Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ


Kategória: A baba elvesztése

A vetélés okairól

Minden kismama rémálma, hogy baj történhet magzatával. Amint megérti, hogy a vizsgálatok hosszú sora éppen az egészség megőrzésére szolgál, egy-egy laborvizsgálat, vagy látogatás a nőgyógyásznál máris megnyugtató érzést kelt benne.

Főként az első három hónapban szükséges a fokozottabb odafigyelés és óvatosság, ebben az időszakban a legveszélyeztetettebb a magzat, s leggyakrabban ekkor következik be a vetélés. Az édesanyák sokszor saját hibájukként élik meg a tragédiát, pedig csak igen ritka esetben okozza a szülői gondatlanság.

A vetélés sokszor alkati adottságokból következik, vagy a véletlen műve. Amikor egy gyermek megfogan, megkezdődik az új élet megépítése az apa és az anya örökítő anyagából. Sokszor a véletlen folytán megsérül egy kromoszóma, amely "információvesztéssel" jár, így az apró élet megszűnik. A legritkább esetben ugyan, de előfordulhat a két szülő "összeférhetetlensége", tehát génállományukból adódóan vagy már a megfogantatás is elmaradt, vagy kiemelt a vetélés kockázata. Szintén nagyon ritka esetben, de előfordulhat, hogy az édesanya szervezete nem ismeri fel a magzatot, idegen testként kezeli, s ellenanyagot termel.

A leggyakrabban vetélést okozó probléma azonban az alacsony sárgatest hormon (progesteron) szint. A progesteront a sárgatest termeli, amikor a petesejt kilökődik a petefészekből. A termelést tovább folytatja, ha az édesanya szervezetében ún. HCG hormont termel, mely a méhlepény kialakulásáért felelős. Néhány esetben a progesteron termelés az alacsony HCG szint miatt nem folytatódik, máskor nem elegendő progesteron termelődik. Amennyiben ez az első trimeszterben nem működött helyesen, többfajta tünet is jelentkezhet, vérzés, ill. a reggeli émelygés elmaradása. Az első három hónap után már a méhlepény folytatja a progesteron termelését.

Kockázati tényezők:
 • Alkoholfogyasztás
 • Drogfogyasztás
 • A dohányzás mintegy 20-30%-kal megnöveli a vetélés esélyét, amennyiben ez nem történik meg, könnyen vezethet akár koraszüléshez is.
 • Az édesanya életkora
 • A méhlepény problémái
 • Hüvelyi fertőzések (főként az első trimeszterben veszélyes)
 • Magas láz
 • Genetikai okok


 • Az édesanyák azon túl, hogy már a terhesség előtt elhagyják rossz szokásaikat (dohányzás, alkoholfogyasztás, túlsúly, stb.), s elvégeztetik a rutin vizsgálatokat, valamint helyes életmódot folytatnak, sajnos mást már nem tehetnek.

  Gyakori kérdés, hogy vajon a terhességek hány százaléka végződik vetéléssel, s hány hasonló eset tekinthető "normálisnak". Ha egy nő életében kettő, vagy annál több spontán vetélésen esett át, érdemes felkészülni az alaposabb kivizsgálásokra. A statisztikák szerint olyan vetélések is bekövetkeznek, mely szinte nem felismerhetők, hiszen már a méhbe ágyazódás előtt kilökődik a magzat.

  A klinikailag felismerhető terhességek mintegy 25 százaléka végződik vetéléssel. Ebbe azonban beleszámítandók a ritka genetikai- és alkati betegségek, illetve azon édesanyák, akik tényleg nem ügyelnek magzatukra (dohányzók, kábítószerrel élők, stb.). A vetélés egyáltalán nem nevezhető "végítéletnek", egy átlagos nő spontán vetélés (és az esetleges vizsgálatok) után is szülhet erős, egészséget gyermeket.


  Forrás: Családinet


  Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

  E-mail címed:
  Ismerősöd e-mail címe:


  Várva várt terhességem és a missed ab
  Nem is olyan régen írtam egy cikket, melyben kértem a gólyát, látogasson el hozzánk. Megtörtént a csoda, április elején pozitívat teszteltem, de az öröm nem tarthatott sokáig. Szomorú történetünket nem ajánlom olvasásra kismamiknak vagy babára vágyakozóknak. Önző... »

  Amniocentézis 2
  Mivel az első gyermekünk down-szindrómával született nem volt kérdés, hogy utána minden terhességemnél megcsináltatjuk az amniocentézist még akkor is ha 1 % a vetélési kockázat. 2012 áprilisában ismét pozitívat teszteltem. »  Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a anyaleszek.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
  Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.anyaleszek.hu/rss
  Minden jog fenntartva © 2018, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.