Kategória: Szabad-e?

Brie, camembert sajt és a terhesség

A táplálkozási szakértők általában azt tanácsolják, hogy a terhesség alatt ne lágy, hanem inkább kemény sajtokat fogyasszunk, mert ezek kevesebb telített zsírt tartalmaznak. Néhány évvel ezelőtt állítólag megjelent a liszteriózis nevű, szennyezett lágy sajt által okozott, fertőző betegség.

A camembert és az egyéb penészes sajtok olyan liszteriózis baktériumokat tartalmazhatnak, melyek egy egészséges felnőtt esetén teljesen ártalmatlanok, azonban a magzatra veszélyes hatásúak.

Emberi fertőzés esetében a liszteriózis lappangási ideje 1-2 naptól, 90 napig terjedhet. Jellemző tünetei láz, borzongás, rossz közérzet, fej-, izomfájdalmak, hasi fájdalom, hányinger.

A terhesség alatti fertőzés a 4. hónaptól vetéléssel, koraszüléssel, halva születéssel, vagy az újszülött súlyos liszteriózis fertőzésével jár.

Hazánkba évente 40-45 ember hal meg ebben a betegségben.


Tatar beafsteak és tojás
Szabad-e nyers húst, nyers tojást tartalmazó ételt enni a várandósság alatt? Talán a beafsteaket nem sokan kívánják meg a terhesség hónapjaiban, de sok nyers tojást is tartalmazó étellel találkozhatsz. »

A köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének fontossága
A fogantatáskor az ondósejt és a petesejt egyesülésével létrejön a magzatkezdemény, melynek osztódásnak induló sejtjeiből még minden sejt- és szövetfajta kialakulhat. A magzati fejlődés döntő jelentőségű állomása a tizenötödik nap, amikor e "mindenre-képes"... »




Minden jog fenntartva © 2024, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.