|
Kategória: Szabad-e?
Brie, camembert sajt és a terhesség
A táplálkozási szakértők általában azt tanácsolják, hogy a terhesség alatt ne lágy, hanem inkább kemény sajtokat fogyasszunk, mert ezek kevesebb telített zsírt tartalmaznak. Néhány évvel ezelőtt állítólag megjelent a liszteriózis nevű, szennyezett lágy sajt által okozott, fertőző betegség.
A camembert és az egyéb penészes sajtok olyan liszteriózis baktériumokat tartalmazhatnak, melyek egy egészséges felnőtt esetén teljesen ártalmatlanok, azonban a magzatra veszélyes hatásúak.
Emberi fertőzés esetében a liszteriózis lappangási ideje 1-2 naptól, 90 napig terjedhet. Jellemző tünetei láz, borzongás, rossz közérzet, fej-, izomfájdalmak, hasi fájdalom, hányinger.
A terhesség alatti fertőzés a 4. hónaptól vetéléssel, koraszüléssel, halva születéssel, vagy az újszülött súlyos liszteriózis fertőzésével jár.
Hazánkba évente 40-45 ember hal meg ebben a betegségben.
Mit lehet állapotosan...?
Lehet-e napozni? Lehet-e hajat festetni? Lehet-e macskát, kutyát tartani? Lehet-e fűszereset enni? Lehet-e gyantáztatni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések szinte minden kismamában felmerülnek. A legfontosabb, hogy ne ijedjünk meg a terhességtől, ez nem betegség, de... »
|
Homeopátiás szerek a szülés segítésére
A homeopátiás szerekkel segíthetjük a szervezet szülésre való felkészülését, semmilyen káros hatással nincsenek sem a kismamára, sem a babára nézve. Szülés után a gyermekágyas időszakban is segítségünkre lehetnek ezek a szerek. »
|
|