Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ


Kategória: Császármetszés

Vitatott kérdések: otthonszülés, császármetszés

Ami valaha természettől fakadóan egyértelmű volt, ma gombnyomásra kérhető, teljesíthető.
Normális ez így?


Részletek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1985 óta érvényben lévő, szüléssel kapcsolatos,általános ajánlásaiból:
A nem hivatalos szülés körüli segítők rendszerének (ideértve a hagyományos bába és a nőtársak szerepkörét is) együtt kell élnie a hivatalos gondozási struktúrával, s az anya érdekében a jövőben ezeknek együtt kel munkálkodniuk.
Bátorítani kell a szakmailag jól felkészült szülésznők és szülés körüli segítők képzését. Egészséges terhesség és szülés esetén legyen az ő feladatuk a felkészítés, a szülés levezetése és az utógondozás.
Amennyire csak lehetséges, az egészséges újszülöttnek végig az anyával kell maradnia. Az egészséges újszülött megfigyelése nem indokolja az anyától való elválasztást.
Bátorítani kel azt a fajta szülészi hozzáállást, amely kritikusan szemléli a technikaközpontú ellátást és tiszteletben tartja a szülés érzelmi, pszichológiai és társadalmi vonatkozásait.

Törvény születik az otthon szülésről
Az utóbbi időben előtérbe kerültek az otthon szülő nők, a bábák, és egy ország vitatkozik az otthonszülés mellett vagy ellen.
Míg a 19. században elfogadott volt, hogy az asszonyok orvosok, kórházak híján otthon hozták világra gyermekeiket, úgy a 21. században fejlett technikák, kórházak mellett nők sokasága bízza gyermeke és saját életét bábakézbe, otthoni körülmények között.
Akkor is, mint most is nem volt komplikációmentes szülés. A természetes kiválasztódás részeként tartották számon, ha egy gyermek csak pár napot élt, vagy az anya belehalt a szülésbe.
Az otthoni szülést, várhatóan a jövő év elejétől, törvény szabályozza majd. Feltétel lenne, legalább tí-tízéves gyakorlattal és sürgősségi ellátási vizsgával rendelkező szülész-nőgyógyász és szülésznő jelenlétére. A szülést levezető orvosnak – az esetlegesen fellépő komplikációk miatt – be kellene jelenteni a szülést a szakmai hátteret nyújtó kórháznál. Csak azok szülhessenek otthon, akiknek csecsemője nem túl kicsi és nem túl nagy súlyú, ha az anya 35 évnél fiatalabb, ha nem vár ikreket, és ha nem feltételezhető előre, hogy valami komplikáció fog fellépni.
Egy otthon szülő anya: „Nem volt kérdés, hogy most is otthon szeretnék szülni. Mindkétszer mindent megkaptam a bábáktól, hogy biztonságban hozzam világra gyermekeimet, és a férjemmel olyan meghitt pillanatokat élhettünk át, ami segítette a szülést. Kórházban biztos befeszültem volna, nem tágulhattam volna ilyen könnyen. Legyen bármilyen barátságos a kórház, mégis idegen. Nem a saját kényelmemért fontos a környezet, hanem azért, hogy ezáltal még inkább tudjak szülni. Olyasmi ez, mintha az embernek idegen helyen, idegenek előtt kellene kakilnia…”

Császármetszés
A császármetszések száma hazánkban évről évre nő. A szülészek szakmai okok miatt ellenzik a kérésre végzett császármetszést, mégis a nők többsége a császározás mellett érvel.
A császármetszés mellett:
▫ kevesebb az esély a komplikációk fellépésére,
▫ így kevesebb a kártérítési per,
▫ fájdalom nélkül jár,
▫ gyorsabb.
Érvek a császármetszés ellen:
▫ hosszabb a gyógyulási idő,
▫ műtéti seb kezelése,
▫ nem tud felkészülni a baba a hőmérsékletingadozásra, nehezebben adaptálódik,
▫ divat.

A természetes szülés

Célja, hogy életünk egyik legfontosabb történését, a szülést, születést minél természetesebben, a legkevesebb stresszt kiváltó környezetben, az ösztönös történéseket előtérbe helyezve, a természet rendje szerint, családi körben élhessék meg. Úgy szüljenek, hogy ne kikerüljenek ebből az élményből, hanem át tudják adni magukat neki.
A lényeg, hogy az anya nyugodt, szerető környezetben vajúdjon és szüljön.
(A cikket beküldte: ferenczeszter)Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


Bercel születése
Nem szerepelt még a terveink között a baba, amikor ő kopogtatott, hogy mégiscsak jönne. Azt szoktam mondani: nem tervezett, de annál jobban várt baba ő, aki sok örömöt hozott az életünkbe. A kisfiúnk hosszan elnyúló vajúdás után végül császármetszéssel látta meg a holdvilágot. »

Homeopátiás szerek a szülés segítésére
A homeopátiás szerekkel segíthetjük a szervezet szülésre való felkészülését, semmilyen káros hatással nincsenek sem a kismamára, sem a babára nézve. Szülés után a gyermekágyas időszakban is segítségünkre lehetnek ezek a szerek. »Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a anyaleszek.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.anyaleszek.hu/rss
Minden jog fenntartva © 2018, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.