagy miután mi lefürödtünk, ő még lazul egy ideig a meleg vízben. Ez természetes.
Viszont az is természetes, hogy ha el szeretnék menni tornázni, akkor nyugodt szívvel rábízhatom a gyereket és jól fogják magukat érezni egymás társaságában. Mert jó együtt...

Hogy mi volt ezzel a cikkel a célom? Nem tudom. Talán érzékeltetni, hogy az apaszerep is ugyanolyan fontos, mint az anyaszerep. Talán érzékeltetni azt, hogy nem biztos, hogy az a természetes, ha a férfi hazajön a melóból, fáradtságra hivatkozva kimenti magát az apai feladatok alól, míg az anya majd megszakad.
Én személy szerint mindenképpen boldog vagyok, amiért ilyen férjem van, és amiért ilyen apukája van a kisfiunknak.
Talán ezzel a cikkel szeretnék köszönetet mondani neki, amiért van nekem, nekünk.
(A cikket beküldte: Kukacc)Szülés utáni juttatások a boldog kismamának! 1. rész
Lehetsz boldog kismama, de ha arra kerül a sor, hogy nem Te fizetsz az Állam bácsinak, hanem épp Te kaphatsz pénzt tőle, elég rögös úton kell végigmenned! Rengeteg papírmunka, hisz mindent külön kell igényelned, aztán vársz, míg elbírálják, feltételeket szabnak,... »
Ingyenes lovasterápia beteg gyerekek számára
Budapesttől 70 km-re, miután Ceglédet elhagytuk, Csemőre jutunk. Egy kis dűlőúton haladva elérjük „PACI-DOKI” birodalmát. Itt él egy ember - Domina Imre - családjával, aki önfeláldozó munkájával nap mint nap új reményt és hitet ad a sérült gyerekeknek és családjuknak. »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.