Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Harmadik trimeszter

A magzat túlhordása

Mindenki arra vágyik, hogy gyermeke egészségesen születhessen meg. A magzat túlhordása legalább olyan ijedtséget jelent a kismamák számára, mint a koraszülés lehetősége.

De vajon milyen okok húzódnak meg a háttérben? Mikor is beszélhetünk valódi túlhordásról? A szülés pontos időpontjának kiszámításától függően beszélhetünk túlhordásról, vagy éppen téves számításról. A nők csekély hányadánál indul meg a szülés az előre jelzett napon. Általában néhány nap eltérés lehet az előre kiszámított dátum, és a szülés valódi időpontja között. A számítás elvégzéséhez szükség van a mestruációs ciklus ismeretére.

A szülés időpontjának kiszámításához a Naegele-féle módszert használatos. Szabályos ciklus esetén az utolsó menstruáció időpontjához hozzáadunk két hónapot, majd visszaszámolunk három naptári hónapot, így megkapjuk a szülés dátumát. Amennyiben a ciklus szabályos, de nem 28 napos, az esetben nem 28 nappal, hanem a kismama által kiszámolt ciklushosszúsággal kerül kiszámításra.

Amennyiben a baba a 38. hét előtt jön világra, koraszülésről beszélhetünk. Figyelembe kell azonban venni a baba egészségi állapotát, fejlettségét is, a megfelelő időben világra jött csecsemők között is nagy eltérések lehetnek. Amennyiben a kismama túl van a terhesség várható időpontján, a szülés azonban még nem indult meg, nagyobb figyelmet igényel. Ez esetben több vizsgálattal is fényt deríthetnek a magzat állapotára.

Amnioszkópiás vizsgálattal a magzatburkon keresztül figyelhető meg a baba, az ultrahang pedig megmutatja van-e elég magzatvíz, s megfelelő-e a magzat oxigénellátottsága. CTG segítségével a magzat szívverése is nyomon követhető. Amennyiben a magzat életkörülményei nem kielégítőek(nem megfelelő méhlepény működés, oxigénhiány, köldökzsinór problémái, stb.), vagyis a magzat sérülhet az anyaméhben, a szülést megindíthatják. Ezt a kismama is segítheti, a lépcsőzés, meleg fürdő és ütemes séta segítségével. Orvosilag oxitocinnal történik a szülés mesterséges megindítása.

Egy átlagos terhesség során a fogamzás időpontja utáni 266. napon várható a szülés. Természetesen az egyénenként változó menstruációs ciklus, illetve a menses mértéke, időtartama is befolyásolhatja a szülés időpontját. Hasonló ismeretek hiányában előfordulhat, hogy a dátum tévesen kerül kiszámításra. Ilyenkor nem beszélhetünk valódi túlhordásról, s ezáltal nem jelent plusz kockázatot sem. Amennyiben valódi túlhordásról beszélünk, az esetben is a legtöbb gyermek természetes úton jöhet világra, nincs szükség császármetszésre.

Mivel a méhlepény a 40. hét közeledtével zsugorodni kezd és kevésbé képes a magzat helyes ellátására, a kockázat növekedhet, így legtöbb esetben megindítják a szülést. Összegezve: akkor beszélhetünk valódi túlhordásról, ha a szülés dátuma helyesen, minden egyéni tényezőt figyelembe véve lett kiszámítva, s ennek ellenére nem indul meg természetes úton a szülés. Ez orvosi szempontból semmiképpen nem jó, de a megfelelő vizsgálatok mellett nem jelent nagyobb kockázatot, hiszen a szükséges funkciók alulműködése esetén, mesterséges úton is megindíthatják a szülést.

Szerző: Kókai Kata
Megjelent partnerportálunk a CsaládiNet hozzájárulásával.


A nagy találkozás előtt - Benedek gondolatai
Kisfiam elképzelt gondolatai és eddigi élettapasztalatai a terhesség 34. hetének végén. Benedek összefoglalja, mi minden történt vele a fogantatástól kezdve az anyaméhben, mi mident vett észre a külvilágból, illetve milyennek képzeli azt (szerintem). »

Az első trimeszter kellemetlenségei
Van, aki szerencsésebb és megússza, van, aki kevésbé és nem szabadul az első trimeszter kellemetlenségeitől... Hányinger, émelygés, fáradság, rosszkedv, szédülés, akár ájulás. Mindezek előfordulhatnak az első trimeszter során. Ilyenkor azt kell szem előtt... »

Minden jog fenntartva © 2018, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.