Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ


Kategória: Egyéb a szülésről

Információ a dúlákról, munkájukról

A múltban természetes volt az asszonyok számára, hogy asszonytársak segítsék őket szülés közben, akik saját élményeik, tapasztalataik alapján nyújtanak megerősítést.
Asszonytársi segítő: ő a dúla.


A dúla...


• kulcsfontosságú élménynek ismeri el a szülést, születést,
• tisztában van a szülés természetével,
• képes megérteni és elfogadni az anya érzelmi szükségleteit,
• segít az anyának és partnerének a szülési terv elkészítésében és annak minél teljesebb megvalósításában,
• a szülés alatt végig a vajúdó mellett marad, műszakváltás nélkül,
• érzelmi támogatást nyújt,
• segít biztosítani az anya (a pár) kényelmét, komfortérzetét,
• objektív információnyújtással segít döntések meghozatalában anélkül, hogy saját véleményét az anyára (párra) erőltetné,
• elősegíti a vajúdó, a partnere és a kórházi segítők
közötti kommunikációt,
• kiegészíti a partner és a kórházi segítők által nyújtott
gondoskodást.

A szülésznők és a szülész-nőgyógyász orvosok feladata a szülés folyamatának szakmai felügyelete, ellátása, helyzetértékelés, és a szükséges beavatkozások elvégzése. A szülő nőknek azonban szinte állandó, követelő igényük van a vajúdás, szülés és a gyermekágyas időszak alatt arra is, hogy személyes, személyre szóló érzelmi támaszt kapjanak.

A mai kórházi gyakorlatban a nők ezt az igényüket a szülészorvosokra és a szülésznőkre zúdítják, akik – bár erejükön felül is igyekeznek –, a gyakori újabb és újabb kapcsolatteremtésben, a műszakok változásában folyamatos támaszt nem tudnak nyújtani.

A „papás szülés" bevezetésével az igények kielégítésének jó része a férjekre hárul. Ők azonban gyakran tanácstalanok, és tehetetlennek érzik magukat az ismeretlen közegben, az ismeretlen feladathelyzetben, valamint – saját gyerekük születéséről lévén szó – sok esetben ők maguk is támaszra szorulnak. A múltban természetes volt az asszonyok számára, hogy asszonytársak segítsék őket szülés közben, akik saját élményeik, tapasztalataik alapján nyújtanak megerősítést. Asszonytársi segítő: a dúla – avagy mitől lesz gyorsabb, könnyebb és természetesebb a szülés?


A dúlák képzett laikusok, nem egészségügyi feladatot látnak el, hanem segítő foglalkozásúként érzelmi, pszichológiai támaszt nyújtanak. Kiterjedt kutatások bizonyítják, hogy a dúla jelenlétében zajló szüléskor a szülés körüli komplikációk, beavatkozások szükségessége jelentősen csökken, jobban megy a szoptatás, és az anyák elégedettebbek a saját szülésükkel (Marshall H. Klaus, M.D.: Mothering the Mother; Addison-Wesley Publishing Company 1993). A szinte hihetetlen eredmények egyedül a folyamatos érzelmi támaszt nyújtó asszonytársi segítőknek köszönhetők.


Mit tehet a dúla?


Az egészségügy mai helyzetében (létszámhiány, túlterheltség) a kórházi személyzet sokszor legjobb szándéka ellenére sem tud személyre szabott és folyamatos jelenlétet, gondoskodást biztosítani a vajúdónak és párjának. Szükség lehet egy személyes kapcsolatra a várandósság, a szülés és a gyermekágy idején is.

A dúla a vajúdás és a szülés ideje alatt végig, teljes figyelmével kíséri az anyát, érzékelve és követve minden olyan pillanatot, amikor támogatásra, bátorításra, megerősítésre, biztatásra van szüksége. A dúla segítő jelenléte a tapasztalatok alapján jelentősen csökkentheti az orvosi beavatkozások szükségességének gyakoriságát, mivel sokszor képes az anyát érzelmileg átsegíteni a szülés nehezebb pillanatain.

Az anya mellett a partner érzelmi támogatására is képes: tapasztalatával, nyugalmával erősítheti, bátoríthatja a párjáért aggódó apát, figyelhet az ő igényeire is. Ideális esetben már a várandósság korai időszakában felveszik a kapcsolatot a dúlával, így mire a szülésre kerül a sor, már nem idegenek egymás számára, pontosan tudják, mire számíthatnak.


Mit nem tehet a dúla?


A dúla nem helyettesíti az orvost, a szülésznőt vagy a védőnőt, az ő szerepe elsősorban az anya érzelmi támogatásában, a róla való szerető gondoskodásban rejlik.

A dúlának nem feladata és nem is felelőssége a várandósság, a szülés és a gyermekágy orvosi szempontból történő figyelemmel kísérése. Nem végez vizsgálatokat, nem lát el klinikai feladatot.

A dúla nem hoz az anya helyett döntéseket, de segít a döntéshez szükséges információk megszerzésében és a szülés előzetes tervezésében. Az anya megbeszélheti vele örömeit, aggodalmait, kívánságait, de szülés közben nem vesz részt sem az anya, sem a kórházi személyzet döntéshozatalában.


Születés hete portál/Dúlarovat
(A cikket beküldte: Zsóci)Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


Homeopátia a szülés és a szoptatás alatt
Homeopátiás szerek alkalmazása a szülés és szoptatás alatt. Nagyon hasznos, érdemes elolvasni és alkalmazni, aki hisz a homeopátiában. Sokkal hatékonyabb és természetesebb fájdalomcsillapítási mód, mint a gyógyszerek és az erős injekciók, fájdalomcsillapítók.... »

Az első trimeszter kellemetlenségei
Van, aki szerencsésebb és megússza, van, aki kevésbé és nem szabadul az első trimeszter kellemetlenségeitől... Hányinger, émelygés, fáradság, rosszkedv, szédülés, akár ájulás. Mindezek előfordulhatnak az első trimeszter során. Ilyenkor azt kell szem előtt... »Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a anyaleszek.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.anyaleszek.hu/rss
Minden jog fenntartva © 2017, www.anyaleszek.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) anyaleszek.hu | WebMinute Kft.