Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ


Kategória: A baba elvesztése

A vetélés okairól

Minden kismama rémálma, hogy baj történhet magzatával. Amint megérti, hogy a vizsgálatok hosszú sora éppen az egészség megőrzésére szolgál, egy-egy laborvizsgálat, vagy látogatás a nőgyógyásznál máris megnyugtató érzést kelt benne.

Főként az első három hónapban szükséges a fokozottabb odafigyelés és óvatosság, ebben az időszakban a legveszélyeztetettebb a magzat, s leggyakrabban ekkor következik be a vetélés. Az édesanyák sokszor saját hibájukként élik meg a tragédiát, pedig csak igen ritka esetben okozza a szülői gondatlanság.

A vetélés sokszor alkati adottságokból következik, vagy a véletlen műve. Amikor egy gyermek megfogan, megkezdődik az új élet megépítése az apa és az anya örökítő anyagából. Sokszor a véletlen folytán megsérül egy kromoszóma, amely "információvesztéssel" jár, így az apró élet megszűnik. A legritkább esetben ugyan, de előfordulhat a két szülő "összeférhetetlensége", tehát génállományukból adódóan vagy már a megfogantatás is elmaradt, vagy kiemelt a vetélés kockázata. Szintén nagyon ritka esetben, de előfordulhat, hogy az édesanya szervezete nem ismeri fel a magzatot, idegen testként kezeli, s ellenanyagot termel.

A leggyakrabban vetélést okozó probléma azonban az alacsony sárgatest hormon (progesteron) szint. A progesteront a sárgatest termeli, amikor a petesejt kilökődik a petefészekből. A termelést tovább folytatja, ha az édesanya szervezetében ún. HCG hormont termel, mely a méhlepény kialakulásáért felelős. Néhány esetben a progesteron termelés az alacsony HCG szint miatt nem folytatódik, máskor nem elegendő progesteron termelődik. Amennyiben ez az első trimeszterben nem működött helyesen, többfajta tünet is jelentkezhet, vérzés, ill. a reggeli émelygés elmaradása. Az első három hónap után már a méhlepény folytatja a progesteron termelését.

Kockázati tényezők:
 • Alkoholfogyasztás
 • Drogfogyasztás
 • A dohányzás mintegy 20-30%-kal megnöveli a vetélés esélyét, amennyiben ez nem történik meg, könnyen vezethet akár koraszüléshez is.
 • Az édesanya életkora
 • A méhlepény problémái
 • Hüvelyi fertőzések (főként az első trimeszterben veszélyes)
 • Magas láz
 • Genetikai okok


 • Az édesanyák azon túl, hogy már a terhesség előtt elhagyják rossz szokásaikat (dohányzás, alkoholfogyasztás, túlsúly, stb.), s elvégeztetik a rutin vizsgálatokat, valamint helyes életmódot folytatnak, sajnos mást már nem tehetnek.

  Gyakori kérdés, hogy vajon a terhességek hány százaléka végződik vetéléssel, s hány hasonló eset tekinthető "normálisnak". Ha egy nő életében kettő, vagy annál több spontán vetélésen esett át, érdemes felkészülni az alaposabb kivizsgálásokra. A statisztikák szerint olyan vetélések is bekövetkeznek, mely szinte nem felismerhetők, hiszen már a méhbe ágyazódás előtt kilökődik a magzat.

  A klinikailag felismerhető terhességek mintegy 25 százaléka végződik vetéléssel. Ebbe azonban beleszámítandók a ritka genetikai- és alkati betegségek, illetve azon édesanyák, akik tényleg nem ügyelnek magzatukra (dohányzók, kábítószerrel élők, stb.). A vetélés egyáltalán nem nevezhető "végítéletnek", egy átlagos nő spontán vetélés (és az esetleges vizsgálatok) után is szülhet erős, egészséget gyermeket.


  Forrás: Családinet


  Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

  E-mail címed:
  Ismerősöd e-mail címe:


  Két kicsi babám elvesztése...
  Vajon van még remény? Mikor fog újra kisütni a nap? Boldogan éltünk, vártuk a csodát, hogy szülők lehessünk... Mostmár tudom, milyen az amikor a felhőtlen boldogságon egy pillanat alatt úrrá tud lenni a fájdalom a kétségbe esés és a gyötrődés! »

  Örökbefogadás
  Úgy éreztem az előző cikkeim után most áttekintést nyerhetnénk, megbeszélhetnénk az örökbefogadást, kik fogadhatnak örökbe? Annak feltételeit... stb. Remélem ezt is szépen meg tudjuk beszélni, várok mindenkit, akit érdekel az örökbefogadás témája. »  Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a anyaleszek.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
  Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.anyaleszek.hu/rss
  Minden jog fenntartva © 2017, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.